Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Chtěl bych se zeptat, jestli chvostoskoci patří mezi hmyz. Mé zdroje říkají, že ne, kamarádovy, že ano. Nemůžeme se domluvit. Ondřej S., Havířov

Chtěl bych se zeptat, jestli chvostoskoci patří mezi hmyz. Mé zdroje říkají, že ne, kamarádovy, že ano. Nemůžeme se domluvit.
Ondřej S., Havířov


Chvostoskoci skutečně mezi hmyz nepatří. Tvoří samostatnou třídu Collembola . S třídou hmyzu (a dalšími menšími třídami - hmyzenkami a vidličtnatkami) spadají do společné nadtřídy šestinožců ( Hexapoda ). Říkají-li kamarádovy zdroje něco jiného, může to být tím, že jsou starší. V minulosti totiž chvostoskoci skutečně bývali řazeni mezi hmyz. Liší se však od něj natolik výrazně, že si v novém systému vysloužili vlastní třídu. Od hmyzu se spolu s hmyzenkami a vidličnatkami liší hlavně umístěním ústního ústrojí. To je ukryto v tzv. předústní dutině, zatímco u hmyzu je vnější. Odlišných znaků je ale celá řada. Mezi nejnápadnější patří zadeček vybavený skákacím aparátem, jenž chvostoskokům umožňuje mohutné skoky. Odtud ostatně pochází i jméno celé skupiny.

Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz .