Internetový průvodce IV

Sdílej
 
ELEKTRONICKÁ POŠTA - E-MAIL

Internetový průvodce IVElektronická pošta, zkráceně nazývaná e-mail, je pravděpodobně nejpoužívanější službou internetu. Je velmi jednoduchá. Jakmile jste jednou připojeni k internetu, není nic snazšího než si pořídit vlastní e-mailovou schránku, která bude sloužit k přijímání i odesílání elektronické pošty. U každé zprávy je automaticky uveden i odesílatel, takže nemusíte složitě zjišťovat, odkud zpráva přichází. Největší výhodou elektronické pošty proti poště klasické je rychlost. Doručení zprávy kamkoliv ve světě proběhne během několika vteřin či minut. Můžete si posílat zprávy tam a zpět skoro tak rychle, jako kdybyste s někým hovořili. Další výhodou je cena. U e-mailu stojí všechny zprávy tolik, kolik času vám zabere jejich poslání. U klasické pošty platíte podle vzdálenosti a částky jsou mnohem vyšší. Další podstatnou výhodou je elektronická podoba doručených zpráv. K dopisům můžete přidávat tzv. přílohy, což mohou být různé textové dokumenty, obrázky nebo programy, které byste běžnou poštou složitě posílali na disketách nebo dokonce museli přepisovat.

SLUŽBY E-MAILU

Elektronickou poštu můžete obsluhovat pomocí samostatného poštovního programu, nebo přes tzv. webovský e-mail, který pro přístup do schránky používá službu WWW. Rozdíl je pouze v přístupu do schránky a ve způsobu připojení k poštovnímu serveru. Poštovní program (např. MS Outlook Express) spouštíte jako kterýkoliv jiný a veškerou poštu si "stahujete" na disk ve vašem počítači. Po stažení zprávy můžete internet odpojit a pracovat ve schránce tzv. off-line. Tímto způsobem ušetříte peníze, které byste jinak platili za každou minutu zbytečného připojení. Otevřená schránka služby email.seznam.cz se seznamem došlých zpráv. Vodorovná nabídka nahoře zobrazuje ovládací prvky Hlavní stránka webovského e-mailu na adrese www.post.cz s přihlašovacími políčky Poštovní program Outlook Express s oknem pro napsání nové zprávy - příklad poštovního programu, Outlook Express je součástí prohlížeče MS Internet Explorer Jinak je tomu v případě používání webovského e-mailu. Zde se k poštovnímu serveru připojujete pomocí browseru. Když do adresní řádky napíšete internetovou adresu zvoleného poštovního serveru, ukáže se vám vstupní stránka. Pokud zde již máte svoji schránku, stačí zadat uživatelské jméno a heslo a dostanete se do ní. V opačném případě je třeba se zaregistrovat. K tomu účelu bývá na stránkách odkaz "Registrace" s jednoduchým formulářem, kde si volíte uživatelské jméno a heslo. Toto uživatelské jméno bude tvořit první část vaší e-mailové adresy. Druhou část, která se píše za speciální znak - @ (zavináč), tvoří jméno poštovního serveru. Uvedeme si to na příkladu: eliska1@seznam.cz, uživatelské jméno je eliska1 - bez háčků a čárek - a poštovní server je seznam.cz. Podobně vypadají všechny e-mailové adresy, mohou být na různých serverech i v různých částech světa: info@planeta.cz, 990922@post.cz, marthy19@hotmail.com. Služby webovského e-mailu mají různé internetové adresy, ale velmi podobné ovládání a shodné funkce. Stačí si jen vybrat, zda chcete, aby na vás vaše schránka mluvila česky, anglicky nebo třeba rusky, ale na doručování zpráv tato volba nemá vliv. S webovskou schránkou však musíte pracovat stále on-line, tedy připojeni k internetu, protože zprávy zůstávají na poštovním serveru a neukládají se na našem počítači.

E-MAIL ZDARMA

Na těchto adresách jsou poštovní servery, kde si lze založit schránku zcela zdarma: www.post.cz, www.email.cz, mail.seznam.cz, mail.centrum.cz, www.hotmail.com, mail.yahoo.com, www.visto.com, mail.ru atd. Máte-li založenou schránku, můžete s ní začít pracovat. Obvykle se schránka otevírá do složky Doručená pošta (Inbox), kam přicházejí nové zprávy. Když kliknete na název zprávy, otevře se vám celý text. Uvnitř schránky se můžete orientovat podle textových odkazů pomocí myši. Po skončení práce ve schránce je důležité se odhlásit, k tomu slouží odkaz Odhlásit (Log out apod.). Elektronická pošta má i několik nevýhod. Mezi ně patří především nízká bezpečnost. Vždy se vystavujete riziku, že si vaši zprávu přečte i někdo jiný. Není to tím, že by byl dopis doručen do špatné schránky, ale spíš tím, že jej někdo zachytí během přenosu internetem. Také se stává, že vám přijdou zprávy, které nečekáte ani nechcete. Takové věci však k elektronické komunikaci patří.

SLOVNÍČEK POJMŮ

e-mail - elektronická pošta Inbox - místo pro doručenou poštu @ (zavináč) - speciální znak charakterizující e-mailové adresy POP3, SMTP - zkratky pro adresu poštovního serveru (nutno nastavit při používání samostatných poštovních programů)