Odpoutejte se od země

Sdílej
 
Skateboarding se objevuje poprvé v šedesátých letech v Kalifornii jako náhrada pro surfery ve chvílích klidného moře bez vln. Ze surfu vychází zpočátku všechno - tvary desek, styl jízdy, první triky a také móda. Nová zábava rychle nabývá na popularitě a na začátku sedmdesátých let se díky americkým vojákům, kteří sloužili na základnách v Německu, dostává i do Evropy.

Od holubičky na prkně do vypuštěného bazénu

V počátcích skateboardingu byla hlavní disciplínou samotná jízda z kopce, ale objevují se i první soutěže ve sjezdu, slalomu, skocích a také ve freestylu. Jízda v "holubici", stojka na hlavě a podobné kousky by u dnešních "skejťáků" zcela jistě vyvolaly bouřlivý smích. Mezi vypuštěnými bazény v okolí Los Angeles však už vyrůstá nová generace "hardcore" skejťáků, kteří se zasloužili o to, že se skateboarding vyvinul do podoby, jak ho známe dnes. Stacy Peralta dává dohromady legendární partu Bones Brigade, která se stává vzorem pro tisíce nových nadšenců.

Vynález ollie a první skateparky

Skutečnou revolucí v technice jízdy je vynález "ollie", které skateboarding odpoutalo od země. Když mladičký Steve Caballero předvedl na závodech Marina Cup 81 v Kalifornii své "caballaerial" fakie ollie 360, nikdo nechápal, jak to dokázal. Ostatně tento trik neudělá ve vertikální rampě, natož ve třímetrovém betonovém bazénu žádný český skateboardista ani v dnešní době. V USA se staví první skateparky a vertikální rampy a velký rozmach prožívá také freestyle, kde se poprvé objevují triky jako kickflip, varial a další dodnes používané a stále velmi obtížné záležitosti.

Hlavní disciplíny v současnosti

Na konci let osmdesátých krystalizuje skateboarding do své dnešní podoby. Na velkých závodech se přestávají jezdit slalomy a skoky a pro svoji přílišnou vyumělkovanost a přetechnizované sestavy jezdců hyne na úbytě i freestyle. Hlavní disciplínou se stává street, královskou zůstává vertikální rampa, ale skutečný boom zažívá návrat skejťáků do ulic. Výzvou se stávají schody, zábradlí, zídky a lavičky, na kterých začínají ti nejlepší vymýšlet nové a nové triky a jejich kombinace. Ulice přináší do skateboardingu znovu pocit svobody a kmenové sounáležitosti, s vlastním jazykem a kulturou.

První skateboardy u nás

Pokud si vzpomínám, bylo to někdy v polovině sedmdesátých let, když jsme si s bráchou smontovali svůj první "skejt". Byl to v podstatě kus prkna, na které jsme přišroubovali rozebrané kolečkové brusle - tzv. řemínkáče. Kolečka měla jen třecí ložiska, a tak jsme k pořádné jízdě potřebovali také pořádný kopec. Oblíbeným "skejtovištěm" té doby bylo v Praze parkoviště u stadionu Juliska, Petřín, Letenské sady a samozřejmě také Strahov. Podobný model skateboardu se u nás objevil až asi o deset let později pod názvem "esarol" a vyrábělo ho družstvo invalidů. Ve světě však šel vývoj velmi rychle dopředu a i k nám se občas přes železnou oponu dostal nějaký ten originál, který šikovné české ruce dokázaly rychle napodobit.

Zlatá doba v Čechách

Na začátku osmdesátých let se jádro českého skejtu scházelo na legendárním místě pod Rošického stadionem na Strahově, kde také stála první česká U-rampa. Byla to zlatá doba našeho skateboardingu a o tehdejších závodech si pamětníci vyprávějí dodnes. Vrcholnou akcí osmdesátých let byl Euroskate 88, kdy naplněná Sportovní hala v Praze viděla do té doby nevídané kousky skateboardingu na světové úrovni. Summer Camp v Prachaticích navštívil americký profík, dnešní "supastar" Mark Gonzales. Jeho několikametrové airy na tamním rádiusu, ollie na jídelní stůl a podobné vylomeniny vyrazily všem přítomným dech a ukázaly cestu našim skejťákům na mnoho let dopředu.

SKATE PARKY U NÁS

skateV Praze na Štvanici je Mystic skate park, kde najdete velkou rampu, krytou minirampu atd. Nejvíc zábavy si užijete na Letné u bývalého Stalinova pomníku, kde je spousta překážek a schodů. Širokou nabídku pro skejťáky najdete i ve městech, jako je například Kladno, Hradec Králové, České Budějovice, Brno, Prachatice, Plzeň, Liberec, Zlín, Karlovy Vary, Ústí nad Labem a další.

AKCE

trik INDY NOSEBONE R: LUKÁŠ VLČEK; L: MYSTIC PARK, PRAHAMistrovství republiky ve skateboardingu se uskuteční 25. září 1999 na Štvanici v Praze. Přijďte se podívat!

Splněný sen

Po revoluci 1989 se toho moc nedělo a skutečný převrat způsobil až Mystic Cup v roce 1994. Ne jeden, ale hned celá parta Američanů přijela do Prahy předvést, jak se to dělá. Od té chvíle se ze štvanického Mystic skate parku stala Mekka našeho skateboardingu a díky několikaleté práci a obětavosti lidí byl Mystic Cup 1998 zařazen do seriálu světového poháru. Ten letošní byl přehlídkou toho nejkvalitnějšího skateboardingu a atmosféru na závodech by mohl závidět i leckterý prvoligový fotbalový klub. Poprvé také navštívil Prahu zakládající člen slavné Bones Brigade - Tony Hawk. Mnohým skejťákům se tak splnil sen z mládí a Tony ukázal, že je oprav-dovou živou legendou.

Nebojte se modřin

Kultovním místem se v druhé polovině devadesátých let stává prostor okolo bývalého Stalinova pomníku na Letné v Praze. Takové množství žulových laviček, schodů a zídek na jednom místě nám závidí i mnozí američtí profíci. Ve streetu a na překážkách už naši skateboardisté stačí držet krok se světem, i když na velkých závodech mají problém s psychikou a častokrát tak nepředvedou všechno, co umějí. Ale největší výzvou stále zůstává vertikální rampa. Tady nám schází několik metrů nad hranou rampy (koping) a stovky stupňů v rotacích. Třeba se mezi čtenáři ábíčka najde někdo, kdo se nebude bát modřin a půjde do toho jako kdysi Steve Caballero, který vyhrál výše zmíněný Marina Cup už ve svých deseti letech! Co vy na to?

PARAMETRY PRKNA

prknoKlasická konstrukce - 7 dýh z kanadského javoru. Ultralite TM - Alien Workshop patent - 7 vrstev, ale slabších, v kombinaci "lok concave" - prkno je lehčí a pevnější. 6 ply Microlite TM - 6 vrstev - ještě méně dřeva, méně lepidla a zvyrazněný "concave" ve středu prkna - prkno je lehčí, pevnější a lépe pružné.

SLOVNÍČEK VYBRANÝCH POJMŮ

skateboard - říká se mu také deska nebo prkno concave - podélné prohnutí desky nose - přední část desky tail - zadní část desky ollie - trik, při kterém se prkno dostane do vzduchu pouze pomocí nohou kickflip - při ollie se v letu prkno nakopne ("kick") a udělí se mu rotace ("flip"), existuje spousta variant, např. heelflip, kdy se prknu udělí rotace patou nohy apod. fakie, switchstance - na trik se najíždí pozadu, z triku se odjíždí pozadu slide - klouzání - když přední část desky klouže po zábradlí nebo po hraně překážky, je to noseslide - když klouže po zábradlí nebo po hraně překážky zadní část, je to tailslide, a když střední část, je to boardslide grind - po překážce "grindují" podvozky čili "trucky" (k tomu existuje zase řada variant, např. Smithgrind, 5 - 0 grind atd.) R - rider (jezdec) L - locality (místo)

Vybavení

Při koupi bruslí a vybavení je třeba dobře vybírat. Nechte si poradit od někoho zkušenějšího a v obchodě se na všechno podrobně vyptejte. Cenové rozdíly znamenají většinou i rozdíly v kvalitě - ať už se to týká bruslí nebo třeba chráničů na ruce. Jste-li začátečníci, asi si pořídíte základní výbavu, a až perfektně zvládnete základy i mnoho dalších věcí a budete se chtít věnovat například agresivnímu bruslení, ušetříte si na výbavu potřebnou pro tuto náročnou disciplínu.

Než vyjedete

Obecně lze říci, že čím horší máte podmínky k jízdě (nekvalitní povrch, prach apod.), tím rychleji se jednotlivé části bruslí opotřebovávají a ničí. Proto byste měli technický stav bruslí pravidelně kontrolovat. Potřebné nářadí (klíče nebo imbusy) na údržbu dodávají výrobci většinou současně s bruslemi. Každé kolečko se sjíždí jinak, a proto byste měli jejich stav pravidelně sledovat, postupně prohazovat přední a zadní a každé navíc obracet, aby se jednotlivá kolečka sjížděla co nejpravidelněji a vydržela tak co nejdéle. Dále je třeba kontrolovat, zda není ohnutá osa, a také nezapomínejte čistit ložiska a vymezovače (rámový a ložiskový). Brzdu vyměňte včas, dříve než se obroušením gumy poškodí držák brzdy. Ten byste pak museli (vlastně zbytečně) vyměnit, protože by k němu nová brzda už nešla přichytit.

Když vyjedete

V zahraničí existují školy in-line bruslení, ve kterých se zájemci zdokonalují v umění jízdy, ale dozvědí se zde i spoustu užitečných věcí. Jedna z takových škol je například v centru Paříže před Trocaderem. Můžete si tam zaplatit hodinový kurz pod vedením zkušeného instruktora. Cílem je naučit zájemce, aby po městě na bruslích jezdili bezpečně, ohleduplně a zároveň aby si jízdu opravdu užili. l Jestliže se učíte jezdit, vyhledejte si spíše klidnější místo, než je rušný chodník. l Rychlost mějte stále pod kontrolou, naučte se zvládat techniku brzdění. l Samozřejmostí je nejezdit za mokra - hlavně proto, že to hodně klouže a je to nebezpečné. Miroslava Volfová Odborná spolupráce Tomáš Janda Foto archiv POINTS a GLOBAL EXPRESS Kresby Lukáš Fibrich

Autor

Miloš Kytka