Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Milé ábíčko, umřela mi myška, a tak jsem si koupila pískomila. Chtěla bych vědět, v čem se liší péče o pískomila od péče o myš. Míša Malá

Milé ábíčko, umřela mi myška, a tak jsem si koupila pískomila. Chtěla bych vědět, v čem se liší péče o pískomila od péče o myš.

Míša Malá

Pískomil je stepní až pouštní zvíře, zatímco myš domácí obývá daleko rozmanitější prostředí. Pískomil proto potřebuje na rozdíl od myši mnohem sušší prostředí - tedy dobře větrané terárium, v němž by neměla být žádná miska s vodou, kterou by mohl rozlít. Pokud mu vůbec budeš podávat vodu, tak pouze v závěsné napáječce. Stepnímu prostředí musí odpovídat i potrava - základem krmení je především rostlinná strava: různá travní semena, obilniny a obilné šroty. Dostatek zelené stravy, jako jsou listy pampelišek či salátu, kousky mrkve, ovoce apod., mu bohatě stačí k doplnění tekutin, takže ani nepotřebuje vodu, zatímco myš se bez vody neobejde.
Rozdílná musí být i chovná nádoba - myš se spokojí s poměrně malým prostorem, v němž nepotřebuje úkryt. Dlouhonohý skákavý pískomil vyžaduje mnohem víc místa k pohybu. V jeho teráriu by navíc neměl chybět kus čerstvé větve nejedovaté dřeviny, kterou s oblibou ohlodává. A poslední věc - pískomilové žijí v přírodě v koloniích, jsou to společenská zvířata, samotnému jedinci proto bude asi trochu smutno. Měla by sis pořídit alespoň pár.