Internetový průvodce V

Sdílej
 

Internetový průvodce

BEZPEČNOST NA INTERNETU

Internet není bezpečný! Je to celosvětová, zcela otevřená počítačová síť, nemající žádné hranice ani bezpečnostní opatření. Jednotlivé články této sítě - ať již servery, nebo koncoví uživatelé - se snaží zajistit si alespoň částečné zabezpečení sami, což může někdy vyvolat zdání bezpečí, ale ve skutečnosti přímo nabízejí svá data ostatním uživatelům internetu. Uvedu příklad. Často se na internetu dostáváte na stránky, kde jsou vám nabízeny nějaké služby (nákup, nabídka programů). U takových služeb je obvykle vyžadována registrace uživatele, kde uvádíte osobní údaje. Měli byste si však vždy dobře rozmyslet, komu dané údaje poskytujete, zda vám dává záruky nezneužití a zda máte o dané služby opravdu zájem. Mohlo by se vám totiž stát, že vaše osobní data budou zneužita a poskytnuta dalším osobám.

POZOR, NEMYLTE SE!

Dalším častým omylem je představa, že internet je anonymní. Možná se vám to zdá, když sedíte u svého počítače a nikdo vás zdánlivě nesleduje. Ve skutečnosti však za sebou všude na stránkách a v síti zanecháváte stopy. Provozovatel serveru snadno zjistí nejen název a IP adresu vašeho počítače, ale také jaký máte operační systém a prohlížeč, kdy jste tam byli, z jaké IP adresy jste přišli a co jste tam dělali. Na zjišťování těchto údajů jsou mimo jiné závislé statistiky návštěvnosti internetových stránek. Ukázka formuláře pro zasílání osobních nebo firemních dat přes internet Uživatel by měl přistupovat k informacím z internetu s jistým rozmyslem. Musí si uvědomit, že internetové stránky tvoří lidé, kteří jsou omylní jako kdokoli jiný a někdy mohou i vědomě přivádět běžného návštěvníka v omyl. Proto je užitečné informace třídit a také si zjistit jejich zdroj. Obdobná pravidla platí i v případě stahování souborů z internetu, ať již přímo z webovských stránek, nebo pomocí služby FTP. Renomované firmy se obvykle zaručují za to, že jimi poskytované soubory a programy jsou bez virů. Proti tomu u soukromých stránek, které často nabízejí také nelegální software, si nemůžete být jistí "čistotou" stahovaných souborů. Pro takové případy je vhodné si nainstalovat antivirový program, který vám poskytne alespoň částečnou ochranu před viry.

BEZPEČNOST NA ELEKTRONICKÉ POŠTĚ

Vaše vlastní schránka e-mailu ve vás jistě vyvolává pocit bezpečí a soukromí vaší pošty. Ve skutečnosti je posílání e-mailových zpráv jako posílání pohlednic. Je sice jasně daný adresát i odesílatel, ale během poštovní přepravy si je může každý přečíst. V internetu není obtížné zachytit a přečíst cizí zprávu, a dokonce i po doručení tam po ní zůstává stopa. Jedinou radou je neposílat zprávy, které mají příliš soukromý nebo tajný charakter a které by mohly být zneužity. Zřejmě největším nebezpečím je posílání příloh. Je obecně známo, že celá řada virů se šíří právě touto formou. Přijde vám nová zpráva, která nemá žádný text ani předmět, obsahuje pouze nějaký soubor s příponou .exe, značící program. Pokud nevíte, kdo vám takový soubor poslal a za jakým účelem, nikdy jej neotevírejte bez kontroly antivirovým programem. V případě, že je to neškodný nebo dokonce zábavný prográmek, nic se nestane, pokud je to vir, mohl by se spuštěním nainstalovat do počítače a způsobit značné škody. Častým problémem e-mailu je také nevyžádaná korespondence, tzv. spam. To, že se do vaší schránky dostávají zprávy, které vás vůbec nezajímají a mají obvykle reklamní účel, je také důsledek toho, že někdo získal vaši e-mailovou adresu, kterou jste někde uvedli k docela jinému účelu.

ŠIFRUJTE ZPRÁVY!

E-mailová zpráva s přílohou - programem (v tomto případě se jedná o hru)Jak se bránit? Určitě ne tím, že internet přestanete používat. Přes všechna rizika s ním spojená je to úžasný nástroj pro získávání informací a pro komunikaci. Existují možnosti, jak se chránit. Můžete chránit svá data hesly, nesvěřovat internetu ty informace, které jsou pro vás cenné, nebo svoji poštu kódovat. Například PGP (Pretty Good Privacy) je software, který dokonale zašifruje všechny vaše zprávy a příjemce od vás dostane jedinečný klíč, aby jen on mohl zprávu dekódovat. Podrobnosti o principu a získání naleznete na internetové adrese http://www.pgp.cz/. A pak už jen stačí přistupovat k internetu z rozmyslem, dodržet několik pravidel a nebude důvod k obavám.

SLOVNÍČEK POJMŮ

spam - nevyžádaná pošta v e-mailové komunikaci PGP - software na bezpečné kódování dokumentů .exe - přípona charakterizující program .doc - přípona charakterizující dokument programu MS Word vir - program, který se nainstaluje na počítač bez vědomí uživatele a může způsobit nenahraditelné škody nebo alespoň znepříjemnit práci

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Zapojte se do soutěže v rámci projektu Planeta internetu pro třídní kolektivy. Na tomto místě budou pravidelně uveřejňovány soutěžní otázky. Odpovídat můžete prostřednictvím internetu na adrese http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. OTÁZKA: Najděte oficiální internetové stránky projektu Praha - město kultury 2000, napište jejich adresu a vyjmenujte alespoň 3 další města, kterým byl titul město kultury 2000 udělen. Cenou je multimediální CD Praga Virtualis.

Autor

Antonín Drahovzal Kresba Jan Smolík Repro autor