Bibi radí

Sdílej
 
Milá Bibi, mám kamaráda, který je téměř závislý na kouření. Můžu mu nějak pomoci? Klára, 14 let

Milá Bibi, mám kamaráda, který je téměř závislý na kouření. Můžu mu nějak pomoci?
Klára, 14 let

Milá Kláro, nezmínila ses, kolik cigaret tvůj kamarád denně vykouří a zda kouří pravidelně. To je dost podstatné pro to, aby se dalo určit, zda jde skutečně o závislost. Ale i kdyby s kouřením teprve experimentoval, je nejlepší přestat hned - dřív, než se závislým stane. Protože, jak asi tušíš, čím je závislost silnější, tím obtížněji se jí člověk zbavuje.
Pokud chceš svému kamarádovi opravdu pomoci, nebudeš to mít jednoduché, protože kluci v jeho věku (předpokládám, že je stejně starý jako ty) si s cigaretou připadají dospělejší, "světovější". Chce to citlivý přístup. Na každého platí jiný recept: někdo dá na obyčejnou kamarádskou radu, jiného zase motivuje třeba sázka, že už se na cigaretu ani nepodívá. Proto zkus o svém kamarádovi popřemýšlet a odhadnout, jaká metoda je vhodná pro něj. V každém případě bude nejlepší, když si s ním promluvíš o samotě, aby to nebral jako shazování před ostatními.
Úplně hlavní je získat si jeho důvěru, to je základ všeho. Pak pro tebe bude daleko snazší ho přesvědčit, že dospělákem se nestává s cigaretou v ruce - právě naopak. A že kouření přestalo být originální, když kouří většina jeho vrstevníků. Můžeš mu taky vysvětlit, že kuřáci nejsou svobodní, jak se mu může zdát z reklamy. Cigarety člověka omezují, tenčí peněženku a ničí zdraví, a to nejen jemu, ale i okolí. Klidně se ho přitom zeptej, proč vlastně kouří, co na tom vidí a jestli mu to skutečně chutná. Upřímným hovorem se navzájem otevřete a tvůj kamarád uvěří, že ti na něm doopravdy záleží. Bude pak mít daleko větší motivaci o tvých slovech přemýšlet. Jestli máte partu, zvaž to a zapoj do pomoci ostatní kamarády, společně budete mít větší vliv a tím i šanci, že se to povede.
Rozhodla ses pro chvályhodnou, ale nelehkou věc, Kláro. Měj na paměti, že konečné rozhodnutí je na kamarádovi, ty mu můžeš jen podat pomocnou ruku. Přeji ti, aby ji přijal.