Stavíme kolejiště H0 7

Sdílej
 
Stavba náspu Násep, respektive jeho základ, lze zhotovit různými způsoby, navzájem se lišícími zpracováním použitého materiálu.

Překližkový násep

Stavba náspuNejpevnější, ale bohužel také nejpracnější je zhotovení modelového náspu z překližky. K výrobě lze použít běžnou nábytkovou překližku tloušťky 3 mm. Postupovat budete tak, že spojíte dvě až tři koleje, obkreslíte jejich půdorysný tvar (na každou stranu pražců přidáte zhruba 3 mm) a vzniklý díl vyříznete lupenkovou pilkou. Tímto způsobem vyrobíte základ náspu pod celým kolejištěm (včetně výhybek). Po obou stranách zkosíte boky směrem k pražcům zhruba pod úhlem 45o a podle délky vzniklého dílu vyvrtáte v ose náspu dva až čtyři otvory o průměru 3 mm. Ty dovnitř zahloubíte pro zapuštěné vruty rozměrů 3 x 6 mm. Montáž náspu nebude dělat žádný problém. Jeho jednotlivé části položíte do vyznačených míst na podkladovou desku a přišroubujete je uvedenými vruty. Pozor, hlavičky vrutů nesmějí přečnívat! V této podobě je násep připraven k povrchové úpravě.

Polystyrenový a molitanový násep

Při prvním pohledu na tento perfektně provedený násep není možné určit, zda se jedná o model či o skutečné kolejištěNásep vyrobený z překližky je velice pevný a odolnýNevýhodou překližkového náspu je jeho pracná výroba. Řekl bych však, že výhody převažují. Jedná se totiž o pevné podloží, které je základem pro dobrou jízdu. Navíc je překližka jen přišroubována a ne přilepena, takže je možné násep nebo jeho část snadno demontovat a kolejiště rozšířit či jinak upravit. Demontáž náspu vyrobeného z pěnového polystyrenu nebo tužšího molitanu je obtížnější, neboť díly vyrobené z těchto materiálů je potřeba k desce přilepit. Navíc jak polystyren, tak molitan postrádá pevnost překližky. Práce s molitanem i polystyrenem je však daleko jednodušší, takže řada modelářů dává těmto materiálům přednost. Existují však ještě další technologie, jako například výroba náspu pomocí oboustranně lepící plastové lepenky a miniaturních kamínků. O tomto způsobu i o dokončení náspu modelářským posypem si řekneme příště.