Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
CELOROČNÍ SOUTĚŽ Ahoj, kluci a holky,

vítejte u druhé sady otázek celoroční soutěže o vícemístný gumový člun, fotoaparát a mikroskop. Pro ty, které soutěž zaujala, ale chtěli by si své vědomosti o vodě ještě více rozšířit, nabízíme možnost se od února zúčastnit zajímavé školní "vodní" soutěže. Informace o ní vám opět předají vaši učitelé nebo je najdete spolu s dalšími zajímavostmi na internetových stránkách www.koniklec.cz/Informacni kampan k vode.

Odpovědi na minulé zadání:

Skorec vodní1. a) Abychom vaše odpovědi dali do určitých souvislostí, uvádíme několik údajů. Vodohospodářsky významných vodních toků je v ČR 3667, rybníků je asi 21 000 a významnějších přirozených vodních nádrží (jezer, rašelinišť, říčních ramen atd.) jen asi 300. b) Průměrná teplota venkovní vody závisí na teplotě vzduchu a v měsíci lednu se pohybuje kolem 0 - 2 oC. 2. Příklady typů vodních nebo mokřadních biotopů: rybník, jezero, studánka, prameniště, potok, řeka, tůň, mrtvé rameno řeky, rašeliniště či slatiniště, olšiny, zaplavované a trvale mokré louky, slaniska, nivní a trvale zamokřené lesy, korálové útesy atd. 3. a) Zpěvný pták, který si hledá potravu ve vodě i pod ledem, je skorec vodní (Cinclus cinclus). Živí se hmyzem, jeho larvami a drobnými korýši, za kterými se potápí a vesluje křídly. Peří má pokryté tenkou vrstvou tuku, a když se ponoří, vzduch na jeho mastném povrchu vytvoří množství bublinek. I v třeskutém mrazu se z vody vynoří prakticky suchý. b) Kachny potápivé jsou při plavání hluboko ponořené a ocas mají nízko nad hladinou nebo ve vodě. Na rozdíl od kachen plovavých, které potravu sbírají na hladině, se za potravou potápějí. 4. Voda je hlavní součástí vnitřního prostředí každého živého organismu. Její celkové množství v lidském těle je dáno věkem, hmotností a pohlavím jedince a v závislosti na příjmu a výdeji tekutin kolísá okolo 60 % hmotnosti člověka. 5. Průměrná čtyřčlenná domácnost spotřebuje za jeden den asi 600 l vody, což je za měsíc objem bazénu velkého 3 x 3 x 2 metry. 6. Kyselým deštěm se označuje jev, který vzniká na základě spojení kapek vody a škodlivin (oxidu uhličitého, siřičitého a oxidu dusíku) vzniklých spalováním uhlí, ropy a zemního plynu. voda2 Kachny potápivé

Otázky druhého kola, jehož vítěz obdrží SADU KNIH:

1. Voda v přírodě 1. Voda v přírodě
a) Minule jste měli uvést vodní zdroj ve vašem okolí. Tentokrát se o něm pokuste zjistit co nejvíc informací (např. o řece kde pramení, jak je dlouhý její tok, jaké má přítoky atd.; u rybníku kdy a kým byl založen, k jakému účelu slouží atd.). b) Jakou rychlostí teče voda ve sledovaném potoce či řece (v metrech za minutu)? Změnila se od lednového měření její teplota?
2. Voda a rostliny 2. Voda a rostliny
Všechny rostliny potřebují ke svému životu vodu. Napište, jakým způsobem si druhy, které rostou na extrémně suchých stanovištích, udržují dostatek vody v těle. Vyjmenujte alespoň pět suchomilných rostlin.
3. Voda a živočichové 3. Voda a živočichové
Čím se živí bobr a jak přezimuje?
4. Voda a člověk 4. Voda a člověk
Odměřte, jaké množství tekutin (limonáda, čaj, polévka atd.) vypijete za jeden den.
5. Voda v domácnosti 5. Voda v domácnosti
a) Kolik litrů vody spotřebuje jeden člen vaší rodiny při sprchování a mytí za den, týden, měsíc a rok? Změřte nebo odhadněte. b) Pokuste se tuto hodnotu připodobnit známým věcem - třeba objemu naplněné vany, bazénu apod.
6. Znečištění vody 6. Znečištění vody
Vyjmenujte alespoň pět činností, kterými člověk znečišťuje vodu.

Ze zadaných témat si vyberte alespoň tři (můžete však odpovědět na všech šest) a odpovědi zašlete na adresu ABC do 23. února 2000. Nezapomeňte uvést své jméno a adresu, na obálku napište heslo VODA.
V Českém rozhlase 2 bude vítěz 2. kola vyhlášen ve středu 8. března v pořadu Radio na polštáři. Na internetových stránkách Informační kampaně budou výsledky uvedeny již na začátku března.

OMLUVA

Bohužel jsme museli skončit s uveřejňováním kuponů, neboť nám nová vyhláška podobné soutěže zakazuje. Všem čtenářům se proto omlouváme.