Třikrát internet

Sdílej
 
Piškvorky nabízejí často jediný způsob, jak přežít dlouhé a nudné vyučování. Jejich výhodou je to, že se dají hrát kdekoliv a kdykoliv, potřebujete jen čtverečkovaný papír a dvě tužky. Hrát piškvorky na počítači se může zdát být zbytečným luxusem (jeho ohromnou výpočetní kapacitu je jistě lepší využít například pro simulované závody Formule 1), nicméně když chybí ochotný spoluhráč, nahradí vám ho počítač víc než dobře.

DOBRÝ TIP: PIŠKVORKOVÉ NEBE

Foto
Piškvorky nabízejí často jediný způsob, jak přežít dlouhé a nudné vyučování. Jejich výhodou je to, že se dají hrát kdekoliv a kdykoliv, potřebujete jen čtverečkovaný papír a dvě tužky. Hrát piškvorky na počítači se může zdát být zbytečným luxusem (jeho ohromnou výpočetní kapacitu je jistě lepší využít například pro simulované závody Formule 1), nicméně když chybí ochotný spoluhráč, nahradí vám ho počítač víc než dobře. A nejen to. Na Internetu najdete řadu variant, které se na papíře hrát nedají: například prostorové nebo dokonce mluvící piškvorky. Zájemci o programování najdou na webu zdrojové kódy, takže si můžou naprogramovat nějakou vlastní (a samozřejmě zcela originální) verzi. A ti zvídaví s překvapením zjistí, že mezinárodní obdoba piškvorek se jmenuje "renju", vznikla před čtyřmi tisíci let v Číně, ale podle archeologů se zcela nezávisle hrála také v Řecku či předkolumbovské Americe. Hráči renju mají nejen vlastní mezinárodní asociaci, ale měří pravidelně síly na mistrovstvích světa. Pokud hrajete piškvorky při vyučování opravdu dobře a často, možná se na nějaký takový turnaj také někdy probojujete.
http://sweb.cz/experimenty/piskvor/piskvor.htm

Foto
FÍGL: ZKUSTE UDĚLAT WEB
Asi víte, že web není to samé co internet, i když se oba termíny používají celkem zaměnitelně. Stručně řečeno platí, že web je jedna z internetových služeb (další je například elektronická pošta), která umožňuje publikovat obsah, tedy články, obrázky či fotografie. Web vymyslel na začátku devadesátých let Angličan Tim Berners-Lee, který ve výzkumných laboratořích CERN v Ženevě také jako první začal používat jazyk HTML (Hypertext Markup Language). Termín "hypertext" označuje zvláštní uspořádání textu, který lze číst nejen lineárně (slovo za slovem), ale i tak, že v textu přeskakujete ze slova na slovo (případně ze stránky na stránku) podle významu. Zní to možná složitě, ale HTML je ve skutečnosti jedním z nejjednodušších počítačových jazyků. Jestliže si děláte vlastní stránky nebo o tom přemýšlíte, rozhodně se s HTML seznamte. Pomůže vám web, kde na jedné půlce obrazovky můžete psát v jazyce HTML a na druhé okamžitě vidíte, jak se taková stránka zobrazí.
http://ktf.cuni.cz/~macek/html/maker.htm

Foto
HRA ZADARMO: MINIGOLF
Ten skutečný se hraje výhradně v létě a nejlépe na plovárně v plavkách. Tím spíš možná dostanete chuť na partičku minigolfu v zimě, když venku sněží a plovárny jsou zavřené. Jistě, kde jinde než na počítači. Nicméně minigolf z herního serveru Electrotank je možná ještě lepší, než ten skutečný. Vyhrál snad všechna možná ocenění, takže jestli chcete hrát minigolf na internetu, tak jedině tenhle. Pravidla jsou jednoduchá (směr i sílu úderu určujete myší) a záludnosti připravené na jednotlivých hřištích vám garantují, že se nebudete nudit. Varování: nepouštějte se do partičky minigolfu, pokud nemáte aspoň hodinku času. Dobrovolně se od počítače totiž neodtrhnete.
http://www.electrotank.com/games/playGa mes.asp?gameID=31