Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Tato mapa nabízí poněkud neobvyklý pohled na svět. Barvy vyjadřují množství blesků, které za rok udeří na jednom kilometru čtverečním. Nejbouřlivějším oblastem odpovídá temně rudá barva (přes 50 blesků ročně), nejklidnější místa jsou zachycena tmavomodře až černě (jediný blesk za deset let).

NEKLIDNÉ NEBE

Foto
Tato mapa nabízí poněkud neobvyklý pohled na svět. Barvy vyjadřují množství blesků, které za rok udeří na jednom kilometru čtverečním. Nejbouřlivějším oblastem odpovídá temně rudá barva (přes 50 blesků ročně), nejklidnější místa jsou zachycena tmavomodře až černě (jediný blesk za deset let). Z mapy je zřejmé, že většina bouřek řádí nad pevninou; oceány jsou o poznání klidnější. Téměř nikdy se nezableskne nad póly. Nejvíce blesků udeří ve střední Africe, nad Himálajem a na Floridě, což souvisí s místními klimatickými podmínkami a s pohybem vzdušných proudů.

-von

Foto
STŘEMHLAV DO HNÍZDA

Podivný pták na obrázku trochu vzdáleně připomíná našeho kvakoše, má však nápadně velkou hlavu a mohutnější, ze stran zploštělý zobák. Tento zástupce řádu brodivých, kladivouš africký (Scopus umbretta), je jediným druhem čeledi kladivoušovitých. Jinak se našemu kvakoši podobá i způsobem života - nehybně číhá v blízkosti vod, kde loví drobné živočichy, zejména žáby. Tento přibližně půlmetrový pták si staví obrovské kulovité hnízdo z větví, trávy a bláta, které může mít až 2 m v průměru. Vchod do hnízda, jakýsi tunel dlouhý několik desítek centimetrů, směřuje šikmo dolů, což má za následek nezvyklý způsob, jak se pták dostává dovnitř. Vzlétne a prudce, s křídly přitaženými k tělu, vletí do hnízdní dutiny, aniž by usedal na okraj stavby.

-jš

ZVLÁŠTNÍ MIKROSKOP

Tento přístroj sice vypadá jako fén, ale na vysoušení vlasů se nepoužívá. Jde totiž o digitální mikroskop, který se dá přes USB kabel připojit k počítači. Má vyměnitelnou čočku pro zvětšení 50krát, 100krát a 200krát. Jukněte se na stránku www.bodelin.com.

-JJ

FOTO STUDIO PRO SBĚRATELE

Pokud máte rádi modely aut a fotografování, můžete oba tyto koníčky spojit. Profesionálně osvícená rampa a nastavitelná výška i úhel stativu fotoaparátu vám umožní dělat ty nejlepší fotografie. Ovšem vzhledem k tomu, že tato hračka vyjde na pět tisíc dolarů, nebude pro každého sběratele.

-JJ

EVOLUCE V RUKOU RYBÁŘŮ

Technika mořského rybolovu se za poslední desítky let výrazně zdokonalila, což mělo za následek dramatický úbytek nejčastěji lovených ryb. Některé druhy z přetížených lovišť téměř vymizely. Rybáři proto upravili své metody tak, aby malým jedincům umožnili ze sítí uniknout. Nové výzkumy však poukázaly na jiný problém: Přednostním lovem velkých jedinců rybáři nahrazují přírodní výběr. Malé ryby získávají evoluční výhodu a zanechávají po sobě více potomků než ty větší, které v sítích uvíznou. Postupně proto dochází ke zmenšování průměrné velikosti druhu, a tím k jeho většímu ohrožení mořskými dravci a k pomalejšímu tempu rozmnožování.

-von

VESELÝ ZÁSOBNÍK

Skládat CD do vysokých sloupců nebo je nechávat jen tak válet v poličce není příliš praktické. Brzy začnou padat, pomíchají se mezi sebou a už se v nich nikdy nikdo nevyzná. Existují samozřejmě nejrůznější pořadače a zásobníky, ale většinou nevypadají moc pěkně. Nejčastěji to jsou smutné černé kvádry bez nápadu. Zásobník na obrázku je úplně jiný - barevný, veselý, originální, zkrátka do dětského pokoje jako stvořený.

-eva

BAREVNÁ RODINKA

Mezi naše blízké příbuzné patří spolu se šimpanzi či gorilami také giboni (rod Hylobates ) z jihovýchodní Asie. Mají dlouhé přední končetiny a kromě palce i protáhlé prsty. Všech jedenáct druhů žije v párech a vyniká obdivuhodnou obratností a lehkostí, s níž se pohybují v korunách stromů. Pozoruhodným zástupcem tohoto rodu je gibon bělolící (Hylobates leucogenys), který žije v severním Vietnamu a zasahuje i do sousední Číny. Nezasvěcený pozorovatel by byl při pohledu na rodinku gibonů bělolících vyveden z míry. Samci s vysoko sahajícími vousy jsou totiž černí, samice krémově hnědé až oranžové, s nápadnou černou kresbou na temeni hlavy a mláďata jsou světlá úplně. Šat dospělých získávají až po prvním roce života.

-hau