Třikrát internet

Sdílej
 
Když v roce 1969 přistáli Američané na Měsíci, asi nikdo nepochyboval, že dalším logickým milníkem bude dobytí Marsu. Optimisté odhadovali první přistání lidí na červené planetě už koncem osmdesátých let, ti opatrnější mluvili o konci století.

DOBRÝ TIP: VZHŮRU K MARSU!

Foto
Když v roce 1969 přistáli Američané na Měsíci, asi nikdo nepochyboval, že dalším logickým milníkem bude dobytí Marsu. Optimisté odhadovali první přistání lidí na červené planetě už koncem osmdesátých let, ti opatrnější mluvili o konci století. Dvacet let připadalo každému jako rozumná doba, která postačí k tomu, aby lidstvo vyřešilo zbývající technické problémy a na dlouhý výlet k Marsu se dobře připravilo. Jenže k letu nedošlo. Máme tu začátek nového tisíciletí, ale prognostici stále tvrdí, že dřív než za dvacet let se člověk na Mars nepodívá. Ne že bychom nedisponovali potřebnými technologiemi, ale ukazuje se, že k takovému projektu zkrátka chybí dobrý důvod. Dobytí Měsíce bylo politickým rozhodnutím prezidenta Kennedyho, který chtěl dokázat, že Amerika za tehdejším Sovětským svazem technicky ani jinak nezaostává. Dnes už mezi sebou žádné dvě velké mocnosti nezávodí a na realizaci letu k Marsu není dostatek financí. Svým způsobem je to škoda, protože Mars člověka vždycky přitahoval. I proto, že se odjakživa spekulovalo, že by na Marsu mohl podobně jako na Zemi existovat život. Když ne nyní, tak třeba někdy v dávné minulosti. Vše o tom, co by let lidí na Mars obnášel a jak by například vypadaly marsovské základny, najdete v angličtině na specializované webové stránce. Aneb dobuďte Mars právě teď!
http://www.exploremarsnow.org

FÍGL: PRAVÍTKO
Foto
Co patří do každé školní tašky nebo batohu? Když nepočítáme svačinu, tak samozřejmě penál, učebnice a... například pravítko. Hodí se nejen jako zbraň pro šermířské bitvy o přestávce, ale občas ho využijete také při hodinách geometrie či výtvarné výchovy. A co dělat, když potřebujete něco změřit na monitoru počítače? Máte v zásadě dvě možnosti. Buď použít normální celuloidové nebo papírové pravítko a přiložit ho k obrazovce (budete ovšem vypadat jako zaostalci), anebo si přímo do počítače nainstalovat pravítko virtuální. Měří vodorovně i svisle, a to nejen v centimetrech, ale také palcích či počítačových pixelech. Ne že by člověk v počítači stále něco měřil, ale sami uznáte, že je to docela roztomilá hračka.
http://7software.wz.cz/popis/pravitko.htm

HRA ZADARMO: FILÉ Z RYBIČEK
Foto
Brněnská firma Altar celkem úspěšně atakuje světový trh se svou hrou Aftermath, ale jedním z jejích prvních produktů byla svěží a po všech stránkách chytlavá hra Fish Fillets. V Česku měla premiéru již v roce 1997 a její uvedení doprovázel dobrý marketingový trik: kdo hru první dohraje až do konce, vyhraje multimediální počítač. Snažit se vysvobodit rybičku z akvárií plných rafinovaných nástrah (a za doprovodu dobré hudby) bylo ovšem zábavné i bez vyhlídky na možnou výhru. Plná verze hry je nyní nově k dispozici také na internetu.
http://www.altar.cz