Bristol Beaufighter Mk.VI

Sdílej
 
LIGA KITŮ Měřítko: 1:72 Počet dílů: 122 Délka modelu: 165 mm Rozpětí: 245 mm Výrobce: Hasegawa

Nejstarším modelem beaufighteru je "dvaasedmdesátina" verze T.F.X., stavebnice britské firmy Airfix, která se prakticky v nezměněné podobě (vyjma obtiskového archu) prodává dodnes, a model stejného měřítka dnes již zaniklé divize plastikových modelů firmy Matchbox. Největším beaufighterem je model v měřítku 1:32 (Revell), objevující se na světovém trhu od konce šedesátých let, vždy jako "dekálová" novinka - stavebnice s pozměněnými obtisky. Posuzováno dnešními měřítky jmenované stavebnice nepatří k nejzdařilejšm. Modely v měřítku 1:32 vyšly pro svou velikost z módy, Airfixova "dvaasedmdesátina" má malý počet dílů, navíc s pozitivním rytím, Matchbox jich nemá o moc víc a negativní rytí je zde velmi hrubé. Průlom do kvality modelových beaufighterů udělala v roce 1997 japonská Tamiya stavebnicí v měřítku 1:48. Počtem 120 kvalitně vylisovaných dílů, vyrobených metodou pozitivního rytí, se nové beaufightery rázem přiřadily k nejprodávanějším "čtvrtkám". Proto v roce 1999 firma přišla s dalšími stavebnicemi stejného měřítka (se speciální noční verzí Beaufighter Mk.VINF a s modelem s takzvanou býčí přídí, která u skutečného stroje skrývala radiolokátor AI Mk.VIII).

Bristol Beaufighter Mk.VI v měřítku 1:72

"Čtvrtkový" beaufighter byl hozenou rukavicí ostatním výrobcům stavebnic plastikových modelů, kterou zatím zvedla jen další japonská firma, Hasegawa. Její model je kvalitou srovnatelný se "čtvrtkovou" Tamiyou, jestliže bychom ovšem chtěli srovnávat nesrovnatelné. Měřítko 1:48 umožnilo firmě Tamiya dokonale propracovat vnitřní prostory trupu, vyznačit vnitřní konstrukci, jednotlivé přepážky a jít do takových podrobností, jako je například vytápění kokpitu či dokonalé rytí palubních přístrojů. Tyto detaily pochopitelně nová "dvaasedmdesátina" nemá, respektive namá je v tak dokonalé podobě. Například: jednotlivé přístroje nahrazuje obtisk celé palubní desky a bočních panelů, namísto žebříku k nástupu posádky je na jednom ze spodních panelů žebřík vylisován v zasunutém stavu. Zde však končí byť jen náznak kritiky. Jednotlivé díly mají jemné negativní rytí a jsou dokonale vylisovány. Podvozkovým šachtám nechybí vnitřní konstrukce, "skla" jsou tenká a dokonale průhledná, obtisky nepřesazené. Ze stavebnice lze postavit model Beaufighteru Mk.VINF 89. squadrony RAF nebo Beaufighteru TF.X 272. squadrony RAF. Čeští modeláři však nejsou závislí jen na obtiskovém archu, který do stavebnice vkládá výrobce. Propagteam Vsetín dal na trh obtiskový arch, ve kterém modelář nalezne nejen velké množství popisků, ale také kompletní sady obtisků pro šest modelů beaufighterů různých verzí, včetně Beaufighteru Mk.VIF, se kterým ve druhé světové válce bojovala československá posádka F/O J. Vopálecký - F/Sgt. R. Husar. V posledním případě to ale předpokládá postavit ze stavebnice Hasegawa konverzi na model s krytem radiolokátoru AI Mk.VIII.


Stavebnice modelu Bristol Beaufighter nacházející se na trhu: Měřítko: 1:72 Airfix Hasegawa Matchbox - starší model 1:48 Tamiya 1:32 Revell - starší model