Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Tento MP3 přehrávač nazvali výrobci Jukebox, a to ne jen tak náhodou. Na jeho šestigigabajtovou paměť se vejde opravdu hodně dobré muziky - až 500 hodin! Baterie vydrží sice jen deset hodin, ale ani to není rozhodně špatné. Přehrávač má navíc zpevněné hrany proti nárazu.

JUKE BOX DO KAPSY

Tento MP3 přehrávač nazvali výrobci Jukebox, a to ne jen tak náhodou. Na jeho šestigigabajtovou paměť se vejde opravdu hodně dobré muziky - až 500 hodin! Baterie vydrží sice jen deset hodin, ale ani to není rozhodně špatné. Přehrávač má navíc zpevněné hrany proti nárazu.

-JJ

1. ÚNOR 2019

Nechybělo mnoho a život na naší planetě se s tímto datem mohl drasticky změnit. Astronomové objevili asi dvoukilometrový asteroid, a když propočítali jeho oběžnou dráhu pro nejbližší roky, zděsili se. První výsledky naznačovaly velkou pravděpodobnost srážky se Zemí. Asteroid takových rozměrů by přitom dokázal doslova smazat z povrchu celý kontinent a vyvolat globální změny klimatu, které by měly nepředstavitelné důsledky pro vše živé. Výpočty se naštěstí dále zpřesňovaly a nebezpečí se nakonec nepotvrdilo - asteroid Zemi mine. Je to však výzva k ostražitosti. Podobný obr se ze tmy kosmického prostoru může vynořit kdykoli a příště už lidstvo nemusí mít takové štěstí. Důvod k panice však není - naše schopnost případnou srážku odvrátit se s technologickým pokrokem den ode dne zvyšuje.

-von

OBYTNÁ SLUNEČNICE

Po květině známé natáčením svých květů za sluncem pojmenoval francouzský architekt Patrick Marsili svůj zvláštní kruhový dům. Jméno nezvolil náhodou - jeho Slunečnice se otáčí kolem své osy tak, aby obytné místnosti byly neustále obráceny ke slunci. Pokoje jsou celý den optimálně osvětleny a zanedbatelné nejsou ani úspory energie. Zejména v zimě, kdy je světlo a teplo vzácné.

-eva

DRAVEC VEGETARIÁN

Orlosup palmový (Gypohierax angolensis) již téměř zapomněl, jak chutná maso. Aby mohl obývat společné teritorium s dalšími druhy dravců, byl nucen postupně přejít na rostlinnou stravu. Dnes si proto nejvíc pochutná na plodech palem z rodů Raphia a Elaeis. Plody odtrhne zobákem, uchopí je do silných drápů a přenese na vhodné místo, kde je rozporcuje a pozře. Živočišnou potravu přijímá jen jako doplněk, zejména v době, kdy ještě nejsou zralé plody. V tomto období se živí např. rybami, měkkýši nebo hmyzem. Orlosup palmový je doma v Africe jižně od Súdánu až po severovýchod Jihoafrické republiky, kde si nejvíc oblíbil okraje deštných pralesů, porosty u řek a přímořské mangrovové porosty.

-hau

OZDOBNÉ BOBULE

Nezvykle vybarvené plody má opadavý keř, jenž dostal zcela právem české jméno krásnoplodka Bodinerova (Callicarpa bodinieri). Tento keř pochází ze střední a západní Číny. Světle fialovou barvu mají i květy, které se rozvíjejí v červnu až červenci. Botanikové dnes rozeznávají na 40 druhů krásnoplodek, rostoucích nejen v Asii, ale i v celé Americe a také v Austrálii. Vyobrazenému druhu se daří i v našich podmínkách - musíte mu jen dopřát světlé chráněné stanoviště s prostupnou vápenatou půdou.

-hau

ŽÁBA, KTERÁ NESKÁČE

Na první pohled připomíná ropuchu zelenou, ale od ní ji odlišuje světle žlutý proužek na hřbetě. Definitivně ji prozradí pohyb - tato ropucha totiž neumí skákat, zato běhá jako myš. Podle zkrácených zadních končetin dostala jméno ropucha krátkonohá ( Bufo calamita). Je obyvatelkou především západní Evropy, naší zemí probíhá východní hranice jejího rozšíření, setkáme se s ní proto jen na některých místech. Patří mezi kriticky ohrožené druhy naší fauny.

-zde

ROBOTYGR

Tygra má doma určitě málokdo. Můžete si ovšem pořídit tygra - robota. Reaguje na světlo, zvuk, prostředí, pohyb, i na známé hlasy a poslouchá příkazy. Naučí se orientovat v prostředí a vyhýbat se překážkám. Zdá se, že elektronický mazlíček Aibo má konkurenta.

-JJ

POKUS ENERGETIKŮ

Nejsme sice ve slunné Kalifornii, ale ani odborníkům z Pražské energetiky PRE nedalo využití sluneční energie spát. Použili fotovoltaické monokrystalické křemíkové články společnosti SOLARTEC z Rožnova pod Radhoštěm a na budově ředitelství PRE v Praze 10 nainstalovali fotovoltaickou elektrárnu. S vědomím, že získávat elektrickou energii ze sluneční se za současného stavu a cen technického vybavení může nejspíš hodit někam do horské chaty, aby se ušetřilo za instalaci přívodního vedení. Přesto umístili na střechu a fasádu pražské budovy pět sekcí fotovoltaických panelů. Mají výkon 2550 W a jsou šikmo a svisle uloženy. Jeden panel přijde na 10 600 korun, k tomu nutno připočítač měnič, konstrukci a kabely a už je to přes půl milionu korun. Životnost panelu se udává dvacet i více let. Ročně by měla elektrárna vyrobit asi 2,5 MWh. Veškeré údaje o činnosti panelů, vyrobené elektřině, okamžitém výkonu, intenzitě slunečního záření a teplotě panelů je možné sledovat v přímém přenosu na internetové adrese www.pre.cz/fve.

-Lý

KDE JE NEJVÍCE CEDRŮ?

Ze čtyř druhů cedrů je nejznámější cedr libanonský (Cedrus libani). Jeho dřevo však využívaly všechny starověké civilizace z okolí Středozemního moře, takže dnes jsou porosty těchto jehličnanů značně zdecimované. Přesto nejsou cedry libanonské tak vzácné, jak se o nich tvrdí. Mimo Libanon rostou ještě v Sýrii v pohoří Jabal Alaouite. Hlavní zemí cedrů je však Turecko, tam je najdeme v západní a střední části pohoří Taurus a v pohoří Antitaurus (jižní Turecko). Rostou v nadmořské výšce 1300 - 2100 metrů a jejich celková plocha je asi 300 000 ha. Náš obrázek pochází z hor Bey Daglari.

-hau