Boubelaté křepelky

Sdílej
 
Co se týče potravy, jsou tito roztomilí ptáci nenároční a sezobou všechno, co ostatní druhy ptáků nezkonzumovaly. Jinak nepohrdnou zobem pro kanáry a jiné drobné exoty. Vhodným krmivem pak jsou zelené rostliny: pampeliška, nejrůznější jetele, trávy a další rostlinná strava. Stejně jako ostatním drobným domácím ptákům jim podáváme grit (písek) pro zlepšení mechanického trávení stravy.

Dokončení z minulého čísla

ČÍM KRMIT

Co se týče potravy, jsou tito roztomilí ptáci nenároční a sezobou všechno, co ostatní druhy ptáků nezkonzumovaly. Jinak nepohrdnou zobem pro kanáry a jiné drobné exoty. Vhodným krmivem pak jsou zelené rostliny: pampeliška, nejrůznější jetele, trávy a další rostlinná strava. Stejně jako ostatním drobným domácím ptákům jim podáváme grit (písek) pro zlepšení mechanického trávení stravy. V období hnízdění se zvyšují jejich nároky na živiny, křepelky potřebují větší množství bílkovin. V tomto čase jim proto stravu obohacujeme směsí sušeného hmyzu nebo moučnými červy.

HNÍZDĚNÍ

Hnízdění křepelek je naprosto bezproblémové - slepičky snesou vajíčka do důlku ukrytého nejčastěji pod keříkem. Běžná snůška bývá asi 8-10 vajíček (vajíčka jsou špinavě bílá s hnědými flíčky), na kterých samice křepelky sedí 16 až 18 dní. Je známo, že kohoutek křepelek se o vejce ani vylíhlá kuřátka nestará, zato však střeží hnízdo a jeho okolí. Vylíhlá kuřátka jsou ihned samostatná a sama se starají o potravu, kterou si vyhrabávají ze země. V tomto období se doporučuje do voliéry umístit infračervenou lampu, aby se kuřátka mohla libovolně nahřívat a postupně si navykla na okolní teplotu vzduchu. Ve stáří čtyř týdnů mláďata odstavíme od rodičů.

POZOR! Při přípravě nového domova pro křepelky nezapomeňte dát do voliéry větší plochou nádobu s pískem. Písek bude křepelkám sloužit k jejich oblíbenému popelení, jímž si tito hrabaví ptáci čistí peří.