Stavíme kolejiště H0 9

Sdílej
 
Modelová krajina

vláčekV "mašinkovém" seriálu jsme dospěli k modelování krajiny kolem kolejiště. Musíme však mít stále na paměti, že se jedná jen o více či méně složitější ovál, do kterého jen těžko umístíme tunel s modelovou pahorkatinou. Avšak i "obyčejný" ovál může vypadat pěkně. Podél jedné z rovných stran se může nacházet malé nádraží obklopené loukami, cestami, keři, a dokonce i stromy.

Travnaté koberce

Travnaté koberceNejjednodušší je pole, louky, ale nakonec i cesty či silnice znázornit pomocí travnatých či jiných koberců, které lze koupit ve specializovaných modelářských prodejnách. Dostanete z nich imitaci jarní kvetoucí louky, posečené louky, ale například i oraniště či dokonce fólii znázorňující hladinu rybníka. Tyto koberce se po nastřihání na požadovaný tvar přilepí k překližkové desce běžným disperzním lepidlem.

Posypové materiály

Modelovou krajinu, respektive zmíněná pole či louky lze také znázornit pomocí posypových materiálů, které se opět prodávají v modelářských prodejnách. Také v tomto případě lze zvolit "posyp" podle charakteru krajiny či určitého ročního období. Dokonce by se dalo říci, že v sáčcích s posypovým materiálem je ještě větší výběr než v případě travnatých koberců. Travnaté kobercePři tvorbě modelové krajiny pomocí posypových materiálů budete postupovat tak, že si na podkladovou překližkovou desku nakreslíte rozhraní jednotlivých polí, cest, půdorys nádraží a dalších staveb, případně plochu malého rybníčka. Vyjma půdorysů staveb ostatní vyznačené plochy nabarvíte stejným nebo alespoň přibližným odstínem barvy, jakou mají použité posypové materiály. K barvení můžete použít temperové nebo modelářské barvy. Po zaschnutí barvy potřete jednu plochu (třeba louku) disperzním lepidlem a okamžitě nanesete větší vrstvu posypu, kterou opatrně zatlačíte do mokrého lepidla. Počkáte, dokud lepidlo nezaschne, odstraníte přebytečný materiál, který se nepřilepil, a můžete přejít třeba na "zorané pole". Tímto způsobem ztvárníte celou krajinu, která však stále zůstává polotovarem. Zbývá ještě zasadit stromy a keře, ale o tom si řekneme až příště.