Tom Clancy´s Splinter Cell

Sdílej
 
Hry nesoucí v názvu jméno světoznámého autora Toma Clancyho se na různých platformách objevují už dobrých patnáct let, poslední dobou jsou to hlavně taktické střílečky. Nyní nám vývojáři z UbiSoftu přinášejí akci, v níž můžeme okusit denní chléb tichého špiona Sama Fishera.

Hra

Hry nesoucí v názvu jméno světoznámého autora Toma Clancyho se na různých platformách objevují už dobrých patnáct let, poslední dobou jsou to hlavně taktické střílečky. Nyní nám vývojáři z UbiSoftu přinášejí akci, v níž můžeme okusit denní chléb tichého špiona Sama Fishera. Zapomeňte na bezhlavou střelbu, ta zde bude představovat jen poslední možnost. Hlavní bude kradmé plížení a tichá infiltrace.

Akrobacie v tajných službách

Foto
Kdo by čekal zvláštní výzbroj tajného agenta, bude v případě Splinter Cell asi zklamán. Hlavím pomocníkem mu po většinu hry bude pistole s tlumičem a později i puška, hlavní hrdina Sam (agent tajné sekce Národní bezpečnostní agentury) ale spoléhá především sám na sebe a na několik šikovných pomůcek - kromě obligátních brýlí pro noční a termální vidění má po ruce i kameru, podstrčitelnou pode dveřmi, směrový mikrofon a paklíče.
Sam umí navíc nejen šplhat a ručkovat po lanech či rourách, ale zvládne i zavěsit se nohama vzhůru, použít odraz od stěny k vyššímu výskoku a v úzkých chodbách dokáže udělat roznožku, aby vyčkal, až pod ním projde nic netušící hlídka. Na druhou stranu většinu z těchto akrobatických fint ve hře příliš nevyužijete a jsou zde, po pravdě řečeno, spíše pro vkusný efekt.

Špionův denní chléb
Všechny tyto hračičky spolu s množstvím pohybů, které Sam ovládá, dovolily autorům poskytnout hráči nespočet nových zážitků a způsobů řešení různých situací. Pomineme-li již zmíněné akrobatické kousky, užijete si zábavného odemykání zámků a zajímání nepřátel. Podle otisků prstů budete s pomocí termálních brýlí zjišťovat přístupové kódy, mikrofonem odposlouchávat důležité hovory a samozřejmě nebude chybět ani rušení kamer.

Vše pěkně zabalené
Foto
Jak již jsem zmínil v úvodu, hlavním způsobem dokončení všech devíti misí bude pohyb v absolutním utajení. Tomu napomáhá i situování hry - rozhodně tu nebude nouze o temná místa, tolik potřebná k dokonalému skrytí. Sam bude také muset neustále počítat i s hlukem a rychlost pohybu tak přizpůsobovat různým povrchům, po nichž se bude pohybovat. Veškeré pohyby lze velice rychle zvládnout díky příjemnému ovládání a několika novinkám, například regulaci rychlosti pohybu pomocí kolečka myši.
Celé dobrodružství je zabaleno do detailního grafického zpracování, které sází zejména na hru světla a stínu a dodává tak hráčovu počínání tajuplný nádech. A protože nezklamaly zvuky ani svižná hratelnost, lze hru coby jednu z nejlepších "plíživých" akcí doporučit takřka všem hráčům.

Distribuce v ČR: Playman
Minimální konfigurace: 800 MHz Pentium, 266 MB RAM, 32 MB video karta