Kyberatleti

Sdílej
 
Jsou tři a každý drží světové prvenství v jiné hře. Jeden triumfuje v taktice, druhý ve strategii, třetí v akci. Představujeme vám mistry světa, kteří ve virtuální realitě bojují už nejen pro zábavu, ale také pro slávu a pro peníze. Na kvalifikačním turnaji mistrovství České republiky v počítačových hrách AMD PG Challenge v Karlových Varech se minulý rok sešlo několik set soutěžících, kteří bojovali na osmi stech počítačích v několika hrách.

Jsou tři a každý drží světové prvenství v jiné hře. Jeden triumfuje v taktice, druhý ve strategii, třetí v akci. Představujeme vám mistry světa, kteří ve virtuální realitě bojují už nejen pro zábavu, ale také pro slávu a pro peníze. Na kvalifikačním turnaji mistrovství České republiky v počítačových hrách AMD PG Challenge v Karlových Varech se minulý rok sešlo několik set soutěžících, kteří bojovali na osmi stech počítačích v několika hrách.

Foto
Soutěže na zesíťovaných počítačích, kdy si jednotliví hráči měří síly ve virtuálním prostoru, se blíží vrcholovému sportu - na turnaj poprvé přijímala sázky Sazka a na odměnách pro vítěze byl rozdán bezmála milion korun. Nejprofesionálnější úrovně dosahuje "kybersport" v Koreji, kde se mu věnuje kde se ve městě Soul koná každoroční olympiáda World Cyber Games. Na karlovarský turnaj, toho času největší ve střední a východní Evropě, zavítali i tři hráči, v současnosti považovaní ve svém oboru (resp. v určité hře) za nejlepší na světě - Skacik z Kanady, ShiauTz z Tchajwanu a Polosatij z Ruska. Je mezi nimi tolik rozdílů jako mezi hrami, ve kterých nemají konkurenci - i z odpovědí na otázky byste vyčetli, který z nich je velký stratég a kdo je zase mistr akce.

SKACIK - SVĚTOVÁ JEDNIČKA VE HŘE WARCRAFT 3

Foto
Bojové nasazení: Hra, ve které rozhoduje rychlý úsudek a taktické uvažování, to je Warcraft 3. K dispozici máte čtyři bojovné národy, které spolu soupeří o nadvládu nad územím. Akce ale není vše - abyste mohli zaútočit, musíte pečlivě budovat vlastní zázemí.

Skacik = Michael Skacal: Na turnaje za čal jezdit před šesti měsíci, toto je jeho první "sportovní" cesta za hranice Kanady. Shodou okolností právě do země, kde má příbuzné - jeho předkové jsou Češi. Studuje programování a softwarové inženýrství. Kromě Warcraftu hraje i taktický Counter Strike. Mluví velmi rychle a stejně rychle i hraje. Zatímco opravdu rychlý hráč stihne ve hře Warcraft 3 stovku akcí (kliknutí myší a stisky kláves) za minutu, skutečně špičkoví hráči, jako je Skacik, už jich stihnou něco přes tři stovky.

Jak ses dostal k hraní?
Hrát jsem začal na konzoli, když mi byly čtyři roky. Na PC jsem ale začal skutečně hrát až ve čtrnácti.

Kolik času dnes trávíš u počítače?
Kvůli škole dnes hraju jen asi čtyři hodiny týdně. Ale když jsem měl ve čtrnácti šestnácti ještě čas, hrál jsem i čtyři hodiny denně.

Jak to vidíš s hraním do budoucna?
V budoucnu bych chtěl sám navrhovat hry. Na jedné hře už pracuju, ale zatím je to jen školní práce. Dělám na ní se čtyřmi lidmi a třeba se nám ji podaří udat v nějaké firmě.

Proč právě Warcraft 3?
Warcraft 3 je strategická hra, takže u ní musí člověk myslet dopředu. To je nutné trénovat od raného věku, učit se rychle přemýšlet. Před Warcraftem jsem hrál Starcraft Broodwar, ale nebyl jsem na něj dost rychlý. Tady je nejdůležitější přemýšlet jinak než všichni ostatní. Jakmile přemýšlíš jako někdo jiný, porazí tě.

To zní jako šachy. Mistrovský šachista Gary Kasparov myslí až na čtrnáct tahů dopředu.
Přesně tak. Šachy hraji už dlouho a velmi úspěšně, přemýšlím maximálně na sedm tahů dopředu. Ve Warcraftu na pět minut dopředu.

Který souboj ve Warcraftu je pro tebe zásadní?
Je to ten první, který jsem hrál v noci přes internet s lidmi s Evropy, takže jsem hrál v jiném časovém pásmu než oni. Byl jsem unavený a protihráči proti mně nastupovali jeden po druhém - a já jednoho po druhém porazil. To byla hra, která mě proslavila.

SHIAUTZ - SVĚTOVÁ JEDNIČKA VE HŘE AGE OF MYTHOLOGY
Foto
Bojové nasazení: Age of Mythology je stejně jako Warcraft strategická hra, odehrávající se v reálném čase, ve které hrají hlavní roli starověké národy včetně svých mytických bytostí a bohů. Age of Mythology není tak zběsile akční jako Warcraft 3, jednotlivé bitvy trvají díky přípravě a taktizování mnohem déle.

ShiauTz = Jr-Cheng Chen: Se svým tý mem přijel z Tchaj-wanu, kde studuje účetnictví. Nemluví žádným světovým jazykem, a tak nám překládala sympatická zástupkyně jeho sponzorské firmy Kate Hu.

Co tě dostalo k této hře?
Obecně mám rád hry od Microsoftu a tohle je jedna z nich. Microsoft vyhlašuje spoustu soutěží pro hráče z celého světa a do téhle jsem se vlastně spíš z legrace přihlásil i já.

Jak dlouho tuto hru hraješ?
Asi osm měsíců.

A to už ses stihl stát mistrem světa?
Ano, to ano.

Co čekáš od utkání v České republice?
Jsem tu hlavně pro zábavu. Jeden z mých přátel, co tu jsou se mnou, se o této soutěži dozvěděl od kamaráda z Francie. Ale letenka z Tchajwanu do Prahy stojí spoustu peněz, tak jsme museli najít internetovou společnost, která nás sponzorovala. A teď to musíme vyhrát.

Kolik času strávíš hrou?
Pět až šest hodin denně.

Chceš ve hraní pokračovat i v budoucnosti?
Nebudu hrát věčně - je to jen záležitost těchto dvou let, kdy chodím do školy a mám hodně volného času. Ale pak budu muset na vojnu a potom do práce, takže už si asi moc nezahraju.

POLOSATIJ - SVĚTOVÁ JEDNIČKA VE HŘE QUAKE 3 ARENA
Foto
Bojové nasazení: Hry Quake 3 Arena a Unreal Tournament 2003. Akční hry, viděné z vlastního pohledu. Hráči se pronásledují v rozsáhlých arénách a likvidují se - každá likvidace protivníka znamená pro hráče bod, tzv. frag. Kdo nejdříve dosáhne určitého počtu fragů, zvítězí.

Polosatij = Roman Tarasenko: Tetovaný hráč pochází z Moskvy, kde studuje programování. Sledovat jej při hře je zážitek - Polosatij zná všechny mapy ve hře nazpaměť, k jeho přednostem patří taktizování a neuvěřitelná rychlost. Turnaje, které jsem ho viděl hrát, vypadaly tak, že jen co se protivník někde objevil, Polosatij už na něj čekal a od té chvíle ho nepustil ze zaměřovacího kříže. Klávesnici má na kolenou pod stolem, myší skáče po stole a oči neodtrhne od obrazovky. Trik s klávesnicí od něj odkoukalo už mnoho hráčů, kteří chtějí hrát tak dobře jako on - žádná magie v tom ale není. V mládí si Polosatij poškodil vazivo na ruce, což mu znemožnilo nejen věnovat se sportu, ale od té doby nemůže ani dlouho držet ruku na klávesnici v přirozené poloze - proto ji má na kolenou.

Odkdy hraješ?
Od roku 1999. Začal jsem hrou Quake 2.

Kolik času strávíš u počítače?
Dnes už ne tolik jako kdysi. Přibližně hodinu, maximálně dvě za den. Ale dříve jsem u hry vydržel klidně pět šest hodin denně.

Chceš se v životě věnovat hrám?
Určitě, počítačové hry jsou můj život. Doma v Rusku píšu pro dva časopisy o počítačových hrách, z čehož mám i dobrý plat. Takže až dostuduju školu - programování - chci v tom pokračovat.

Míváš ještě dnes před hrou trému?
Sem tam znervózním, ale mám už dost zkušeností na to, abych si věřil. Přesto musím pořád trénovat.

Na který souboj nejvíc vzpomínáš?
Určitě na první mezinárodní utkání v Německu. To jsem ještě neměl žádné zkušenosti a hned jsem nastoupil proti světové jedničce - hráči jménem Fatality z USA. Prohrál jsem s ním o jeden bod. Bylo to úžasné.

PLNÁ POLNÍ
Každý hráč má možnost přinést si do hry vlastní zbraně. Myš a klávesnici, na kterou je zvyklý, stejně jako mikrofon, sluchátka a komunikační software, kterým se bude domlouvat s dalšími hráči.

BOJOVÁ PŘÍPRAVA
Před každým utkáním probíhá při turnaji zbrojení - hráč má půlhodinu na přípravu počítače včetně instalace ovladačů a konfiguračních souborů. Není divu, že zde potkáte tolik studentů oborů úzce spjatých s počítači - toto je už vyšší dívčí a nevědět nic o výpočetní technice, nepodaří se vám hru ani spustit.