Oko místo kuličky

Sdílej
 
Způsob snímání pohybu myši patří k nejstarším mechanickým principům v počítačích vůbec - mnoho změn se zde nikdy neodehrálo, měnily se tvary myšky, počty tlačítek, přibyla i kolečka ke scrolování. Ale otáčející se kulička se snímači zůstala.

Blíží se však nové tisíciletí (i když až za rok) a s ním mnoho změn. Počítačové myši v důsledku bezdrátového přenosu informací přišly o ocásek - kabel může být nahrazen infračerveným vysílačem. A teď přišly i o mnoho let používanou kuličku.

Jezdí skoro po všem

Nový způsob optického snímání odstranil všechny pohyblivé součástky, myš Intelli Mouse Explorer má na spodku jen malý otvor se snímací čočkou. Nepotřebujete ani podložku - myšce nesvědčí jen průhledné a lesklé povrchy se špatně rozeznatelnými detaily; snímání pak není dokonale jemné, nebo se ukazatel vůbec nehýbe. Zapojit ji můžete jak do konektoru PS2, tak do stále se rozšiřujícího USB.

Jak to funguje?

Takto vidí miniaturní kamera povrch pod myškouPatnáctsetkrát za vteřinu sleduje miniaturní kamera povrch pod myškou, získaný obraz je pomocí výkonného procesoru (je prý výkonnější než procesory montované do počítačů před několika lety) vyhodnocován a informace odesílána do počítače.

Méně špíny, více tlačítek

Co se týče nečistot - je potřeba jen čas od času utřít destičky, po kterých myška jezdí. Důležitou součástí myši jsou samozřejmě tlačítka, tahle má celkem čtyři a jedno scrolovací kolečko. Je legrační, že ačkoliv v minulosti Microsoft zrušil třetí tlačítko, nyní vyrábí v podstatě pětitlačítkovou myš. Intelli Mouse Explorer je bezesporu zajímavý kousek hardware, ukazující, jakým směrem se budou počítačové periferie vyvíjet, bohužel to ale není levná záležitost. A abych nezapomněl - tahle myška krásně červeně svítí.