System Shock 2

Sdílej
 
Kyberpunková legenda se vrátila Před 42 lety se schopný hacker naboural do systému společnosti TriOptimum, ale měl smůlu. Byl odhalen a eskortován na vesmírnou stanici Citadel.

Co se hrajeDostal dvě možnosti - buď pomůže veliteli stanice Diegovi, nebo bude potrestán. Zvolil první možnost - využil svého umění a pozměnil kód centrálního počítače SHODAN (Sentient Hyper-Optimized Data Access Network). Za odměnu mu byly přímo do mozku zabudovány implantáty pro snazší spojení s hyperprostorem. Po operaci ulehl k dlouhé hybernační rekonvalescenci. Když se probudil, čekaly na něj nejen netušené možnosti cestování virtuální realitou, ale i totálně zpustošená vesmírná stanice - centrální počítač totiž zahájil přeměnu posádky v něco, podle něj lepšího a dokonalejšího. Lidé byli zabiti nebo proměněni v mutanty. Začal dlouhý boj. Hacker nakonec zvítězil a SHODAN byl (snad) poražen. To je ve stručnosti shrnutí děje jedné z největších legend herního světa - fenoménu zvaného System Shock.

Von Braun

System Shock 2Před čtyřmi lety nastoupil do služeb organizace UNN řadový člen. Dnes vyplouvá na svoji první výpravu loď, která je schopna překonat rychlost světla. Jmenuje se UNN Von Braun, jejím majitelem je společnost TriOptimum, doprovází ji bitevní člun UNN Rickebacker.

UNN vás vítá

System Shock 2 začínáte jako úplný nováček - nastoupíte do služeb UNN (Unified National Nominate), absolvujete základní výcvik v používání zbraní a programového rozhraní. Nyní záleží jen na vás, ke které složce UNN se dáte - mariňáci jsou ostří bojovníci, mistři v přežití a v boji s nejrůznějšími zbraněmi. Příslušníci námořnictva (NAVY) jsou odborníci na údržbu i opravu techniky, a především machři na počítačové systémy hacknout cokoliv je pro veterána ten nejmenší problém (hackování je nepovolené pronikání do počítačových systémů). A nakonec bojovníci organizace OSA, ti využívají tajemné zbraně mysli - psionické síly - a s pomocí zesilovače těchto sil jsou schopni neuvěřitelných věcí.

Prokletá loď

System Shock 2Po absolvování výcviku v oborech daných vaší specializací jste převeleni do aktivní služby. A nečeká vás ledajaký úkol, služba na první lodi s nadsvětelným pohonem UNN Von Braun je něco extra - bohužel teď nejste potřeba, hybernace vám dlouhé čekání zkrátí. Probuzení neproběhlo podle plánu, něco není v pořádku. Vypotácel jsem se ven, krvavá skvrna na podlaze také není normální. Nějak si na nic nepamatuji - příchozí zpráva mě vytrhla z přemýšlení.

Na vlastní pěst

Takhle začíná vaše putování zpustošenou vesmírnou lodí Von Braun, záleží jen na vás, jak bude vypadat. Zvolené schopnosti určují způsob řešení problémů i styl boje s nepřáteli. Schopnosti nejsou ale pevně dané, můžete si je vylepšovat a získávat nové ve speciálních automatech pomocí kybernetických modulů, které získáváte za splnění některých úkolů a nacházíte je i u mrtvých členů posádky lodě nebo roztroušené na nejrůznějších místech. Tímto způsobem můžete totálně změnit způsob hry a rozvíjet se úplně jinak, než jste původně zamýšleli.

Možnosti jsou netušené

System Shock 2A musíte umět skutečně všechno - k zvládnutí silnějších zbraní potřebujete vyšší úroveň schopností ovládání zbraní, tyto schopnosti se dělí ještě podle typu zbraní. Zbraně se ale opotřebovávají, musíte je opravovat a udržovat, stejně jako je můžete modifikovat a zlepšovat tak jejich účinnost i velikost zásobníku. Další veledůležitou schopností je hackování, musíte zvládat i výzkum neznámých věcí jejich poznání vám umožní účinnější využití vašich možností (prozkoumáte-li například pozůstatek vámi zabitého hybrida, vaše schopnosti jej příště zasáhnout se rázem zlepší, stejně jako výzkum neznámé věci vám umožní ji používat). Schopností utvářejících vaši kybernetickou individualitu je skutečně hodně a sem by se jejich popis nevešel záleží jen na vás, jakou postavu si vytvoříte. Samostatnou skupinu tvoří psionika kdybychom nežili v moderním světě, dalo by se říci, že se jedná o kouzla, psionici zvládají skutečně vše co dávní kouzelníci.

Bez nanitů to nepůjde

Na Von Braunu se ale kromě schopností (na které potřebujete kybernetické moduly) platí za všechno ostatní k tomu slouží nanity. Sesbírat se dají v téměř všude a bez nich nemůžete v podstatě nic dělat. Platí se s nimi za hackování počítačů, nákup věcí v replikátorech, opravy zbraní, modifikace zbraní prostě za všechno.

Tajemný příběh

System Shock 2Nejúžasnějším na celé hře není ale dokonalý systém vývoje postavy a všeho okolo - nejlepší je příběh. Putování zpustošenou lodí vám odkrývá příběhy lidí, které jste nikdy neviděli a většinou je ani nikdy neuvidíte živé. Unikátním jevem jsou takzvaní duchové silné duševní vjemy členů posádky zůstávají navždy uchovány v prostoru a vy jste je díky implantátům schopni vnímat. Vidíte zoufalce pokoušející se uniknout i apatické zhroucené postavy, jste svědky posledních dialogů lidí, kteří teď leží mrtví na zemi, a mrazí vás z toho pěkně v zádech.

Další a další informace

Po ostatních lidech tu ale zůstaly i běžnější druhy zpráv média s uchovaným textem a zvukem. Jejich přehráním postupně odkrýváte děsivé události, stejně jako se dozvídáte nápovědu, co dělat. Příběh je skutečně skvělý, a najdete-li nějakou zprávu, která by vám mohla odhalit další fakta, seberete ji většinou jako první ze všech věcí které najdete.

Katastrofa Von Braunu

System Shock 2Co se vlastně na Von Braunu stalo? Po přiblížení k soustavě Tau Ceti byly na planetě Tau Ceti 5 objeveny známky života. Výzkumná expedice přivezla na palubu lodi podivná vejce. Krátce nato začala přeměna posádky. Neskutečná existence se společným vědomím, která si říká Mnoho, ovládla a zmutovala postupně většinu lidí. Jen několik skupinek se snaží o zoufalý odpor a o útěk z téhle proklaté lodi. Právě někdo, kdo zřejmě patří ke vzdorujícím, vás od začátku naviguje a radí vám, co dělat. Všechno ale není tak jednoduché, jak se zdá. System Shock je přece jenom pokračováním prvního dílu.

To je teprve začátek

Technické zpracování System Shocku je na úrovni, používá sice grafický engine (program, který určuje, jak se pohybujete ve hře, jak vypadají animace postav a jak vypadá i všechno ostatní), který není absolutní špičkou, ale totální atmosféře to naprosto nevadí. Grafika, hudba i zvuky jsou dokonale ponuré a hrát tuto hru dlouho do noci se slabším povahám nedoporučuje. System Shock je prostě důkazem toho, že počítačové hry jsou stejným uměním jako třeba film.

NEPŘÁTELÉ (trochu anticheat)

Blast Turret Laser Turret Turret Slug Thrower Protocol Droid Midwife Rumbler Delacroix Grub Swarm Overlord Greater Over. Arachnightmare Male Appar. Female Appar. CrewWoman Invisibile Arachnid Turret Rocket MaleCrew

CHEATY

Na System Shock 2 není sice mnoho cheatů, ale množství věcí, které si můžete s jedním vyrobit, je obrovské. Aby se sem vešlo co nejvíc jednotlivých položek, neuvádíme jejich český překlad musíte prostě trochu experimentovat. Ke spuštění příkazové konzoly stiskněte současně [SHIFT] a [;] (na české klávesnici [ů]). Pak zadejte následující cheaty a potvrďte ENTER. UBERMENSCH - všechny schopnosti na maximu ADD_POOL [ČÍSLO] - přidá [ČÍSLO] kybermodulů PSI_FULL - plné PSI body SUMMON_OBJ [JMÉNO OBJEKTU] - vytvoří objekt ze seznamu (je jich opravdu hodně)

VÝZBROJ

Zbraně Psi Amp Wrench Pistol Shotgun Assault Rifle Laser Pistol EMP Rifle Electro Shock Gren Launcher Stasis Field Generator Fusion Cannon Worm Launcher Crystal Shard Viral Prolif Munice EMP Grenade Incend. Grenade Prox. Grenade Toxin Grenade Small Prism Large Prism Pellet Shot Box Rifled Slug Box Standard Clip HE Clip AP Clip Timed Grenade

ČEŠTINA

Hra, která je maximálně závislá na příběhu, se vždycky hraje lépe, když všemu dobře rozumíte. Češtinu, a budete-li chtít, i české textury, najdete na http://cedic.bonusweb.cz/ Chcete-li si vylepšit hru o patch, umožňující multiplayer, stáhněte si jej z oficiálních stránek http://www.shock2.com/

DALŠÍ POMŮCKY

Séra Med Patch Detox Patch Rad Patch Medical Kit Psi Patch Psi Booster Speed Boost Strength Boost INT Boost Brnění Light Armor Medium Armor Heavy Armor Reflec Armor Vacc Suit Worm Skin Implantáty Wide Machinery BrawnBoost EndurBoost SwiftBoost SmartBoost WormBlood WormHeart Vylepšovací jednotky Stats Trainer Tech Trainer Weapon Trainer PSI Trainer Věci WormGoo Molec. Analyzer ICE Pick Recycler 20 Nanites Explode Barrel Rad Barrel Chemikálie Chemikálií je celkem devatenáct, přičemž každé číslo představuje jeden typ. Cheat zadejte například takto: summon_obj CHEM #7 Čísla chemikálií: 1-Fm, 2-V, 3-Ga, 4-Sb, 5-Y, 6-Cu, 7-Cf, 8-Na, 9-Os, 10-Ir, 11-As, 12-Cs, 13-Hs, 14-Te, 15-Mo, 16-Tc, 17-Ra, 18-Ba, 19-Se