NHL 2000

Sdílej
 
Góóóól!!! Netušil jsem, že někdy v životě budu alespoň na pár vteřinek prožívat pocity Jaromíra Jágra po vstřelení branky. Dostal jsem ale špičkovou přihrávku od Martina Straky a šoupnul jsem to Haškovi rovnou mezi betony. Trénink střelby ze samostatných nájezdů se mi vyplatil a herní strategii Buffala mám v malíku.

Podzim bývá dobou, kdy výrobci počítačových her přicházejí s novinkami. Do redakce jsme dostali i dlouho očekávanou poslední verzi NHL 2000 a rozhodně nejsme zklamáni. Musím se připojit ke chvále v jiných herních časopisech, že se jedná asi o nejlepší hru se sportovní tematikou vůbec, které k absolutní dokonalosti chybí jen maličko. Ale to si zřejmě v EA Sports nechali na příští rok. Pokud máte doma nebo jste hráli NHL 99, pak se nebojte, že nepoznáte žádný podstatný rozdíl. Ba právě naopak, stačí si zahrát první přátelák třeba v dresu Pittsburg Penguins, být na chvilku Jaromírem Jágrem, a uvidíte sami. Jen fakt, že na vás promlouvá český komentátor (až na anglický komentář během hry ho namluvili skuteční televizní reportéři, pánové Vichnar a Záruba), je vydařeným zpestřením. Co se hraje Co se hraje Co se hraje Ve vlastní hře můžete nastoupit za jakýkoliv tým NHL letošního ročníku, případně za národní tým většiny hokejově vyspělých zemí. Můžete si zahrát jen tak, ale to vás asi přestane brzy bavit. A tak si třeba vyberete trvale jedno mužstvo a v režimu "kariéra" s ním budete procházet sezonu za sezonou, postupně se budou upravovat statistiky, vaši hráči se budou zlepšovat (a zhoršovat), končit kariéru, budete je měnit s jinými mužstvy, draftovat, po skončení sezony můžete nabízet kontrakty volným hráčům. Je to všechno zábavné a nejde zdaleka jenom o hokej - právě režim "kariéra" dělá z NHL hru na dlouhou dobu. Co se hrajeTi, kdo si vystačí s vlastní hrou, se ale rozhodně taky nudit nebudou. I zde je vidět obrovský pokrok, který si nejvíc užijí majitelé pořádných joysticků a gamepadů se šesti či osmi tlačítky. Hrát můžete ale i se čtyřtlačítkovým joystickem, i když asi moc zápasů nevyhrajete. Žádný zápas neskončí rozhodně 0 : 0, jak bylo běžné u starších verzí, právě naopak. Dát gól není tentokrát při troše zkušeností zdaleka tak těžké, a tak jich soupeři můžete nasázet (a sami nakoupit) za zápas třeba dvacet. Někdy jsou výsledky trochu krkolomné, zvláště když hrajete skutečných dvacet minut, ale góly jsou přece kořením hokeje. Báječně je tentokrát zpracovaná jak kombinace v útočné třetině, tak při rychlých nájezdech dvou hráčů na jednoho obránce a brankáře, mnoho času trávíte bojem u mantinelů, skvěle můžete kličkovat, obcházet obránce a nechybí ani pořádný bodyček nebo rvačka na ledě (i když tvrdosti proti loňsku potěšitelně ubylo). Co se hrajeNež se pustíte do prvního zápasu, doporučuji vám začít s tréninkem střelby na terčíky v brance, přihrávek či slalomu na bruslích. Pak si zkuste zjednodušenou hru pro začátečníky a teprve poté se vydejte do velkého hokeje. Protože jinak hrozí nebezpečí, že vám to už v první třetině všichni ti Ušakovové, Bezuchinové a Četveruchinové pěkně nandají.

VYTVOŘ SÁM SEBE

Novinkou NHL 2000 je možnost vytvořit v editoru nového hokejistu s obličejem jakéhokoliv tvora, jehož portrét máte v nějakém přijatelném formátu (JPG, BMP). Tuto tvář v editoru jednoduchou operací oživíte a ona se začne šklebit po promarněné šanci, vztekat na trestné lavici, smát po vstřeleném gólu, zkrátka bude se chovat jako hokejista.