Kniha - Tisícovky

Sdílej
 

Tisícovky

Tomáš Formánek, Michal Holub - Tisícovky
Čech - Moravy - Slezska
Vydal Jerome, s. r. o., 2003, 464 str., 385 Kč

Celým jménem se tato kniha jmenuje Tisícovky Čech - Moravy - Slezska, Průvodce po tisícimetrových vrcholech České republiky. Tím je zdánlivě řečeno vše. Jenom vás možná zarazí, proč taková kniha vůbec vychází - kvůli těm pár vrcholům se to přece nevyplatí. Většina lidí se totiž domnívá, že tisícimetrové vrcholy na území ČR by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Ani nejodvážnější odhady většinou nepřesahují padesátku. Zní proto neuvěřitelně, že v knize najdete 391 vrcholů!

JAK SE POZNÁ TISÍCOVKA?

Na tuto otázku kupodivu neexistuje jednoduchá odpověď, i když se jedna nabízí: Je to vrchol, jehož výška přesahuje 1000 metrů. Jenže celé oblasti našich hor leží nad touto hranicí - máme tedy každý kopeček, každou terénní nerovnost v těchto výškách považovat za samostatný vrchol? Autoři určili tři podmínky, které musí vrchol splňovat. První je jasná - na všechny strany to musí být z kopce. Další dvě stanovili uměle. Převýšení od sedla nejbližší tisícovky musí být alespoň 15 m a vzdálenost od nejbližší tisícovky alespoň 400 m.

OD KRUŠNÝCH HOR PO BESKYDY

Hlavní část knihy tvoří podrobný soupis všech 391 hlavních a 170 vedlejších vrcholů rozdělených podle jednotlivých pohoří. Text doplňují orientační mapky. U každého vrcholu jsou uvedeny základní zeměpisné údaje, odkaz na mapy a informace o přístupnosti. Následuje popis vrcholu a přístupové cesty, případně drobné historické a místopisné zajímavosti. Nechybí jmenný a výškový rejstřík, takže vrcholy lze vyhledat v abecedně seřazeném seznamu i podle nadmořské výšky. Přestože je kniha nabita informacemi, má sympaticky malý formát, aby ji bylo možno brát s sebou na výlety. Mohla by se proto stát ideální pomůckou pro putování českými horami. Mnoho zajímavostí najdete i na internetové adrese www.tisicovky.cz .