Plavba za zdravím

Sdílej
 
Veselé prolézačky místo nevlídné bílé chodby, máma nablízku i v noci a pod peřinou hračka, která s malým pacientem stůně - to je sen všech dětí, které se ocitnou v nemocnici . V Ústí nad Orlicí ho změnili ve skutečnost. Nedávno tam otevřeli nové oddělení, které spíš než nemocnici připomíná dětskou hernu.

Veselé prolézačky místo nevlídné bílé chodby, máma nablízku i v noci a pod peřinou hračka, která s malým pacientem stůně - to je sen všech dětí, které se ocitnou v nemocnici . V Ústí nad Orlicí ho změnili ve skutečnost. Nedávno tam otevřeli nové oddělení, které spíš než nemocnici připomíná dětskou hernu.

Foto
Moci postavit pro děti novou nemocnici "na zelené louce", to je výzva, která se nebere na lehkou váhu, zvlášť když na ni v podhůří Orlických hor čekali v chátrajícím objektu s bující plísní čtyřicet let. Možná proto se nespokojili s běžným nemocničním oddělením. Rozhodli se pro architektonicko-výtvarné řešení, které výrazně zmírní dětskou úzkost, strach a bolest.

HURÁ NA PALUBU

Plavba za zdravím, jak se projekt jmenuje, doslova převrátila naruby běžnou představu o tom, jak má nemocnice vypadat. Všechno je podřízeno tomu, aby pobyt pro malého pacienta byl co nejméně stresující.
A tak se místo na ponuré chodbě ocitáme ve veselém "mořském" prostoru, takovém velkém přívětivém obýváku se spoustou dřevěných hejblátek a hraček. Na podlaze řeka oblévá kamení a břehy, po hladině pluje loď s pruhovanými stožáry, do které je možno vstoupit po schůdcích a otáčet kormidlem, číst si knížku nebo se třeba schovávat. Opodál se objeví šestice ledňáčků na lovu barevných rybek a k bližšímu prozkoumání láká modrá velryba. Tento rozlehlý obývák je obklopen ložnicemi dětí, z nichž každá má svou "verandičku", jakousi spojku mezi ložnicí a obývákem. Pokoje tedy nejsou "vězeňské kobky", děti můžou přímo z postele sledovat přes prosklenou stěnu hemžení v hale a budou mít motivaci uzdravit se a jít si hrát s ostatními.
Říkáte si: proč to všechno, když dosud úplně stačila běžná nemocnice? Odpověď dávají léta odborného výzkumu: potvrdily přímý vliv kvality prostředí v nemocnicích na úspěšnost léčby! Pokusem se studenty, kteří si zahráli na dobrovolné pacienty s malým povrchovým poraněním, bylo například dokázáno, že poranění studentů pobývajících v nekvalitním prostředí se hojilo o čtvrtinu déle než těch, kteří byli umístěni do příjemného prostředí. To znamená, že sebelepší přístroje nesvedou zázraky, když je v neklidu psychika. A děti reagují na prostředí obzvlášť citlivě.

Foto
BARVY LÉČÍ

Významnou roli v psychice hrají barvy. Proto se třeba nedoporučuje zelená na chodby - zelené odstíny zpomalují provoz. Naopak žlutou není třeba vůbec šetřit: působí jako sluníčkový živel, který všechno rozzáří. Sluší i střeše prolézacího domečku, kterou autorka celého výtvarného řešení Adriana Skálová bohatě obarvila do oranžově žluta.
"O barvách pořád přemýšlím. Děti si jich všímají mnohem více než dospělí. Mám dokonce pocit, že jsou pro ně důležitější," říká Adriana Skálová. A tak zatímco stěny ložnic jsou bílé, všude jinde mají barvy "zelenou": na podlaze, v hracích prvcích a konečně i na temně červené stěně obýváku.

I ZVÍŘATA STŮŇOU

Zajímavý zlepšovák se zrodil v hlavě primáře Luďka Ryby a jeho kolegů: aby děti nebyly na nemoc samy, bude s nimi stonat ručně šitá hračka. Tu si každý vybere při nástupu do nemocnice a až do odchodu se o ni bude "starat". Hadrový panáček nebo zvířátko bude trpět stejnou chorobou jako dítě a lékaři na něm dítěti můžou snadno vysvětlit, jak bude vypadat zákrok.

Foto
INTERNET AŽ DO POSTELE

I když většina výtvarných prvků je pro "mrňousy", dala si Adriana Skálová záležet, aby se tu jako doma cítili i dospívající (na oddělení jsou přijímány "děti" do 18 let). Prosadila jim internetovou kavárnu s oddělenými kabinami, protože dobře ví, jak moc v tomto věku touží po soukromí (ti, kteří musí ležet, se můžou k internetu připojit přes počítač přímo z postele). Sympaticky se tváří i návrh, že každý "nafasuje" speciální lepicí hmotu a může si zútulnit okolí lůžka po svém (fotkami, obrázky), a přitom neublíží omítce.

ZAHRADA - MÍSTO SETKÁNÍ

Projekt se zřejmě rozroste i mimo nemocnici. Zahrada, která nové oddělení obklopuje, k tomu přímo vybízí. Mohla by být ideálním místem setkání, zvlášť pokud zbudou peníze na houpačky a pískoviště třeba pro sourozence nemocných dětí. Jisté už je, že právě zahrada bude jakousi vstupní branou do nemocnice. Výtvarnice totiž prosazuje myšlenku, že nemocnice není ghetto, a tak by měla být otevřená veřejnosti co možná nejvíce. Lidé "zvenčí" můžou docházet do kavárny na internet a na stěnách se budou pořádat výstavy tamního výtvarného kroužku nebo samotných pacientů. Počítá se i s návštěvami ze školek, aby se děti přesvědčily, že nemocnice není strašidelné místo, a nebály se tam jít stonat.
Letitá idea zabydlet v nemocnici zvířata zůstane zřejmě autorčiným neuskutečnitelným snem. Alergie si nevybírají...

____________________________________

PROČ PRÁVĚ PLAVBA ZA ZDRAVÍM

"Ať dělám, co dělám, v mé tvorbě se vždycky objeví voda. A tak jsme projekt nazvali Plavba a pan primář přimyslel za zdravím. Je to docela trefné - někdy bývá člověku při plavbě špatně, někdy dobře, ale naděje, že dorazí na pevninu, ta tam je vždycky," vysvětluje pražská výtvarnice Adriana Skálová.

____________________________________

DALŠÍ PROJEKTY

Podobných projektů jako Plavba za zdravím (blíže se o ní dočtete na internetové stránce http://home.tiscali.cz/cz465069) existuje v Čechách několik - zásluhou nadace Archa Chantal (www.archa-chantal.cz) již funguje např. dětské kardiocentrum a dialyzační středisko v pražském Motole nebo oddělení klinické hematologie v Dětské nemocnici Brno a jen pro letošní rok se připravuje dalších šest návrhů.

________________________

PŘISPĚJTE

Nemocnice tak, jak ji chápe Charta práv dětských pacientů, je u nás stále považována za jakýsi nadstandard, a stát na něj nepřispívá. Aby mohli v Ústí projekt zrealizovat, museli sehnat zhruba tři miliony korun od sponzorů. Třetina peněz ještě chybí. Přispět můžete i vy - jakoukoli částkou na číslo účtu 19439-611/0100, variabilní symbol 9143111.

________________________

OTÁZKA PRO PRIMÁŘE

Jak Plavbu přijali zdravotníci na vašem oddělení? "S naprostým nadšením, sami do projektu vnesli řadu podnětů a mnoho energie. Je jasné, že nové oddělení je mnohem hezčí, veselejší a nápaditější a nabízí daleko více prostoru pro herně-terapeutickou práci s našimi pacienty. Připomíná spíše mateřskou školku nebo hřiště než nemocnici," řekl nám primář Luděk Ryba.