Třikrát internet

Sdílej
 
Následující tip by bylo možné podezírat ze skryté reklamy na produkty jedné dobře známé hračkářské firmy. Ale berte to spíš opačně. Když si se stavebnicí z barevných kostek budete hrát na internetu, možná pak přestanete otravovat rodiče, aby vám ji koupili v obchodě.

HRA ZADARMO: CESTY ŽROUTA ODPADKŮ

Foto
Následující tip by bylo možné podezírat ze skryté reklamy na produkty jedné dobře známé hračkářské firmy. Ale berte to spíš opačně. Když si se stavebnicí z barevných kostek budete hrát na internetu, možná pak přestanete otravovat rodiče, aby vám ji koupili v obchodě. Lego Builder je v každém případě zábavná hra, která nabízí celkem patnáct úrovní více i méně složitých hlavolamů. Stejně jako ve skutečnosti do sebe zacvakáváte kostky a cílem je, aby se žlutý robotek dostal přes vámi postavené mosty či schodiště ke koši na odpadky. Jeho obsah si pak s legračně řinčivým zvukem nasype rovnou do pusy. Ne vždy je to tak docela jednoduché. V některých místnostech robotu hrozí roztavení na horkých plátech, jinde zase padají kapky všežravé kyseliny. Lego Builder je příjemná a odpočinková hra, která vás sem tam donutí i přemýšlet. A docela dobře s ní prožijete jedno deštivé letní odpoledne.

http://www.lego.com/build/junkbot/junkbot.asp?x=x

Foto
DOBRÝ TIP: HUŇÁČI S KŘÍDLY

V pohádkách se jim říká poeticky včelí medvídci. Vypadají roztomile, a i když umějí dát žihadlo, měli vždycky lepší pověst než včely nebo vosy. Ano, řeč je o čmelácích. Co o nich víte? Že opylují květiny a jsou takzvaně společensky žijícím hmyzem - podobně jako již zmíněné včely či mravenci. Jsou velmi mírumilovní a žihadlo používají jen v případě krajního ohrožení. To se pozná tak, že si lehnou na záda a hlasitě bručí. Možná nevíte, že vytvářejí společenství o padesáti až sto jedincích, že jsou biologicky velmi podobní včelám (patří do nadčeledi včelovití) a že se dělí na čmeláky a pačmeláky. A skoro určitě nevíte, že když čmelákovi dojde energie, nemůže létat. Zachránit ho můžete jedině tím, že ho nakrmíte kapkou medového roztoku. Celkem u nás žije skoro čtyřicet druhů čmeláků i pačmeláků a rozpoznat se dají podle barev. Čmeláci na rozdíl od včel žijí převážně divoce, i když už asi sto let probíhají pokusy také o jejich chov. Toto i mnoho dalšího se o čmelácích můžete dozvědět na stránce s tajemným názvem Bombus.cz (jak asi správně tipujete, "bombus" je latinský název pro čmeláka). Najdete tu spousty fotografií z čmeláčího soukromého života. A pokud budete chtít, přečtete si i o unikátním experimentu, při němž ochránci přírody vypiplali v Praze na Strahově jedno čmeláčí hnízdo přímo pod dohledem internetové kamery.

http://www.bombus.cz

Foto
FÍGL: ŘÍMSKÉ ČÍSLICE A VELIKONOCE
Jsou programy, bez kterých se člověk při používání počítače neobejde. Mezi ně patří samozřejmě operační systém, ale také textový editor, internetový prohlížeč či software pro posílání pošty. A pak jsou programy, bez kterých by se sice každý lehce obešel, ale na rozdíl od těch prvních dokáží potěšit svou jednoduchostí a vtipem. Mezi ně určitě patří následující dvě utilitky od jedné softwarové firmy z Nové Guineje. Velikostí jsou obě doslova miniaturní, takže je bez přehánění budete mít stažené za pár vteřin. První se jmenuje Římský numerický překladač a jak název napovídá, umí převádět čísla napsaná v arabských číslicích na římská a zase naopak. Pokud vám tyhle operace někdy dělaly ve škole problémy, tak malý prográmek určitě oceníte. Druhá utilitka nese název Kdy jsou Velikonoce a umí spočítat, který den je velikonoční neděle v kterémkoliv roce. Tenhle program je dobrý pro ty, kteří svátky plánují rádi dlouho dopředu. Jistě je potěší informace, že například v roce 3000 připadne velikonoční neděle na 13. dubna.

http://www.lexacorp.com.pg/soft/roman.exe http://www.lexacorp.com.pg/soft/Easter.exe