Okradený zloděj

Sdílej
 
Na lavičce v parku, kterému Pražáci podle jeho nevalné pověsti říkají Šervúd (i když zdejší pobertové mají ke zbojnické cti Robina Hooda hodně daleko), vytáhl bezdomovec First ušmudlaný balíček karet:

Na lavičce v parku, kterému Pražáci podle jeho nevalné pověsti říkají Šervúd (i když zdejší pobertové mají ke zbojnické cti Robina Hooda hodně daleko), vytáhl bezdomovec First ušmudlaný balíček karet:
"Cinto, dáme partičku očka o dvacku?" Cinta zaváhal, ale pak kývl: "Ale rozdávám já, ty máš moc falešný ručičky!"

Foto
First dostal druhou desítku a spokojeně ohlásil: "To mi na tebe stačí."
Cinta k nadějnému esu přikoupil krále a musel riskovat. S napětím otáčel třetí kartu. Žaludská devítka! Přebral! First škodolibě ukázal na obrázek postřeleného ptáka pod devíti žaludy: "Ptáka hlavou dolů viseti viděti - neštěstí! Naval dvacku!" "
Jenže já nemám ani floka," pokrčil rameny Cinta. "
Jak můžeš hrát karty bez koruny? Za co já si teď koupím pivo?" First začal Cintou cloumat a ve chvíli z toho byla řádná rvačka. Kolemjdoucí starý pán si řekl v duchu: "Somráci se rvou, aspoň v klidu projdu." Neprošel. Cinta koutkem oka spatřil starého pána a odstrčil Firsta. Vemlouvavým hlasem zaškemral: "Pane, neměl byste pár korun na polívku, moc prosím." Starý pán raději zaštrachal v kapse. Vtom přiskočil First, který si všiml, že stařík pod kabátem ukrývá koženou brašnu, vytrhl mu ji a uháněl přes park k nádražní hale. Cinta ho dohnal až u výčepního pultu: "Kolik to hodilo?" "Ále, dědek tam měl jen pár šupů," pokrčil rameny First. Jenže vtom výčepní přinesl pivo a panáka rumu: "Tak tady je to pivínko, mám do něj ten rumík hned zazdít? A tady je zpět na tu pětistovku."
Cinta vylítl na Firsta: "Tak pár šupů, jo? Dědek byl napakovanej, co? Ukaž a naval půlku!" Začali se zase tahat. Souboj o brašnu ale vyhrál policista, kterého na ně přivedl uhlazený elegán: "To je ta taška, co mi byla ukradena ve vlaku, když jsem si zdříml! Měl jsem v ní tři a půl tisíce, doklady a příruční počítač."
Policistova inventura brašny mužovy údaje potvrdila. First začal couvat: "Já tu brašnu našel tamhle v parku, ten zloděj ji zřejmě hodil do kontejneru. My jsme v něm somrovali a ona tam byla, že jo," obrátil se na Cintu. Ten horlivě kýval: "Nemáme nárok na nálezné?" Policista nekýval: "Tak to s tím kontejnerem je trapná lež. Ale věřím, že vy jste ji neukradli tomuhle pánovi, ale tomu zlodějovi z vlaku! Tak jdeme na stanici, ale pro nálezné to nebude."
Jméno čtenáře, který poslal podklad pro dnešní příběh, neznáme. Napsal: "V jedný igelitce, kterou si zapomněl nějaký kluk při kupování lístku na vlak hlídat, jsem našel taky ABC. Z nudy jsem ho četl a bylo tam taky to minikrimi a že za něj posíláte odměnu. Takovejch krimi je tady každej den fůra, tak vám píšu a doufám, že za to něco kápne." Nekápne, dopisu chyběla nejen známka, ale i zpáteční adresa.

OTÁZKA PRO ČTENÁŘE

Zbývá doložit, proč právě takhle policista, který venku dění neviděl, uvažoval?