Další Troška princezen, čarodějnic, vodníků a čertů

Sdílej
 
Do našich kin přichází nová pohádka, která ale zase tak docela neznámá nebude. Vždyť mnoho postav již diváci znají. Princezna ze mlejna II je totiž pokračování velice populární pohádky, kterou natočit režisér Zdeněk Troška (snad už chápete náš vtip z titulku).

Pokud jste náhodou někdy před minulým létem cestovali přes Dobříš, na zámku jste určitě potkali celý filmový štáb a možná i některé z herců, kteří tam trávili dlouhé týdny a pohádku připravovali. Ale možná jste je potkali i jinde, třeba v Radějovicích u Bavorova, v Zálužanech u Čimelic nebo pod hradem Helfenburk, tam všude natáčení pokračovalo a ne vždy to bylo snadné. Kupříkladu z jednoho lomu, kde se měla natáčet bitva, vyhnal filmaře ochránce přírody - přednost dostaly chráněné sasanky. "O pokračování pohádky si napsaly samy děti a my jsme měli v plánu vrátit se do mlýna už dřív, ale nevycházelo to ...," říká režisér Troška. "Nakonec se to podařilo, i když až po šesti letech." Je to trošku škoda, vždyť již první díl byl nejúspěšnější českou pohádkou své doby. Kulisa staré chalupy byla dokonalou iluzí a stále přitahovala mnoho obdivovatelůScénář druhého dílu napsal Zdeněk Troška, a tak nám prozradil, o čem vlastně je. "Snad si vzpomenete, že první díl skončil svatbou. Je tedy logické, že druhý začíná čápem, který nese do mlejna dítě. Jenže knížepán se nemůže smířit s tím, že dostal od Elišky (hraje ji Andrea Černá) košem, a tak čápa zažene výstřely z bambitek. Jenže mu proklouzne vrána a ta přinese holčičku. Knížepán ale vymyslí lest a Jindřicha (Radek Valenta) pošle na vojnu proti Turkovi. Zapomene ale na čertíka (Yvetta Blanarovičová), vodníka (Jakub Zindelka) a čarodějnici (Monika Absolonová), kteří mlýn chrání a jeho plány mu pořádně znepříjemní."

MASKY

Foto autorFoto autorLíčení herců bylo velmi náročné, jen vodník se připravoval přes hodinu a čertík dokonce hodinu a půl. V horkých letních dnech pak zvláště chlupatý kožich byl pro čertíka pravým peklem. A s čím měl zase problémy vodník? Vypadávaly mu přední zuby!

Autor

Ze mlejna poslal Martin Smrček