Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Jak vypadá kaktus, který se jmenuje (latinsky) Reicheocactus pseudodeicheanus? A jak se o něj mám starat? Lukáš U., Pardubice

Jak vypadá kaktus, který se jmenuje (latinsky) Reicheocactus pseudodeicheanus? A jak se o něj mám starat?
Lukáš U., Pardubice

Foto
Název tohoto kaktusu jsi s největší pravděpodobností našel v některé starší knížce o pěstování kaktusů. V současné době ho už nikdo z pokročilejších kaktusářů nepoužívá. Správné jméno zní Lobivia famatimensis (Speg.) Br. et R. var. famatimensis (podle místa nálezu - pohoří Sierra Famatima v Argentině).
A jak vypadá? Má většinou jednotlivé, krátce válcovité tělo, 30 - 35 mm vysoké a 25 - 28 mm široké. Má 24 kolmých, přímých nebo lehce spirálovitých žeber světle šedozeleně až popelavě zbarvených. Bílé nebo téměř průsvitné přímé trny jsou 1,5 - 2 mm dlouhé, přitisknuté k tělu. Postranní květy vyrůstají v horní čtvrtině těla a jsou dvoubarevné: vnější okvětní lístky jsou purpurové, vnitřní mají zbarvení žloutkové až zlaté.
Protože kaktus pochází z vysokých nadmořských poloh, kde roste ve velmi chudých půdách, je jeho pěstování v našich podmínkách poměrně obtížné. Většina rostlin je proto roubována. Zkušenější pěstitelé mohou vyspělé rouby sejmout, nechat zakořenit a dál pěstovat na vlastních kořenech. Kaktusy však vyžadují velmi hrubý substrát s minimálním přídavkem humusu a nepravidelnou zálivku, kterou je nutné v době letních veder úplně zastavit. Roubovanci přirůstají rychle, ale od popsané rostliny se trochu liší: zvyšuje se počet žeber a velikost těla i květu. Bujný růst vede k tvorbě vrásek a odnoží. Semenáče je vhodné roubovat na hybridní Echinopsis nebo Pereskiopsis , přeroubování (pasážování) pak lze doporučit na trvalé podnože z rodů Eriocereus nebo Trichocereus. V každém případě vyžaduje Lobivia famatimensis co nejvíc slunce a v létě dostatek čerstvého vzduchu (větrání). Přezimuje ve světlé místnosti, při teplotách 5 - 10 °C. Rostlina jednoznačně není vhodná pro bytovou kulturu, zejména v zimním období ji nelze při pokojové teplotě udržet zdravou.


Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz .

Autor

-JGR