Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
CELOROČNÍ SOUTĚŽ Jak jsme slíbili, zahajujeme dnes ve spolupráci s pražskou Agenturou Koniklec, Českým rozhlasem a s patronem, hercem Janem Vodňanským, celoroční soutěžní kampaň vztahující se k vodě.

V každém lichém čísle ábíčka najdete zadání soutěže a každé čtyři týdny vylosujeme z vašich odpovědí jednoho výherce, který může získat zajímavé ceny. Vítězi bude také nabídnuta možnost vystoupit v pořadu Českého rozhlasu Na polštáři. Kdo se zúčastní všech dvanácti soutěžních kol, bude zařazen do závěrečného slosování, v němž může vyhrát jednu z hlavních cen: vícemístný nafukovací člun, fotoaparát nebo mikroskop. Zvláštní cena je připravena pro toho, kdo jako první objeví, jaký obrázek skrývají vystřižené a složené kupony - přijde-li více odpovědí najednou, výherce vylosujeme. Voda jako jeden z živlůSoutěž bude současně probíhat i v pravidelných pořadech Českého rozhlasu Dobré jitro a Na polštáři, které budou též vyhlašovat vítěze z ábíčka. Podrobnější informace lze získat i na internetové adrese: http.//www.koniklec.cz., kde jsou pro vás připraveny speciální stránky Informační kampaně o vodě. Kromě toho bude jednou za čtvrt roku rozesílán na všechny základní školy v České republice Zpravodaj Informační kampaně, který si budete moci vypůjčit od třídního učitele. A pokud vám bude v tomto roce třináct let, máte navíc možnost se prostřednictvím naší soutěže zúčastnit výběrového řízení do Sněmu dětí (viz informace v rubrice Redakční servis). A teď už konečně přinášíme dnešní soutěžní zadání:

1. Voda v přírodě 1. Voda v přírodě
a) Jak se jmenuje řeka, rybník, potok či jezero v blízkosti vašeho bydliště? b) Jakou jste naměřili teplotu vody? Nápověda: V případě, že bude voda zamrzlá, si to poznamenejte a změřte teplotu ledu.
2. Voda a rostliny 2. Voda a rostliny
Dokážete vyjmenovat pět typů vodních nebo mokřadních biotopů? Nápověda: Vodní rostliny vyžadují alespoň po část roku zaplavení - některé druhy musí být ponořené celé, jiným stačí zaplavit pouze kořenový systém. Vyžadují proto různé typy vod či mokřadů.
3. Voda a živočichové 3. Voda a živočichové
a) Který zpěvný pták si hledá potravu ve vodě i pod ledem? Vyskytuje se někde ve vašem okolí? b) Jak lze na vodě podle držení těla rozeznat kachnu plovavou od potápivé? Odpověď doložte nákresem.
Voda a člověk 4. Voda a člověk
a) Jaký podíl zaujímá voda v lidském těle? Uveďte v procentech. b) Uveďte svou váhu a hmotnost vody ve vašem těle.
5. Voda v domácnosti 5. Voda v domácnosti
a) Odhadněte, kolik litrů vody spotřebuje vaše domácnost za měsíc a za rok. b) Pokuste se tuto hodnotu přirovnat ke známým věcem - třeba k objemu plaveckého bazénu, železniční cisterny apod.
6. Znečištění vody 6. Znečištění vody
Co je to kyselý déšť? Popište, jak vzniká.