Abeceda sběratele hokejových karet

Sdílej
 

12Na dnešek nám zbyla poslední tři písmenka naší abecedy sběratele hokejových karet. Jsou to B, tedy něco o burzách, S jako série a závěrem Z, kde si celou naši abecedu shrneme. 1. Někdy se kartičky ze série obyčejných liší od kartiček ze série inzertních jen nepatrně. Toto je karta ze série obyčejné ... 2. ... a toto ze série inzertní

Burza

hokejových kartiček je místem setkání sběratelů, kde je možné kartičky prodat, koupit, ale i vyměnit. Právě burza nejvíce určuje nabídku a poptávku po hokejových kartách i po ostatním sběratelském sortimentu. Kromě Kanady a Ameriky, kde se burzy pořádají nejčastěji a bývají největší, se tyto akce konají i v Evropě, a tedy i u nás. V České republice se kromě největší republikové burzy, která se koná jednou měsíčně v Praze-Bohnicích a kam pravidelně zavítá přes 150 sběratelů ze všech koutů vlasti, pořádají burzy také např. v Plzni, Brně a v ostatních větších městech. Žádný z opravdových sběratelů by si takovéto akce neměl nechat ujít, protože burza je ve sběratelství to, co je v hokeji gól.

Série.

Řekne-li někdo, že má sesbíranou celou sérii karet, znamená to, že má všechny kartičky určité edice vydané v jedné sezoně. Počet karet v sérii bývá různý. Může jich být pár, nebo třeba několik stovek. Jednu z nejrozsáhlejších sérií vydala začátkem devadesátých let firma Pro-Set (přes 700 karet). Naopak některé inzertní série (viz ABC č. 21) mohou mít jen několik málo karet (třeba pět).

Závěrem

je třeba říci, že sběratelství hokejových kartiček nemá sice tak dlouhou tradici jako třeba filatelie, ale katalogy, burzy, specializované prodejny a jiné ho staví na stejnou úroveň jako ostatní sběratelské koníčky. V dalších lednových a únorových číslech ABC seriál o hokejových kartách pokračuje, i když jsme písmena abecedy již vyčerpali. Dotazy k problematice hokejových karet rád zodpovím na adrese největší specializované prodejny hokejových karet v ČR - Hockey World, U Výstaviště 21, 170 00 Praha 7, tel. 02/333 705 25.

Autor

Ve spolupráci s firmou KINGDOM OF CARDS připravil Martin Čepelák