Experiment: Těhotný táta

Sdílej
 
Budou v příštím tisíciletí rodit také muži? Lidské tělo je jako složitá továrna. Když pracuje spolehlivě, ani to nevnímáme. Připadá nám to samozřejmé. Stejně tak se nepozastavíme nad tím, že než přijde na svět novorozenec, vyvíjí se devět měsíců v děloze maminky. Tam je mu nejlépe, pluje si v plodové vodě a je dobře chráněný před okolním světem. Otcovy spermie rozhodnou o pohlaví, tělo maminky o zdravém vývoji nového človíčka.

Každý den přibyde na Zemi jeden milion lidí. Nejvíce dětí se rodí v afrických zemích a ve střední a východní Asii. 12. října 1999 se po celém světě objevila jména tří novorozenců. Byli to Francis Mutia z Keni, Paulina z Německa a Ha le z Vietnamu. Okamžikem jejich narození počet obyvatel na Zemi dosáhl šesti miliard lidí. Všechny děti porodily ženy. Nestálo by za to vyzkoušet, jestli by těhotní nemohli být také muži?

Jak se dělají děti

Nový lidský život začíná splynutím vajíčka se spermií. Pravidelně, jednou měsíčně, dozraje ve vaječníku ženy vajíčko, které se vydá na cestu vejcovodem. Pokud se přitom potká se spermiemi muže a vpustí jednu z nich k sobě dovnitř, dochází k oplodnění. Během pěti dnů doputuje oplodněné vajíčko do dělohy a tam se uhnízdí. Vše se odehrává v těle budoucí maminky a vypadá to jednoduše. Od konce sedmdesátých let tohoto století se oplodnění může uskutečnit dokonce i mimo tělo matky, v laboratorní zkumavce (in vitro). Stačí odebrat vajíčko z těla ženy, spermie získat od muže. To vše potom vložit do zkumavky, počkat, až dojde k oplodnění a oplodněné vajíčko potom vložit zpět do těla matky. K umělému oplodnění (jak tomuto procesu říkáme) se rozhodnou většinou manželé, kteří nemohou mít z různých příčin děti - třeba jenom proto, že v setkání vajíčka se spermií stojí nějaká překážka v těle ženy.

Dítě přivedl na svět táta

Těhotný muž vzbudil mezi budoucími matkami pozornost. Bude z něj máma, nebo táta? A nebo obojí?Když můžeme nový lidský život nechat vzniknout mimo tělo matky, nabízí se otázka: Nemohl by děťátko nosit ve svém břiše místo maminky táta? Arnold Schwarzenegger to už dokázal! Aby bylo ale hned od počátku jasno, Arnold je herec a dokázal to ve filmu nazvaném Junior. Junior je komedie, takže všechno, co se v něm odehrává, je potřeba brát s nadsázkou. Co kdyby se však jednou ve skutečnosti někdo k takovému experimentu opravdu rozhodl? Ve filmu uskutečnili oplodnění v laboratorní zkumavce, což už je dneska celkem běžné - touto cestou vzniká celé jedno procento všech dětí. Lidský zárodek (embryo) potom ale nevložili do těla matky, jak se to normálně dělá, ale do těla otce. Experiment se podařil, implantovaný zárodek se v jeho břiše uchytil a miminko rostlo. Těhotný Schwarzenegger prožil spoustu nesnadných, ale hlavně humorných situací a dítě nakonec na svět přivedl. Tak to proběhlo ve filmu.

Kam implantovat embryo?

Bylo by vůbec možné vložit oplodněné vajíčko do těla muže? Čistě teoreticky ano. V těle muže existují tkáně, na které by se oplodněné vajíčko dalo přenést. Takovou tkání je například pobřišnice, což je výstélka uvnitř dutiny břišní. Po implantování vajíčka na pobřišnici by musel muž dostávat dávky hormonů, které by ovlivňovaly správný vývoj plodu. Arnold ve filmu proto pravidelně pil jakýsi zázračný roztok. Co by se s takovým mužem stalo, jak by vlastně vypadal? Změnily by se mu proporce a nápadně by se podobal ženě. Zvětšila by se mu prsa, trpěl by otoky nohou, co chvíli by utíkal zvracet a ještě častěji močit, měl by podivné choutky (na zmrzlinu s kyselou okurkou). Byl by zkrátka hormonálně nemocný a to by ovlivňovalo i jeho psychiku: byl by přecitlivělý, úzce by se jej dotýkaly věci, které by ho jindy nechaly lhostejným (třeba pohled na děti hrající si na pískovišti), každou chvíli by plakal. A jak by se v jeho těle dařilo vyvíjejícímu se děťátku? O tom se můžeme jenom dohadovat. V příštím tisíciletí budou i dál děti rodit zase jenom maminky. Celých šest miliard lidí žijících dnes na Zemi se narodilo tímto způsobem, který spolehlivě funguje, takže není důvod to měnit. Zatím. Arnold Schwarzenegger se ve filmu Junior na své miminko těšil. Porodit ho musel císařským řezem, při němž se novorozenec vyjme z těla řezem, který protíná kůži, podkoží a břišní svalovinu. Arnold Schwarzenegger se ve filmu Junior na své miminko těšil. Porodit ho musel císařským řezem, při němž se novorozenec vyjme z těla řezem, který protíná kůži, podkoží a břišní svalovinu. Ženy většinou rodí přirozenou cestou, kdy plod opouští tělo matky porodním kanálem (pochvou)

POBŘIŠNICE

nástěnná pobřišnice (peritoneum parietale), obratle (vertebra), orgánová pobřišnice (peritoneum viscerale), děloha (uterus), močový měchýř (vesica urinaria), pochvaPobřišnice je tenká lesklá blána. Pokrývá všechny orgány uložené v břišní dutině (orgánová pobřišnice) a současně břišní dutinu vystýlá (nástěnná pobřišnice). Umožňuje také volný pohyb orgánů v břišní dutině. Odděluje například ženské pohlavní orgány od dalšího vnitřního ústrojí. Pobřišnici má muž i žena. Podélný řez břišní dutinou. Na nástěnnou pobřišnici by se budoucímu otci implantoval lidský zárodek. Právě tam by se v těle muže děvět měsíců novorozenec vyvíjel. Na obrázku je znázorněna děloha ženy, která není těhotná

DĚLOHA

placenta (plodové lůžko), děloha (uterus), pánev (pelvis)Děloha je vnitřní pohlavní orgán ženy. Je uložena uprostřed malé pánve a vypadá jako vak ve tvaru obrácené hrušky. Do dělohy doputuje vejcovodem oplodněné vajíčko, uhnízdí se v ní a celých devět měsíců se v ní lidský zárodek vyvíjí. Normální velikost dělohy je 8 - 10 cm, v nejširší části měří 4 - 5 cm. Během těhotenství se děloha zvětšuje tím, jak děťátko roste. Muž dělohu nemá. Pokud žena otěhotní, děloha se zvětšuje až k dolnímu okraji hrudního koše. Asi dva týdny po porodu se velikost dělohy opět vrací do normálních rozměrů

Autor

Miroslava Volfová Odborná spolupráce MUDr. Dana Seidlová