Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Chtěl bych chovat morčata, ale slyšel jsem, že když budu mít samce a samičku, tak si se mnou nebudou chtít hrát. Je to pravda? Vladimír H., Kozmice

Chtěl bych chovat morčata, ale slyšel jsem, že když budu mít samce a samičku, tak si se mnou nebudou chtít hrát. Je to pravda?
Vladimír H., Kozmice

Pokud budeš chovat jen jedno morče, bude na tebe mnohem víc fixované, než když bude mít společníka (jedno zda samce či samičku) svého druhu. Jinak si ovšem nedovedu dost dobře představit, jakým způsobem si s tebou morče hraje - určitě ne tak, jako si s člověkem hraje pes nebo kočka. Morče se ochočí, naučí se přibíhat na zavolání, zvláště když je to spojeno

Foto
s podáváním potravy, nechá se hladit a drbat ap. Takto lze ochočit samostatně chované morče stejně dobře jako několik morčat pohromadě. V tom druhém případě to vyžaduje více trpělivosti, projeví se i rozdíly v povaze jednotlivých zvířat, některé se učí rychleji, jiné pomaleji, některé je přítulnější, jiné kontakt s lidskou rukou příliš nemiluje.

Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.