Létající nemocnice

Sdílej
 
Naděje v oblacích Na celém světě jsou tisíce míst, kde je potřeba profesionální lékařská pomoc. Bohužel ne všude je možné zajistit dokonalé ošetření. Právě do zemí s nejhoršími podmínkami míří unikátní letoun - motory běží na plný výkon, létající nemocnice startuje.

Létající nemocnice - toto neobvyklé lékařské zařízení vzniklo díky nadaci Pata Robertsona. V roce 1994 byl zakoupen letoun Lockheed L-1011-50 a po osmnácti měsících úprav v červnu roku 1996 poprvé zasahoval v Salvadoru jako létající nemocnice. Tento stroj je prvním plně vybaveným letadlem schopným nahradit klasickou nemocnici. Nachází se v něm chirurgické oddělení, kde je možné ihned po vyšetření provést i velice složitou operaci. Podmínkou je samozřejmě kvalifikovaný personál, schopný ovládat nejmodernější lékařské přístroje ve velice obtížných podmínkách. Létající nemocnice je navržena tak, aby mohla zasahovat a pomáhat kdekoliv na světě. Během jednoho dne může poskytnout ošetření třiceti pacientům s vážnými úrazy a stovkám pacientů s běžnými problémy. Současně funguje jako školicí centrum pro místní zdravotníky.

Vstupní část

Máte zájem si tuto nemocnici prohlédnout blíže? Prosím, račte dál. Budete-li potřebovat ošetření, projdete vstupem na dolní palubu. Přímo proti vchodu se na vás usměje sestřička a zapíše údaje o vaší osobě do databáze. Recepce je současně i dobře vybavenou lékárnou se specializovanou laboratoří. Po levé ruce máte schody, které vedou do horního patra. Tam se podíváme za chvilku. Za schody je prostor, kde se připravuje jídlo nejen pro personál, ale i pro pacienty. Jste-li unaveni nebo musíte dlouho čekat, můžete si odpočinout v pohodlných křeslech.

Životně důležité systémy

učebna a místa pro přepravu personálu, zubní a oční oddělení, vstupní ordinace, ordinace pro lehčí zákroky, předoperační a pooperační místnost, chirurgická pracovištěNa druhou stranu paluby se pacient nedostane, jelikož se tam nalézají velice důležitá zařízení. Dieselový generátor zajišťuje výrobu elektřiny o napětí 110 nebo 220 V, čistička vody umožňuje vyčistit většinu dostupných tekutin pomocí mikrofiltrů. Zdravotnické systémy vyrábějí kyslík (70 litrů/minutu), vzduch (120 litrů/minutu), pomocí dvou vakuových pump vakuum a v šesti lahvích je přechováván oxid dusíku (celkem 55 000 litrů).

Přední část horní paluby

Po odpočinku v přízemí můžeme vyrazit do horního patra. Ale opatrně, abychom se nepletli pod nohy lékařům a sestrám ve službě. Celá přední část za kabinou pilotů je učebnou, která umožňuje až šedesáti sedmi studentům sledovat přes vnitřní televizní okruh právě probíhající operace. Samo-zřejmě je zde zároveň podáván výklad, co, jak a proč se dělá. Za učebnou začínají odborná pracoviště. První je zubní a oční oddělení a s ním spojené skladiště. Každé oddělení v letadle má svoji vlastní část skladu obsahujícího vše potřebné. Aby nedocházelo k omylům, jsou jednotlivá oddělení rozlišena barvami.

Přijímací prostor

Do této části letounu by nejspíše vedly vaše kroky hned z recepce. Je tu totiž vstupní ordinace. Pravá část se používá pro rozdělení pacientů podle jejich problémů a levá část slouží pro speciální ošetření a menší chirurgické operace, které mohou být prováděny jen s místním umrtvením.

Lůžková část

Sehraný lékařský tým provede na palubě létající nemocnice až třicet náročných operací za denNaproti ordinaci je služebna sester, které tak mají přímý dohled až nad dvanácti pacienty, ležícími v předoperační a pooperační místnosti. Sestry zde sledují jejich základní životní funkce (dech, tep srdce, činnost mozku...).

Operační sály

Za lůžkovou částí se nachází chirurgické pracoviště s třemi operačními stoly. Každý z nich je připraven pro jiný druh operace a má svůj vlastní panel s přívody kyslíku, oxidu dusíku, vzduchu, odsávačku a rozvod elektřiny. K dispozici jsou samozřejmě vyšetřovací a vyhodnocovací zařízení.

Konec prohlídky

Nyní vejdeme do poslední místnosti - sterilizační stanice v zadní části letadla. Tam jsou všechny nástroje čištěny, sterilizovány a ukládány do chladných sterilních roztoků. Tím prohlídka létající nemocnice končí. Prosím, abyste se v recepci odhlásili, a doufám, že se s vámi neuvidíme jako s pacienty. Na shledanou.

MISE PO CELÉM SVĚTĚ

Mise po celém světěuskutečněné misepřipravované miseLétající nemocnice zasahovala již v deseti misích po celém světě - první byla v Salvadoru (6158 pacientů) a následovaly další v Panamě (6313), na Ukrajině (5345), v Kazachstánu (4302), Ekvádoru (6360), Brazílii (7680), Bolívii (6899), Indii (22484), dále humanitární akce World Journey of Hope ‘99 a zatím poslední byl zásah v Rusku (6205). V plánu jsou mise v Mexiku, Číně, Kosovu a Somálsku.

Autor

Martin Škorpil Repro archiv autora a redakce Létající nemocnice na internetu http: