Bibi radí

Sdílej
 
Milá Bibi, můj taťka je silný kuřák a já jsem vypočítal, že když jedna krabička cigaret stojí 33 korun, za rok utratíme přes 12 tisíc! Chtěl bych se zeptat, co s tím. Tomáš, 11 let

Milá Bibi, můj taťka je silný kuřák a já jsem vypočítal, že když jedna krabička cigaret stojí 33 korun, za rok utratíme přes 12 tisíc! Chtěl bych se zeptat, co s tím.
Tomáš, 11 let

Milý Tomáši, je od tebe hezké, že máš o tátu i vaše domácí hospodaření starost. Kouření je, jak správně chápeš, drahá záležitost, kromě toho podrývá zdraví - tátovi a ještě více vám, pokud kouří ve vaší přítomnosti. Věděl jsi to? Asi si přeješ, aby táta kouřit přestal. Zda se mu to doopravdy podaří, bude záležet jen na něm. Můžeš ho ale malinko podpořit. Jak na to? Bude dobré, když si o tom s tátou nebo oběma rodiči ve vhodné chvíli promluvíte (je to totiž téma pro všechny členy rodiny). Neboj se jim ukázat svoje výpočty (možná budou překvapeni, jak do hloubky o tom přemýšlíš) a na závěr připoj přání, že bys byl moc rád, kdyby se táta svého zlozvyku vzdal. Další možností je probrat to předem s mámou. Připravíš tak "živnou půdu" pro společné jednání, a možná v ní dokonce získáš spojence. Pokud se ti tohle podaří, můžete si domluvit účinnou přesvědčovací taktiku, která na tátu "zabere". Třeba si všichni vzájemně slibte za ušetřené peníze odměnu, která bude motivovat vás všechny: tátu, aby nekouřil, a vás, abyste mu v tom pomáhali. Přestat kouřit není jednoduché, zvlášť pokud je táta silný kuřák, jak píšeš. Kouření je droga, člověk je na něm závislý. Aby se rozhodl abstinovat, musí chtít především on sám. A přece jsou příznaky, které ho přitom provázejí, často tak nesnesitelné, že svůj boj vzdá. Nad závislostí lze zvítězit jedině vůlí - a k tomu zpravidla potřebuje opravdu hodně velkou motivaci. Jinak nic nezmůžeš ty ani máma. Držím ti palce.