MP3: Stlačená muzika

Sdílej
 
Vy, kteří brouzdáte celosvětovou pavučinou zvanou internet, jste se již určitě setkali se soubory s příponou .mp3. Oblíbená "empétrojka" je formát pro ukládání a přenos digitální hudby. V tomto článku si povíme o důvodech její popularity, o jejím vytváření a využití a také o jiných konkurenčních formátech.

Vy, kteří brouzdáte celosvětovou pavučinou zvanou internet, jste se již určitě setkali se soubory s příponou .mp3. Oblíbená "empétrojka" je formát pro ukládání a přenos digitální hudby. V tomto článku si povíme o důvodech její popularity, o jejím vytváření a využití a také o jiných konkurenčních formátech.

Foto
Často skloňovaným termínem v digitálním světě je komprese; její podstatou je zmenšení objemu zaznamenávaných dat. Bez komprese se neobejde digitální televize, DVD ani internet. Rychlost, kterou můžeme stahovat data z internetu na náš počítač, je omezena na jednotky až desítky kbit/s. Zvuková data z cédéčka ovšem proudí stokrát až tisíckrát rychleji.

SKLADNOST HUDBY

Základním důvodem zrození empétrojek je snaha zajistit kvalitní zvuk při co nejmenším objemu dat. Pokud načtete skladbu z CD a uložíte ji na disk, vzniklý zvukový soubor zabere asi 50 MB. Ovšem převedete-li tento soubor pomocí vhodného programu do formátu MP3, zabere pouze 3-4 MB při kvalitě velmi blízké originálu a to už je značná úspora paměťového prostoru a také času, který zabere stažení takového souboru z internetu. Algoritmy, které zmenšují velikost zvukových souborů, těží z poznatků psychoakustiky. Tak například pokud zní současně více zvuků, může jeden z nich (silnější) potlačovat slyšitelnost jiných zvuků (slabších). V tiché místnosti slyšíme i bzukot komára, ale na diskotéce stěží svůj vlastní hlas. Říkáme, že silnější zvuk maskuje současně znějící zvuk slabší a tento slabší zvuk nemusíme přenášet, neboť ucho jeho ztrátu nepostřehne.

Foto
PRINCIP STLAČENÍ

Program, jenž vytvoří z vaší skladby na cédéčku empétrojku, obsahuje algoritmus (říkáme mu kompresní algoritmus), který prohlíží zvukový soubor a odstraní všechny tóny, které by člověk pravděpodobně stejně neslyšel. Slovo pravděpodobně je zcela na místě, jak poznáme dále. Výsledná kvalita zvuku totiž bude záviset na kompresním poměru (vyjadřuje, kolikrát je komprimovaný soubor menší než původní originál). Písnička ve formátu MP3 bude znít téměř jako z originálního CD i při kompresi 1:10 (empétrojka je desetkrát menší než původní soubor). Při vyšších kompresních poměrech již budeme vnímat zhoršenou kvalitu zvuku. Můžete si tedy vypálit svoje cédéčko s hudbou ve formátu MP3, na kterém budete mít 100 až 150 písniček ve výborné kvalitě. Programy pro převod hudby nejen do formátu MP3 nedovolují většinou přímo volit kompresní poměr, ale obvykle si volíme bitovou rychlost (anglicky "bit rate"). Bitová rychlost se vyjadřuje v kbit/s (kbps = "kilobit per second") a v našem případě určuje, kolik bitů je třeba na jednu sekundu hudebního záznamu. Zatímco z CD dostaneme každou sekundu asi 1500 kbit, desetkrát zkomprimovaná empétrojka si vystačí s 150 kbit (bitová rychlost je 150 kbit/s). MP3 proto není dvakrát dokonalou reprodukcí hudby, její "skladnost" je ovšem pro méně náročný poslech dokonalá.

MP3 PŘEH RÁVAČE

Brzy se ukázalo, že formát MP3 je vhodný pro konstrukci přenosných přehrávačů, tolik oblíbených zejména v podobě walkmanů. První kapesní MP3 přehrávač spatřil světlo světa koncem roku 1998. Od té doby se jejich nabídka značně rozšířila. Nové přehrávače jsou menší, lehčí a nápaditější a jejich ovládání je o poznání snadnější. Kapesní MP3 přehrávač je v podstatě jednoduchý počítač, většinou s výměnným paměťovým médiem, který umí přehrávat uložené empétrojky a obvykle je také nějak organizovat a zobrazovat základní informace o skladbách. Přehrávače jsou vybaveny rozhraním pro připojení k počítači (dnes obvykle USB rozhraní), které umožňuje stažení empétrojek do jejich paměti. Dnešní přehrávače obvykle umějí i další hudební formáty, např. WMA (viz box o konkurenčních formátech). Paměťovými médii mohou být různé typy karet (používané též v digitálních fotoaparátech), přenosné disky (Pocket ZIP), zabudované vnitřní paměti či dokonce pevné disky. Existují kombinované diskmany, které umějí přehrávat vedle hudebních CD i vypálená cédéčka s empétrojkami. Závěrem je třeba uvést, že cena těchto přehrávačů je stále dosti vysoká a několikanásobně převyšuje cenu klasických kazetových walkmanů.

TVOŘÍME EMPÉTROJKY SAMI

Nebudu vás už dále unavovat teorií, zapněte počítače, a pokud máte zvukovou kartu, CD-ROMku a dostatečně výkonné PC (stačí Pentium II a alespoň 64 MB RAM), můžete si vytvořit pár empétrojek a vyzkoušet si, jak je to s jejich kvalitou v závislosti na bitové rychlosti (tzn. jejich velikosti) v praxi. Celý postup si předvedeme pomocí jednoduchého prográmku MusicMatch Jukebox, jehož základní verzi si lze zdarma stáhnout z internetových stránek www.musicmatch.com. Spusťte MusicMatch a zobrazte okno pro nahrávání ("Recorder"). Uděláte to tak, že v menu View zaškrtnete volbu Recorder (obr. 1). Do CD-ROMky vložte hudební cédéčko. Program jej načte, a pokud jste připojeni k internetu, pokusí se najít v databázi cédéček (CDDB - Compact Disc DataBase) podrobné informace o vašem CD. V ostatních případech je seznam skladeb zapsán obecně - Track01, Track02 atd. Pokračujeme nastavením Recorderu. V menu Options/Recorder zvolte položku Settings (česky: nastavení). Objeví se okno (obr. 2), jehož levá část je věnována volbě kvality a formátu souboru, který budete chtít vytvořit. My zaškrtneme MP3 (128 kbit/s). V posledním řádku vlevo volíme zdroj, ze kterého nahráváme (Recording source), a tam vyberte svoji CD-ROMku. První tlačítko na pravé straně nese název Songs Directory - na ně kliknete a nastavíte cestu k adresáři, do kterého chcete své empétrojky uložit. Klikněte na OK zde a pak i v celém okně Settings. V okně Recorderu nyní vidíte seznam skladeb ze svého CD. Všechny jsou zaškrtnuté, ale vy si můžete vybrat jen některé - ty, které chcete převést do MP3. V okně Recorderu stiskněte tlačítko REC a celý proces, který se v počítačovém slangu nazývá ripování, by měl odstartovat. Nechte své PC plně se soustředit na ripování, protože je to činnost značně zatěžující procesor.

WINAMP
Nejoblíbenějším programem na přehrávání empétrojek je WinAmp, jehož třetí generace - WinAmp 3 - nedávno spatřila světlo světa. Můžete si jej stáhnout na adrese www.winamp.com. K popularitě programu přispívá nejen fakt, že je schopný přehrávat množství hudebních i video formátů, ale také jeho uživatelská atraktivita. Nejen že si můžete vyhrávat se zvukem skrze nejrůznější ekvalizéry, ale máte i možnost měnit samotný vzhled programu díky tzv. "skinům" (kůžím), do kterých hlavní okno programu oblékáte. Komu to nestačí, může potěšit své oko tzv. vizualizacemi, které reagují na hudbu pohyby či barvami.

KONKUR ENČNÍ FORMÁTY
Real Audio - Poměrně známý hudební formát, který při stejném kompresním poměru poskytuje kvalitnější zvuk než MP3 za cenu většího zatížení procesoru. Optimální je bitová rychlost 104 kbit/s, při níž se dosahuje téměř CD kvality. Stejné kvality dosáhneme s empétrojkou, jejíž bitová rychlost však musí být 160 kbit/s. WMA - Formát společnosti Microsoft, který není tak kvalitní jako Real Audio, přesto je ale o trochu lepší než MP3. OGG Vorbis - Kompresní algoritmus pro tento zvukový formát není moc rychlý, ale o to ani vývojářům nešlo. Ti se zaměřili především na kvalitu, a proto je tento formát vhodný pro ty, kteří chtějí při daném kompresním poměru (128 kbit/s) nejlepší kvalitu. Navíc je tento formát otevřený (není patentovaný) a tudíž oproti Realu a WMA má šanci na větší rozšíření. MP3pro - tvůrci empétrojek si uvědomují, že řada konkurenčních formátů dosáhne stejné kvality při nižší bitové rychlosti (tzn. ušetří více paměťového místa), a proto přišli s vylepšeným formátem MP3pro. Z dosavadních testů se zdá, že nová empétrojka má při 96 kbit/s stejnou kvalitu jako MP3 128 kbit/s.