Banánovník můžeme mít i doma

Sdílej
 
Banánovníky (r. Musa) rostou v tropických oblastech Země ve 30 druzích a pěstované odrůdy poskytují potravu více než miliardě lidí. U nás jsou banány již několik let ovocem levnějším než jablka a jsou dostupné po celý kalendářní rok. Banánovníky, zejména jejich zakrslé odrůdy, však mohou být i velmi dekorativními pokojovými rostlinami.

Banánovníky (r. Musa) rostou v tropických oblastech Země ve 30 druzích a pěstované odrůdy poskytují potravu více než miliardě lidí. U nás jsou banány již několik let ovocem levnějším než jablka a jsou dostupné po celý kalendářní rok. Banánovníky, zejména jejich zakrslé odrůdy, však mohou být i velmi dekorativními pokojovými rostlinami.

Foto
CO JE TO ZA ROSTLINU

Banánovník není strom, ale víceletá nebo vytrvalá bylina. Vyrůstá z mohutného podzemního oddenku a jeho nepravý kmen je tvořen pochvami listů. Pokojové odrůdy dorůstají do výšky 120 až 180 cm, žijí v průměru 15 až 18 měsíců a kvetou (podle ročního období, v němž byly vysazeny odnože) za 6 až 12 měsíců. Zralé plody kulturních banánovníků jsou bezsemenné, botanické, tedy planě rostoucí druhy, mají až 100 semen. Ta jsou černá, 3 - 5 mm velká a chráněná tvrdým osemením. Velmi zajímavý je vývoj květenství, který probíhá i v našich podmínkách velmi rychle. V prvním týdnu se objeví velký fialový pupen, který skrývá základy mohutného květenství. Nejprve se otevírají plodné (samičí) květy, pak sterilní oboupohlavní květy a nakonec květy samčí. Květy jsou uspořádané do šroubovice ve dvouřadých přeslenech. Plody však bez přisvětlování halogenovými svítidly dozrají v našich podmínkách jen zřídka, zvláště v období, kdy jsou dny kratší než 12 hodin. Jako pokojová rostlina má banánovník význam především v suchých bytech s ústředním topením, kde i jediná rostlina dokáže výrazným způsobem zvlhčovat vzduch.

NÁROKY NA PĚSTOVÁNÍ

Banánovníky potřebují velmi výživnou zem, nejlépe kompost nebo uleželý hnůj smíchaný s rašelinou v poměru 1:1. Dospělé rostliny spotřebují v létě až pět litrů vody, v zimě při nedostatku světla a trvale nižších teplotách stačí jen litr. Jednou za 14 dní můžeme přihnojovat tekutým hnojivem, nevhodné je hnojení na listy. Nutné je celodenní osvětlení, rostlina velmi trpí v pokojích orientovaných na východ nebo na západ. Ideální je stálá teplota kolem 22 o C, při teplotách 12 až 14 o C rostlina zastavuje růst. V bytových podmínkách vytvoří zpravidla 10 až 15 listů. Spodní nejstarší listy postupně žloutnou a odumírají, proto je těsně u nepravého kmene odřezáváme. Také odkvetlou rostlinu musíme odříznout - nejlépe hned nad zemí. Není čeho litovat - stejně by časem odumřela, i na plantážích přežívají banánovníky pouze prostřednictvím odnoží.

ROZMNOŽOVÁNÍ

Banánovníky se rozmnožují výhradně výsadbou dceřiných rostlin, pouze u ekvádorských a dalších botanických druhů je výjimečně lze rozmnožovat i semeny. Přibližně od poloviny vegetačního období vyrůstají z oddenku odnože, které při likvidaci hlavní rostliny opatrně odřízneme. Řez vedeme těsně u základu starého stonku, aby odnože měly co nejvíce vlastních kořenů. Široká řezná rána nevadí, pokud ji zasypeme práškem z dřevěného uhlí, rozhodně tím rostlině neuškodíme. Hned po odříznutí vysadíme rostlinku do většího květináče. Sazenice je třeba ještě alespoň dvakrát přesadit do větší nádoby s drenážní vrstvou kamínků na dně.

* * * * * * * * * * *

POZOR!

Největší problémy bývají se světlem! Banánovník vyžaduje umístění v těsné blízkosti oken, a pokud se ohýbá za světlem, můžeme rostlinu jednou za měsíc otočit o 180 o . Za světlem se ohýbá i květenství, v té době však již s rostlinou nehýbeme.