Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Největším počtem monorailů - jednokolejných visutých drah - se chlubí Japonsko. V řadě měst uhánějí po mostových betonových tratích sedlové článkové jednotky na pneumatikových podvozcích rychlostí až 60 km/h a dopravují turisty z centra měst na letiště nebo do přírodních a zábavních parků. Skutečně utopický tvar dostanou monoraily objednané pro město her a kasin - Las Vegas.

MONORAIL PRO LAS VEGAS

Foto
Největším počtem monorailů - jednokolejných visutých drah - se chlubí Japonsko. V řadě měst uhánějí po mostových betonových tratích sedlové článkové jednotky na pneumatikových podvozcích rychlostí až 60 km/h a dopravují turisty z centra měst na letiště nebo do přírodních a zábavních parků. Skutečně utopický tvar dostanou monoraily objednané pro město her a kasin - Las Vegas.
Dvoukolejný monorail od Bombardiera propojí už v příštím roce sedm největších hotelů a osm heren 6,4 km dlouhou tratí na ocelových mostech nad hlavními třídami. Do největších hotelových hal budou článkové jednotky poháněné lineárními elektromotory od Siemense přímo vjíždět a v nich zastavovat. Bílé jednotky s determálním prosklením, s klimatizací a bez řidičů ročně přepraví okolo 20 mi- lionů hostů.
-iJT-

PŘESNÁ BERUŠKA

Entomolog možná namítne: žádná beruška, ale slunéčko sedmitečné! Můžete se s ním však hádat, protože tento brouček má teček osm. Zřejmě nějaký mutant. Nasvědčuje tomu i skutečnost, že pod krovkami ukrývá budík. Ten pochopitelně nezvoní, místo toho vás z postele vytáhne zvukem připomínajícím spíše pořádně hlasitého cvrčka.
-eva-

PODIVNÉ KLADIVO

Když se řekne "kasička", většině lidí se vybaví porcelánové prasátko s otvorem na hřbetě. Zkrátka klasika. Jakmile se jeho bříško naplní, je na čase vzít kladivo a jedním mocným úderem se zmocnit naspořených mincí. Kasička na obrázku vám dobytí peněz usnadní, žádné kladivo hledat nemusíte. Návod k obsluze myslím není zapotřebí.
-eva-

Foto
TVÁŘÍ V TVÁŘ

Během jediného roku bude patrně možné transplantovat obličej. Něco takového jsme zatím viděli pouze ve filmech, jelikož cizí transplantovaný orgán v organismu cizího člověka stimuluje imunitní systém a vyprovokovává tak nepřátelskou reakci. Díky novým poznatkům v oblasti imunitního systému je dnes ale možno tuto zásadní vlastnost potlačit, a tak lidé, jejichž obličej je z nejrůznějších důvodů poškozen nebo zničen, budou mít možnost získat novou tvář. K tomu je samozřejmě zapotřebí dárce - člověka, který věnuje, nebo přesněji posmrtně odkáže, svůj vlastní obličej. Nový nositel jeho obličeje ale nebude vypadat, jako on - bude mu sice transplantována celá tvář včetně svalů a uší, ale současně bude nově vymodelována podle lebky nového majitele.
-daš-

NEJVĚTŠÍ EVROPSKÝ KROKODÝLÍ DŮM

Je to vlastně obrovský tropický skleník po- stavený na ploše 6500 m2. Nachází se v obci Pierrelatte asi 50 kilometrů severně od jihofrancouzského Avignonu. Energii potřebnou k vyhřívání prostoru mu dodává nedaleká atomová elektrárna. Ve skleníku procházíte zdařile napodobenými přirozenými biotopy, jedna část je dokonce kopií zcela konkrétní scenérie z Beninu. Nejhojněji je zastoupen krokodýl nilský (Crocodilus niloticus), který se zde množí - ve skleníku jich žije téměř čtyři sta. V menších expozicích jsou ukázky dalších druhů krokodýlů, aligátorů a gaviálů. Tato krokodýlí "farma" slouží pro vědecké účely a výchovu veřejnosti k ochraně přírody. Odchovaná mláďata už i vrací zpět do africké přírody.
-nau-

ŠÍLENÝ ARCHITEKT

Takhle to dopadne, když architekt ztratí pravítko. Vila stojící nedaleko francouzského Lyonu jako by byla navržena pouze s pomocí kružítka. Přímé linie byste na ní hledali marně. Na první pohled připomíná spíše podmořský batyskaf nebo přilbu potápěče z Verneova románu 20 000 mil pod mořem.
-eva

DIGITÁLNÍ FOTKA I BEZ POČÍTAČE

Pokud máte digitální fotoaparát, určitě jste se už setkali s fotosběrnami, kde vám z digitální fotografie vyrobí papírovou. Rozdíl od klasické fotky z filmu laik prakticky nepozná. Dosud ovšem byly digifoťáky určeny pouze lidem, kteří mají doma počítač. Tento fakt se pokouší změnit společnost Fotolab, která ve svých prodejnách zavádí vylepšený způsob zpracování digitální fotografie. Pomocí přístroje Digi Film Maker, který je vybaven čtečkami karet (záznamových médií) všech používaných formátů, zpracuje fotografii přímo z karty vašeho fotoaparátu. Stáhnutí fotek do přístroje trvá maximálně několik minut, pak už jen stačí počkat, až bude fotka hotová. Místo vyvolaného filmu dostanete s hotovými fotkami datové cédéčko s obrázky v elektronické podobě, z nějž si kdykoliv můžete nechat fotky přidělat.
-lež

ZRZAVÉ VLASY A ELEKTRICKÉ ŠOKY

Jednou člověka bolí to a jindy zase tohle, ne každý ale pociťuje bolest stejně. Podle nového výzkumu jsou lidé se zrzavými vlasy na bolest citlivější mnohem více než ostatní. Pokus, kterým tuto skutečnost vědci dokazovali, byl jistě zajímavý - deseti zrzavým a deseti černovlasým ženám byla podána běžná anestetika (léky utišující bolest). Po každé dávce dostaly ženy slabý elektrický šok. Intenzita těchto elektrických šoků se zvyšovala až do chvíle, kdy začaly ženy cítit bolest. Výsledek? Zrzavé ženy potřebovaly o dvacet procent více anestetik než černovlasé. Existuje ale i odbornější vysvětlení - lidé se zrzavými vlasy mají dysfunkci v buňkách, které produkují pigment kůže a vlasů. A právě tato dysfunkce zvyšuje výskyt hormonu, který kromě těchto buněk stimuluje i mozkový receptor bolesti.
-daš

TEPELNÉ ČERPADLO

Vypadá jako studánka, a přesto neslouží jako zdroj vody, nýbrž vytápí dům a ohřívá užitkovou vodu. S takovým chytrým tepelným čerpadlem přichází rakouská firma Neuratherm. Pod květinami zakrytými víkem se skrývá tiše běžící kompresor, výměník tepla a ventily potřebné k tomu, aby modré plastové hadice, které se zaryjí půl metru pod záhony a trávník, mohly odčerpávat z půdy zemské teplo. Čerpadlo nepracuje zadarmo, k pohonu potřebuje elektřinu. Avšak ke každé spotřebované kilowatthodině dokáže přidat až pětkrát tolik energie získané ze země, takže se brzo zaplatí.
-iJT