Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Chci se zeptat, jak se vyvíjí počet lidí a zvířat na zeměkouli řekněme od roku 500 do dneška. Soňa K., Praha

Chci se zeptat, jak se vyvíjí počet lidí a zvířat na zeměkouli řekněme od roku 500 do dneška.
Soňa K., Praha

Dnes žije na Zemi přibližně dvacetkrát víc lidí než před 1500 lety. K největšímu nárůstu došlo v průběhu 20. století. Zatímco v roce 500 čítala světová populace asi 300 milionů lidí, v roce 1700 jen dvakrát tolik a o dalších 200 let později 1,5 miliardy, v roce 2000 nás už bylo šest miliard. Zasloužila se o to hlavně revoluce v medicíně. Objev antibiotik a dalších moderních léků prodloužil průměrnou délku života a výrazně snížil dětskou úmrtnost.
Rychlý populační růst představuje jeden z největších problémů současnosti. Zatímco ve většině vyspělých zemí se už počet lidí nezvyšuje, v zemích třetího světa je nárůst stále hrozivý, přestože i tam se začíná zpomalovat. Předpokládá se, že kolem roku 2050 bude na Zemi žít rovných 10 miliard lidí. Je otázka, zda Země dokáže takové množství hladových krků uživit. Počet zvířat nikdo nezná a znát nemůže. Jde o nepředstavitelně vysoké číslo. Neznáme dokonce ani počet živočišných druhů. Popsáno jich je přibližně 1,2 milionu, z toho 950 000 patří mezi hmyz. Odhaduje se, že skutečný počet je alespoň 10 milionů, ale nejodvážnější odhady jsou i desetkrát vyšší. Málo probádán je například deštný prales v těžko přístupných horských údolích, ale také mořské hlubiny.
Druhy v průběhu času vymírají a vznikají nové, od roku 500 až donedávna se jejich celkový počet zřejmě nijak dramaticky nezměnil. V posledních desetiletích ale dochází k neuvěřitelně rychlému ničení tropických pralesů. Kolik druhů už kácení a vypalování padlo za oběť, lze jen těžko odhadovat.

Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.