Animáci mezi námi

Sdílej
 
Ve filmu Looney Tunes: Zpět v akci se setkáte se známými kreslenými figurkami, jako je králík Bugs nebo kačer Da ffy. Co je na tom zvláštního? Nic, až na to, že se film odehrává ve skutečném světě a vedle "animáků" v něm hrají i skuteční herci.

Ve filmu Looney Tunes: Zpět v akci se setkáte se známými kreslenými figurkami, jako je králík Bugs nebo kačer Da ffy. Co je na tom zvláštního? Nic, až na to, že se film odehrává ve skutečném světě a vedle "animáků" v něm hrají i skuteční herci.
Techniku hraného filmu, ve kterém vystupují i kreslené postavičky, představil světu snímek Falešná hra s králíkem Rogerem v roce 1988. Od té doby vzniklo podobnou technikou filmů několik, například Skvělý svět, ve kterém se objevila herečka Kim Basingerová ve své skutečné i kreslené podobě, nebo snímek Space Jam, který filmu Looney Tunes: Zpět v akci předchází a kde si králík Bugs a kačer Daffy zahráli basketbal se slavným Michaelem Jordanem. Od té doby se technika natáčení změnila a s nástupem digitálních technologií je dnes animace ve hraném filmu mnohem jednodušší než kdysi (u filmu Falešná hra s králíkem Rogerem museli filmaři tento postup v podstatě vynalézt).

KDO JE HRANÝ A KDO KRESLENÝ?

Herec Brendan Fraser, který ve filmu Looney Tunes: Zpět v akci ztvárnil hlavní (hranou) roli, má s kombinací hraného a animovaného filmu už hojné zkušenosti - ve filmu Opoparchant ho obtěžoval kreslený opičák a ve dvou dílech Mumie mu šly po krku zafáčované příšery (nevypadají sice kresleně, ale technika je to stejná). Fraser se musel smířit s jednou věcí - při natáčení každého takového filmu vypadají herci jako šílenci. Hovoří na neexistující postavy, reagují na ně a předstírají, že je drží za krk - při tom všem jsou na place (tedy na místě natáčení) stále sami. Kreslené postavičky se do obrazu dodají až po natočení scény. stejnou techniku jste mohli sledovat i ve filmech, kde vás to možná vůbec nenapadlo.
Například v prvních dvou nových epizodách Hvězdných válek, do nichž

Foto
byl Jar Jar Binks a všichni bojoví roboti vloženi až dodatečně, stejně jako ve filmu Looney Tunes: Zpět v akci králík Bugs a kačer Daffy. Vzpomenete si ale na filmovou trilogii, kde se vložení animované bytosti povedlo dosud asi nejlépe? Určitě jste ji viděli poměrně nedávno - je to samozřejmě trilogie Pán prstenů a postavička Gluma!

MEZI DVĚMA SVĚTY

Při animování králíka Bugse a kačera Daffyho ve hraném filmu se tvůrci snažili zachovat kreslený dvourozměrný charakter postaviček. Nevyužili proto viditelně troj rozměrné modely, jako třeba tvůrci filmů Pán prstenů (Glum), Scooby Doo (pes Scoo by) nebo Hvězdné války (Jar Jar Binks), ale dodali do snímku skutečně kreslené posta vičky, jejichž tvary jen mírně zplastičtili. Jak ale vypadá natáčení, když potřebují filmaři dosáhnout opaku, tedy vložit hraného herce do kresleného světa (jak vidíte na vedlejším obrázku s králíkem Rogerem a basketbalistou Michaelem Jordanem)? Herec nejdříve odehraje celou scénu v zeleném prostoru.
Tento prostor bude na počítačích dodatečně vyplněn kresleným pozadím i s figurkami. Na obrázku vidíte vedle basketbalisty Michaela Jordana také herce v zelené kombinéze, podle jehož pohybů a gest bude následně do obrazu vložen králík Bugs. Tomuto procesu se říká klíčování a využívá se dokonce i ve filmech, kde zdánlivě žádné triky nejsou. Kromě takového Matrixu bylo klíčování hojně využito například v leteckých scénách českého filmu Tmavomodrý svět. Vidíte? Animační techniky dnes prostupují i filmy, do kterých byste to neřekli. Looney Tunes: Zpět v akci ale rozhodně není ten případ.

KDO JSOU LOONEY TUNES?

Nějakou kreslenou grotesku ze světa Looney Tunes jste už určitě viděli, a možná ani nevíte, že k Looney Tunes patřila. Abyste měli přehled a byli zase o krok před ostatními, představujeme vám ty nejdůležitější hrdiny z velké rodiny Looney Tunes.

Králík Bugs: Králík závislý na mrkvi proslul větičkou, kterou opakuje až do zbláznění: "É, tak co, doktůrku?" Touto větou a s mrkví mezi svými zoubky reaguje na cokoliv, co se mu stane - ať už ho unáší mimozemšťan Marvin ve svém létajícím talíři, nebo na něj míří brokovnicí lovec Elmer. Bugse nerozháže naprosto nic a jeho "É, tak co, doktůrku?" dokáže vyřešit i tu nejbezvýchodnější situaci. "É, tak co, doktůrku?" Taky vám to už leze na nervy? Pak už se asi nedivíte, proč má tolik potenciálních nepřátel a proč si z něj chce udělat Tasmánský čert vlastní mrkev na okusování.

Kačer Daffy: Pokud si chcete popovídat s kačerem Daffym, počítejte s tím, že se pak budete muset přinejmenším pořádně vydrhnout a vysprchovat - Daffy vás totiž poprská od hlavy k patě. Nikoliv proto, že by měl nějakou vadu řeči, ale jen a pouze z toho důvodu, že Daffy má zobák. A s tím se mluví opravdu obtížně, zvlášť když se Daffy snaží vyjádřit spletité zákruty svého kačeřího mozečku. Daffy přemýšlí naprosto o všem, a pokud zrovna nepřemýšlí, zběsile pobíhá po světě a jednou chystá pasti na králíka Bugse, podruhé se Bugsovým pastem sám vyhýbá. Život kačera není hračka.

Marťan Marvin: Mimozemšťané jsou tu od toho, aby tropili pozemšťanům nepříjemnosti. To je alespoň životní krédo mimozemšťánka s gladiátorskou helmou a brněním, který chodí v teniskách o deset čísel větších a z jehož černočerného ksichtíku na nás vykukuje jen pár zlověstných očisek. Není proto divu, že si ho králík Bugs jednou spletl s dítětem v kostýmu, byť má Marvin hlas jako dospělák. Tenhle mimozemšťánek u nás přitom plní tak veledůležité úkoly, jako je zkoumání solárního systému či pozemských bytostí. A když se někdo nechce nechat prozkoumat, Marvin se dokáže pěkně rozzuřit. Ještě, že je to takový prcek.

Tasmánský čert: Kamarádi by mu pře zdívali Tazík, kdyby je nechtěl všechny sežrat. Tazík si potravu nevybírá - dokáže zhltat cokoliv, co mu stojí v cestě (nebo aspoň při cestě). Při této činnosti připomíná tornádo, které se řítí krajinou za zvuku svých obrovských klapajících čelistí (ty přitom zabírají většinu jeho těla, takže mu už nezbylo moc místa na mozek). Hlavní snahou ostatních hrdinů světa Looney Tunes proto bývá buď se Tazíkovi vyhnout, nebo alespoň umístit mezi jeho zuby a sebe co nejsilnější překážku.

Tweety, Silvestr a Babička: "Mám do jem, že jsem zahlédl kočičku," ozývá se ptáček Tweety ze své klícky, pod kterou si na něj brousí zuby kocour Silvestr. Je docela neuvěřitelné, že Tweety mlsnému kocourovi uniká už celé roky, a co víc, v mnoha případech s ním i spolupracuje (podobně jako Tom a Jerry, kteří se také pronásledují a mlátí se po hlavách válečky na těsto, byť to jsou v jádru "kámoši jak hrom"). Tweety a Silvestr jsou domácími mazlíčky Babičky, jejímž největším koníčkem je cestování po těch nejexotičtějších krajinách.

Lovec Elmer: Kdo jsou lovci? Správně, to jsou ti natvrdlí myslivci, kteří pobíhají po lesích a střílí po všem, co se hýbe (včetně sebe samých). Takovým lovcem je i nekňuba Elmer. Sympatické na něm je to, že ve skutečnosti nechce nic ulovit, jen ho baví pátrat s brokovnicí po lese a nechat se balamutit králíkem Bugsem a kačerem Daffym, kteří střídavě vyvěšují cedulky "Králičí sezona" a "Kačeří sezona".

Yosemitský Sam: Stejně jako lovec Elmer používá Sam fanaticky rád střelné zbraně. Nestřílí ovšem z brokovnice, ale ze dvou bambitek - a to pořád, ať už do vzduchu nebo do země. Sam je totiž bandita, kterého rozčiluje i slunce na obloze. Vousy má dlouhé, že si po nich šlape, a rozhodně nemá přesnou mušku. To všechno je velká výhra pro všechny, které by se Sam snad rozhodl přepadnout.

Road Runner a Wild E. Coyote: Silniční běžec (jakýsi opravdu rychlý pštros, který dělá "Bíp, bíp!") a Divoký kojot jsou možná tou nejšílenější groteskou ve světě Looney Tunes. Scénář každého jejich dobrodružství je následovný - běžec utíká po pouštních silničkách a kojot se ho snaží zastavit, přičemž běžec vždycky uteče a kojot to vždycky odskáče (to znamená, že spadne do propasti - dokonce i když tam žádná není). Rozhodně to ale není nuda, byť se v jejich příbězích nikdy nemluví. Kojot je v zastavování běžce neuvěřitelně vypočítavý a mezi jeho zbraně patří jak kovadliny a falešné odbočky, tak dynamit a mezikontinentální rakety.

Porky Pig: Koktavé prasátko, které se po každém dobrodružství Looney Tunes loučí s diváky nenapodobitelným "Tádydádydádydá! A to je vše, přátelé!" O tomhle prasátku se dá říct snad jedině to, že je velice společenské a vychované, leč stydlivé. Dokáže se hodit do gala a prokázat svůj hudební talent, ovšem když je něco ohrožuje, umí vzít taky velmi rychle nohy na ramena. Co je ale hlavní - prasátko je neuvěřitelně naivní a opravdu legračně mluví.

Pepé Le Pew: Tchoř Pepek smrdí, stejně jako každý tchoř. Výjimečný je ovšem Pepek v tom, že má úžasné vychování, chodí v tchořím smokingu, má vybrané mravy a hovoří zásadně spisovně, ve složitých větách a s francouzským přízvukem. Toho všeho využívá ve chvílích, kdy se dvoří krásným dámám - Pepek je totiž nepolepšitelný romantik. Problém je v tom, že neuvěřitelně smrdí, a dámy od něj proto prchají. Což Pepek nedokáže pochopit, a dámu proto stíhá a dvoří se jí až na světa kraj. Jako správný romantik se totiž nikdy nespokojí s odmítnutím.

ANIMÁCI V HRANÉM FILMU
1. Falešná hra s králíkem Rogerem (1988)
2. Skvělý svět (1992)
3. Stuart Little (1997)
4. Hvězdné války: Skrytá hrozba a Klony útočí (1999 a 2002)
5. Rocky a Bullwinkle (2000)
6. Scooby Doo (2002)
7. Matrix Reloaded a Revolutions (2003)
8. Pán prstenů: Dvě věže a Návrat krále (2002 a 2003)