Přetaktování neboli overclocking

Sdílej
 
Z většiny procesorů se dá vyždímat víc, než se zdá - a není to vůbec složité.

Přetaktování neboli overclockingPřetaktování znamená zvýšení frekvence procesoru nad hodnotu udávanou výrobcem. Správně by se to vůbec nemělo dělat, ale vzhledem k tomu, že tato metoda často slaví úspěchy, není důvod se jí nevěnovat. Hned z počátku je důležité říci, že přetaktováním procesoru riskujete jeho zničení a za případně "odpálené" procesory neneseme odpovědnost.

Jak je možné, že to jde

Procesory se vyrábějí v obrovských sériích mnoha kusů s jedním typem jádra. Když jsou procesory hotové, procházejí testy, které určí, zda je procesor funkční a na jaké frekvenci poběží. Má-li procesor daného typu jádra běžet minimálně na 300 Mhz, je do něj nejprve puštěn 300 Mhz test (jádro procesoru ale teoreticky zvládá podstatně vyšší frekvenci, třeba 500 Mhz). Když procesor uspěje, jde dál, když neuspěje, je zlikvidován. Do procesoru, který uspěl, je puštěn 333 Mhz test, a když ne-uspěje, je označen za 300 Mhz procesor, když uspěje, jde zase dál. Tímto způsoben jsou procesory testovány a označovány, až se dostanou na svoji technickou hranici. Z toho plyne, že téměř každý procesor je konstruován na vyšší frekvenci.

Co určuje frekvenci

Frekvence procesoru se mění v Bios, nebo pomocí mechanických propojek (jumperů)Frekvenci procesoru na základní desce určují dvě hodnoty frekvence na vnější sběrnici (FSB) a násobič (multiplikátor). Frekvence sběrnice je násobena multiplikátorem na frekvenci procesoru. Tyto hodnoty se nastavují buď mechanickými propojkami (jumpery) na základní desce, nebo v BIOS softwarově. Dalším důležitým údajem pro přetaktování procesoru je napájecí napětí - opět je nastavováno buď jumpery, nebo v BIOS. Ne všechny základní desky umožňují změnu napětí, některé si nastavují tuto hodnotu automaticky a pak v podstatě nemáte možnost napájení změnit (jediným způsobem je přelepení pinů na procesoru).

Jak na to

Chcete-li tedy začít měnit frekvenci procesoru nad oficiální hodnotu, měli byste vždy postupovat skokově od nejnižších hodnot po nejvyšší. Bohužel většina současných procesorů má násobič pevně daný, a proto jde měnit jen frekvenci na sběrnici. Zjistěte si tedy v manuálu k základní desce, kterými jumpery se mění frekvence na sběrnici procesoru, nebo vstupte do BIOSu a vyhledejte položku, která určuje frekvenci procesoru. Způsob nastavení je různý, vždycky ale musíte změnit původní hodnoty. S násobičem budete většinou moci hýbat, ale na jeho skutečném nastavení se to neprojeví. Změňte tedy frekvenci sběrnice na nejbližší vyšší hodnotu, uložte nastavení a nechte systém naběhnout. V případě, že vše funguje, opět počítač restartujte (vypněte), nastavte další vyšší hodnotu a znovu rozjeďte systém. Jestliže všechno běží, opět zvyšte frekvenci. Až bude frekvence moc vysoká, systém nenastartuje nebo nepoběží dobře, v tom případě se vraťte k předchozí hodnotě.

Napájení

Intel Celeron - nejlépe přetaktovatelný procesor konce tisíciletíNapájení procesoru je další možností, jak jej "pošťouchnout" k ještě vyššímu výkonu. Jak už jsme uvedli, většina základních desek ale tuto možnost nemá. Když vám přetaktovaný systém s původním nastavením napájení nefungoval dobře (nebo nefungoval vůbec), zvedněte napájení o jeden dílek výše (vždy o nejnižší hodnotu, jakou deska dovolí) a otestujte, jak to běhá. Raději nezkoušejte zvednout napětí o více než tři desetiny voltu - riziko poškození je velké.

Když to nejede vůbec

Může se stát, že počítač vůbec nenastartuje. V tom případě je potřeba změnit nastavení do nějakého funkčního režimu. Určují-li na vaší základní desce nastavení procesoru jumpery, stačí je samozřejmě nastavit zpět na poslední funkční konfiguraci. Jestliže jste přetaktování prováděli pomocí BIOS, musíte vymazat konfiguraci BIOS, aby nastartoval v základním nastavení. Uděláte to pomocí jednoho jumperu na základní desce (v manuálu je napsáno, který to je). Vypněte počítač, propojte správné piny a nechte je spojené asi deset sekund. Nyní nastavte jumper do původní polohy (někdy žádnou jinou polohu nemá a jen propojuje resetovací piny). Po zapnutí naběhne počítač do základní konfigurace. U některých základních desek stačí při startu počítače držet klávesu INSERT a efekt je stejný jako při použití jumperů. Teď jen nastavte BIOS tak, aby co nejlépe fungoval, a pro procesor použijte samozřejmě poslední funkční frekvenci.

Chladit, chladit, chladit

Kresba Jan SmolíkPřetaktované komponenty se vždy více zahřívají, je potřeba jim zajistit kvalitní chlazení. Při zvýšení frekvence na procesoru se úměrně zvyšují frekvence i na sběrnicích karet a dochází k jejich většímu ohřívání. Musíte chladit nejenom procesor, ale i přídavné karty. Kolabuje-li váš počítač po delším používání, může to být vlivem přehřátí součástek - věnujte tedy chlazení velkou pozornost.

Každý procesor jde jinak přetaktovat

Přetaktovatelnost procesorů je různá kus od kusu, typ od typu i sérii od série. Ne všechny procesory jdou přetaktovat, ale za zkoušku to většinou stojí. Dávejte ale pozor, ať si nic nezničíte. Na internetu je mnoho míst, která se věnují přetaktování. Kvalitně udělané stránky v češtině najdete zde http://mujweb.cz/www/overclock/ v angličtině třeba tady http://www.examedia.nl/ocf/ Komplexní stránky o ladění počítačů v češtině http://www.pctuning.cz/