Dobrodružství na ulici

Sdílej
 
Většina lidí žijících ve městě potřebuje jednou za čas zaměnit anonymní bezútěšné prostředí za něco jiného. Za přírodu, moře, les. Pak jsou tu ale ti, kteří si v ulicích měst přímo lebedí. Našli si tady zábavu. Vídáte je na skejtech a na in-line bruslích a je jich pořád víc. Nevadí jim beton, kovová zábradlí ani šedé zdi a zídky, ba naopak, oni to vše vyhledávají. Ve městě se narodili a dokonale se do něj začlenili. To, co jiné omezuje a znepokojuje, oni vzali za své.

Dobrodružství na uliciV polovině osmdesátých let tohoto století se v Americe poprvé objevily úplně nové brusle - "roller in-line". Jejich konstruktéři se nechali inspirovat bruslemi na lední hokej - jenom nůž pro jízdu na ledě zaměnili za kolečka, která umístili po jednom v řadě za sebou. Amerika se pro tenhle bláznivý sport rychle nadchla a počátkem devadesátých let si mohli na in-line bruslích zajezdit i první nadšenci v Evropě. In-line bruslení se stalo oblíbenou zábavou lidí všech věkových kategorií na celém světě a dnes patří mezi nejrozšířenější sporty vůbec. V současnosti se do in-line bruslí obouvá už prý více než pět milionů Evropanů. Starší typy bruslí - s dvěma páry koleček umístěnými ve dvou řadách za sebou - ustoupily bruslím in-line, které jsou mnohem pohodlnější a snáze se ovládají. Po firmě Rollerblade, která s tímto vynálezem přišla na trh jako první, následovali i další velcí výrobci sportovní obuvi - např. Nike, Fila, K2, Rossignol a Salomon. K výrobě se používají ty nejmodernější materiály (jako polyuretan, karbonová vlákna, titan či aluminium), brusle jsou stále dokonalejší.

DISCIPLÍNY

skateIn-line bruslení se dělí na řadu disciplín a vznikají stále nové. Můžete se věnovat rekreačnímu bruslení a jezdit jenom tak pro radost, nebo sportovnímu bruslení a vylepšit si svou fyzickou kondici. Na bruslích trénují běžkaři a lyžaři v době, kdy nemohou trénovat na sněhu. Pak je tu také třeba rychlobruslení, hokej in-line a také samozřejmě agresivní bruslení. Tato disciplína určitě patří k nejatraktivnějším nejenom pro bruslaře, ale i pro diváky. "Rolleři" provádějí náročné triky na rampě i na ulici. Pozorujete-li závodníky, to, co na bruslích provádějí, je častokrát na hranici chápání.