Třikrát internet

Sdílej
 
Britská BBC je nejen nejlepší televize na světě, ale má i vynikající internetové stránky. A myslí na nich také na děti. Web nazvaný ve volném překladu Klub zvířátek je sice určen pro prcky od čtyř do osmi let, ale bude docela určitě bavit i ty, kterým je o pár let víc a učí se anglicky.

DOBRÝ TIP: VESELÁ ANGLIČTINA

Britská BBC je nejen nejlepší televize na světě, ale má i vynikající internetové stránky. A myslí na nich také na děti. Web nazvaný ve volném překladu Klub zvířátek je sice určen pro prcky od čtyř do osmi let, ale bude docela určitě bavit i ty, kterým je o pár let víc a učí se anglicky.
Najdete tu celou řadu her, kde si procvičíte nová slovíčka, správnou výslovnost nebo třeba hudební sluch. Krtek vám nabídne tři jednoduché hry se slovy, liška má v zásobě dvě hry trénující sluch a hudební paměť, sova dostala na starosti matematiku a medvěd čte anglické pohádky. A když vás přestane bavit sedět u počítače, můžete si z této stránky vytisknou stolní hru a zahrát si ji v obýváku. Recepty na karamelová jablka či peprmintové listy jsou zase pro ty, co rádi experimentují v kuchyni. Snad je rafinované anglické dezerty nezabijí.

http://www.bbc.co.uk/education/laac/menu.html

FÍGL: NADOBRO PRYČ

V mnoha skandálech z poslední doby hrají velkou roli počítače. Zatímco dříve policisté při prohledávání bytů podezřelých nadzvedávali slamníky a vysypávali dózy s mouku, dnes ze všeho nejdříve zasednou k počítači. Zajímají je starší textové dokumenty, odeslaná i doručená pošta, digitální fotografie. A často pachatele na základě elektronických důkazů usvědčí. Ne že by každý člověk pracující na počítači byl zločinec. Ale téměř každý na něm má něco, s čím se zrovna dvakrát nechlubí. Například nějaký nepříjemný mail, nepovedenou digitální fotku nebo básnické pokusy ze školních let. Nežádoucí soubory lze samozřejmě smazat, což v první fázi znamená, že se přesunou do odpadkového koše. A ten je třeba jednou za čas vysypat. Ale jak jsme si ukázali v tipu před několika týdny, zachránit jdou většinou i soubory smazané a vysypané. Windows zkrátka žádná data spolehlivě zničit neumějí. Většinou je to od nich docela moudré, protože mnohých souborů se uživatelé zbavují nechtěně či bez rozmyšlení. Ale co dělat, když něco chcete smazat jednou provždy? Vyzkoušejte program Chaos Shredder, který vybrané soubory nejen smaže, ale zároveň je na disku přepíše jiný-mi daty. Tím se jejich záchrana stane nemožnou. Varování je nasnadě: než Chaosem něco vyzmizíkujte, raději si to sedmkrát rozmyslete.

http://www.safe chaos.com/cs. htm

HRA ZADARMO: NÁKLAĎÁK S PIVEM

Touhle hrou uděláte radost milovníkům piva, ale bezpečně přivedete k šílenství každého, kdo má jen nepatrný hudební vkus. Doprovodem je totiž typická bavorská juchačka, která se snad dá ještě snést na mnichovských pivních slavnostech, ale linoucí se z počítače je naprosto nesnesitelná. Sama hra je docela zábavná: podle legendy jste ukradli náklaďák naložený pivem a ujíždíte před policií. Musíte se vyhýbat protijedoucím autům, předjíždět pomalu jedoucí vozy ve vašem směru a najíždět na poházené basy s pivem. Ty nelogicky způsobí, že se vám doplní palivová nádrž. Vyhraje ten, kdo ujede nejvíc kilometrů bez bouračky. Pokud ovšem řidiči dřív nepřeskočí v hlavě z té muziky.

http://www.mrgoodbeer.com/ga mes/Beertruck.zip

Repro autor