Budoucnost mobilů

Sdílej
 
Lidé na celém světě loni odeslali 250 miliard textových zpráv. Z toho na naše uživatele mobilních telefonů připadá okolo 3 miliard textovek. Některé telefony umožňují poslat obrázkovou SMS či melodii. Co bude dál? Jakou podobu budou mít oblíbené "esemesky" a co nám v blízké budoucnosti nabídnou?

Lidé na celém světě loni odeslali 250 miliard textových zpráv. Z toho na naše uživatele mobilních telefonů připadá okolo 3 miliard textovek. Některé telefony umožňují poslat obrázkovou SMS či melodii. Co bude dál? Jakou podobu budou mít oblíbené "esemesky" a co nám v blízké budoucnosti nabídnou?

Foto
První zpráva SMS ("esemeska") byla poslána v prosinci roku 1992, a to z osobního počítače na mobilní telefon ve Velké Británii. Dnes již všechny mobily umějí posílat a přijímat textovky o délce 140 nebo 160 znaků (podle toho, zda je či není použita diakritika). Pokud zpráva nemůže být okamžitě doručena adresátovi, je uložena v centru SMS zpráv (viz obr. 1) a odeslána poté, co se uživatel znovu přihlásí do sítě. Tato skutečnost patří vedle jednoduchosti a pohodlnosti k hlavním výhodám této služby. Nevýhodou je omezená délka zprávy a možnost přenášet pouze text.

EM S - PRVNÍ KROK K MULTIMEDIÁLNÍM ZPRÁVÁM

Pro zvýšení atraktivity SMS byla navržena nová rozšířená služba zpráv (EMS), která dovoluje zasílat formátovaný text (různé velikosti a typy písma), obrázky, zvuky a jednoduché animace. Pokud to váš telefon podporuje, můžete si například nechat poslat nové logo nebo vyzváněcí tón ve formě melodie z oblíbené písničky. Obrázky mohou mít pouze dvě barvy - černou a bílou - a běžné jsou tři velikosti. EMS jsou jen rozšířením standardu SMS, zachovávají všechny výhody a nevýhody SMS zpráv, pouze přidávají nové prvky.

MULTIMEDIÁLNÍ ZPRÁVY

EMS jsou tedy pouhým vývojovým stupněm na cestě ke skutečným multimediálním zprávám (MMS). Pojďme se tedy podívat na proměnu "esemesek" v "ememesky". Přenesme se na chviličku do blízké budoucnosti. Chci poslat zprávu MMS. Na svém mobilu vstoupím do editoru multimediálních zpráv, vytvořím fotku nebo natočím kousíček videa pomocí vestavěné kamery a namluvím krátký komentář. Zvolím číslo svého kamaráda či kamarádky a "ememesku" odešlu. Vše je vlastně docela podobné odeslání obyčejné textovky. Pro síť ale nastává podstatná změna. Zatímco "esemeska" má velikost až 1120 bitů, velikost zprávy MMS je stokrát větší (několik desítek až stovek kilobitů). Bude se tedy jednat o paketový přenos dat (podobně jako na internetu), který hravě zvládnou mobilní sítě třetí generace (UMTS). Rychlý vývoj sítí druhé generace GSM ale umožní přenášení multimediálních zpráv již nyní prostřednictvím GPRS (viz obr. 2). Internet pomůže těm, jejichž mobil MMS nepodporuje. Jim budou tyto zprávy doručovány jako krátká oznámení s internetovou adresou a heslem pro jejich vyzvednutí pomocí webového prohlížeče. Možnosti MMS lákají například k tomu, nechat si zaslat aktuální, graficky vyvedené sportovní zpravodajství, oblíbenou písničku ve formátu mp3 (nejčastější formát pro přenos hudby v dobré kvalitě po internetu) nebo k již zmíněnému odeslání fotografie z krásného místa, kde se právě nacházíme.

Foto
VYBAVENÍ PRO PŘÍJEM MMS

Pro příjem multimediálních zpráv musí být mobil vybaven dostatečně velkou pamětí pro uložení rozsáhlé informace, nezbytností je velký barevný displej a výstup na stereofonní sluchátka. Měl by podporovat přehrávání mp3 souborů. Pro odesílání MMS se hodí mikrofon a program ukládající zvuk do vhodného formátu. Výborná je kamera pro snímání fotografií i krátkého videa.

* * *

TYPY ZPRÁV

SMS - Short Message Service - služba umožňující zasílání krátkých textových zpráv
EMS - Enhanced Messaging Service - krátké textovky mohou být doplněny jednoduchými obrázky a krátkými melodiemi

MMS - Multimedia Messaging Service - multimediální zpráva může obsahovat písmo různých typů a velikostí, obrázky (náčrtky, plány, fotografie), zvukové informace (hlas, hudba) a videoklipy (animace, živé video).

PRVNÍ DVĚ GENERACE

1. generace - analogová a dnes již neperspektivní. Přesto je ještě i dnes u nás v provozu síť analogových mobilních telefonů pod názvem Eurotel T!P.

2. generace - digitální síť mobilních telefonů označovaná GSM (Global System for Mobile communication) nebo 2G. Tato síť je v současnosti plně rozvinutá a využívá ji několik set milionů lidí po celém světě. U nás ji provozují tři operátoři - Eurotel, T-mobile (dříve Paegas) a Oskar.

DALŠÍ GENERACE

2,5. generace - tato "dvou a půltá" generace vzniká rozšířením dosavadních sítí GSM o rychlejší datové přenosy využitím technologie GPRS (General Packet Radio Service). Data, která chceme přenášet, jsou rozdělena do paketů (balíčků) označených adresou příjemce a podle ní jsou pakety směrovány v síti. Stejným způsobem jsou data přenášena internetem.

3. generace - označována 3G a v Evropě také UMTS (Universal Mobile Telephony System). Základní princip těchto sítí je shodný s GSM. Přináší zejména značné zvýšení přenosových rychlostí umožňující rozvinutí různých forem multimediální komunikace (mobilní internet, videotelefonie, multimediální zprávy a další služby). U nás se nyní UMTS testuje a spuštění je očekáváno snad již v příštím roce. Přechod ke 3G bude však postupný a obě sítě - GSM i UMTS - budou delší dobu (několik let) provozovány současně.