Na kole s Pepou Dresslerem

Sdílej
 
Dneska vám vysvětlím trik, kterému se anglicky říká Bunny hop a který vám umožní přeskočit nějakou překážku (kládu, obrubník, louži) nebo vyskočit na terénní stupeň.

Dneska vám vysvětlím trik, kterému se anglicky říká Bunny hop a který vám umožní přeskočit nějakou překážku (kládu, obrubník, louži) nebo vyskočit na terénní stupeň.

Foto
ZVEDNUTÍ KOLA

Rozjeďte se a postavte do základní pozice na kole. V závislosti na vaší rychlosti se přibližně dva až tři metry před překážkou posuňte trupem k řídítkům a současným zpětným pohybem těla dozadu a zatáhnutím za řídítka se vám začne zvedat přední kolo od země ( 1 ). Mějte pokrčené nohy v kolenou, ze kterých se během krátké chvíle vypružíte tělem šikmo dopředu a vzhůru k řídítkům ( 2 ). Kolo pevně držte v rukou a co nejvíc ho táhněte nahoru nad překážku. Zadní kolo zvedejte od země nohama. Buď je máte v klipsnách či nášlapných pedálech napevno, nebo si musíte pomoct tím, že nohu, kterou stojíte na zadním pedálu, se zapřete směrem dozadu ( 3 ). Vlastně se tak rozepřete mezi řídítky a pedály a kolo tak udržíte.

DOPAD

Během letu vzduchem se snažte kolo rukama natlačit před sebe a co nejvíc pod své tělo. Proto mějte pokrčené lokty a kolena ( 4 ). Podle sklonu dopadu se v tuhle chvíli buď tlačíte trupem stále nad řídítka, nebo se naopak vracíte dozadu k sedlu, abyste nejdříve dopadli spíš na zadní kolo a lépe tak i odpružili dopad. Před ním vlastně necháte kolo klesat a natáhnou se vám tak ruce o nohy, které při dopadu na zem zase pokrčíte a tím i ztlumíte náraz na zem ( 5 ). Tenhle trik má různé varianty a použití. Odraz i průběh letu musíte přizpůsobit tvaru překážky, povrchu terénu, sklonu nájezdu a dojezdu, a hlavně své rychlosti.

O rady si můžete psát prostřednictvím internetových stránek www.dressler.cz , nebo poštou na adresu redakce.