Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Nedaleko Ivančic vede přes řeku Jihlavu železniční most. Smělé dílo překlenuje široké údolí řeky vysoko nad hlavami lidí, kteří procházejí po cestě pod ním. Na mapě je most označen jako technická památka, ale po ní se musíte podívat trochu důkladněji.

ROZEBRANÁ PAMÁTKA

Foto
Nedaleko Ivančic vede přes řeku Jihlavu železniční most. Smělé dílo překlenuje široké údolí řeky vysoko nad hlavami lidí, kteří procházejí po cestě pod ním. Na mapě je most označen jako technická památka, ale po ní se musíte podívat trochu důkladněji. Zjistíte, že vedle betonových pilířů současného moderního viaduktu stojí ještě jiné, postavené z přitesaných kamenů, částečně již zarostlé trávou a křovím. Na východní straně údolí pak vybíhá do prostoru pozůstatek oné technické památky: malý zbytek původního železného mostu, který byl postaven již na konci 19. století a sloužil až do osmdesátých let století minulého. Teprve v roce 1978 jej nahradil nový viadukt. Bohužel, přestože byl starý most již o dvacet let dříve zapsán do seznamu kulturních památek, majitelé (ČSD) usoudili, že starý most není bezpečný, a nařídili jeho demontáž. Teprve na poslední chvíli vyslyšeli hlasy odborníků, památkářů i veřejnosti a jeho bourání přerušili. Z technické památky ale v té chvíli zbývalo už jen torzo. I to však budí zaslouženou pozornost a určitě stojí za to, uchovat je pro příští generace.

-zde

SVETRY PRO TUČŇÁKY

Přibližně před rokem proběhla tiskem výzva, aby lidé pletli a posílali do Austrálie svetříky pro tučňáky, jejichž peří znečistila ropa, která unikla do moře v blízkosti jejich kolonie. Lidé se nápadu chopili, a třebaže účinnost této nezvyklé pomoci je přinejmenším sporná, na "adresu" tučňáků nakonec přišlo z celého světa přes 10 tisíc svetříků všech možných barev a vzorů.

-eva
Foto
MALÝ MARATONEC

Desetiletý Marián Mundok z Lužné u Rakovníka vytvořil v Pelhřimově první rekord nadcházejícího 12. ročníku mezinárodního festivalu rekordů, když za 3 hodiny a 37 minut uběhl nonstop 35 km, což je v deseti letech naprosto unikátní výkon. Malého maratonce trénuje jeho otec a agentura Dobrý den bude s Mariánovým výkonem kandidovat na zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

-MiM

Foto
ZMAŘENÝ LOV

Neznámý lovec vystřelil na tohoto klokana z Woodland Historic Parku v Austrálii šíp dlouhý 80 cm. Zvíře zasáhl, ale úlovek nezískal - klokan i s prostřeleným krkem odskákal do buše. Deset dní po vzniku tohoto snímku bylo konečně nešťastné zvíře odchyceno a putovalo do veterinární nemocnice v Melbourne, kde mu šíp z krku vyoperovali. Podle posledních zpráv se klokan výborně zotavuje a brzy se vrátí domů. Ale lovcům s lukem se od této chvíle bude jistě úzkostlivě vyhýbat.

-eva

KAPESNÍ KANCELÁŘ PRO DĚTI

Možná si říkáte, jak je nespravedlivé, že handheld (kapesní počítač) je výsadou jen dospělých lidí. V Anglii se tato situace už mění. Na trhu se tam objevil dětský handheld, který spojuje přednosti kapesního počítače s herní konzolí. Možná, že nepotrvá dlouho a tato pěkná hračka se objeví i u nás.

-JJ

Foto
VIDINA NÁVRHÁŘŮ

Tito muži stojí v prostoru Cave, což je název vzniklý ze zkratky anglického pojmenování pro počítačem vytvořené virtuální prostředí. Takhle si designéři postavili pomocí čtyř projektorů virtuální automobil Mercedes-Benz třídy C. Jeden z nich zobrazí podlahu, druhý zadní stěnu, zbývající postranní plochy. Každý vytvoří obraz o rozměru třikrát tři metry. Brýle pro prostorové vidění uvedou pozorovatele do fascinujícího třírozměrného obrazu velikého 36 m2.

-Lý

Foto
NAFUKOVACÍ KŘÍDLA

Motýl, který právě opustil kuklu, je zcela bezmocný. Má měkká, zmačkaná křídla, a pokud si ho např. nějaký pták vyhlédne k obědu, nemůže uletět. Nedokáže to dokonce ani tak zdatný letec, jakým je lišaj (na obr. lišaj borový - Hyloicus pinastri ). Křídla unesou těžké chlupaté tělíčko teprve tehdy, až je motýl "vysuší". Ve skutečnosti ovšem nejde o sušení, jak se lidé mnohdy domnívají. Motýlí křídla (a hmyzí vůbec) jsou protkána sítí jemných trubiček, tzv. vzdušnic, které slouží jako výztuha. Když se motýl líhne, jsou tyto vzdušnice prázdné, splasklé. Hned po vylíhnutí však do nich začne pumpovat vzduch - tím je napíná a zpevňuje nosnou plochu křídel. Je to stejné, jako když např. pumpujete hustilkou vzduch do svinuté duše kola. Zplihlá duše se napíná a čím víc ji nafouknete, tím je pevnější a lépe drží tvar.

-zde

Foto
PRO SPOŘIVÉ

Ke znovuzrození francouzské značky Matra má přispět dvousedadlový roadster M72. Podvozek je z kombinace hliníku a oceli, karoserie z mimořádně lehkých kompozitů, takže vše s motorem 749 cm3, který vůz rozjede až na rychlost 130 km/h, váží pouhých 430 kg. Autíčko dlouhé 324 a široké 156 cm, připravené jako model pro rok 2004, se bude vyrábět v nové francouzské továrně.

-Lý