Mimozemšťané mezi námi

Sdílej
 
Můžete Zemi zabydlet mimozemšťany, kteří se baví vytvářením kruhů v obilí. Můžete vyhlížet létající talíře, hledat ve starověkých textech důkazy mimozemských návštěv, věštit budoucnost, nabíjet se léčivou energií pyramid... Můžete o světě tvrdit cokoli. Ale prosím, neříkejte tomu věda. Američané v roce 1969 ani nikdy později na Měsíci nepřistáli, šlo o obrovský podvod NASA. Na druhou stranu však vláda USA čile komunikuje s mimozemšťany, kteří jí dodávají své technologie.

Můžete Zemi zabydlet mimozemšťany, kteří se baví vytvářením kruhů v obilí. Můžete vyhlížet létající talíře, hledat ve starověkých textech důkazy mimozemských návštěv, věštit budoucnost, nabíjet se léčivou energií pyramid... Můžete o světě tvrdit cokoli. Ale prosím, neříkejte tomu věda.
Američané v roce 1969 ani nikdy později na Měsíci nepřistáli, šlo o obrovský podvod NASA. Na druhou stranu však vláda USA čile komunikuje s mimozemšťany, kteří jí dodávají své technologie.
Pocházejí od nich optická vlákna, mikroprocesor i princip neviditelných letounů Stealth. Život na Zemi ostatně návštěvníci z vesmíru ovlivňují odedávna. Dokazují to mayské kresby, starověké eposy i dennodenně pozorované létající talíře. Mimozemšťané postavili egyptské pyramidy, biblickou Sodomu pro změnu zničili atomovým výbuchem.

NESPOUTANÁ FANTAZIE

To vše a mnohé jiné fantastické věci tvrdí hledači a odhalovači záhad. Záhadologové, jak si sami říkají. Vzájemně si mnohdy odporují, všichni se však shodnou na jednom: Obklopují nás tajemné a neprobádané jevy, před nimiž věda zavírá oči. Ještě že máme alternativní badatele, věnující se ufologii, astrologii, numerologii, parapsychologii a dalším podivuhodným oborům, které mezery našich vědomostí o světě pomalu, ale jistě zacelují. Vědci záhadology považují v lepším případě za naivní snílky, v horším za vykutálené šejdíře vydělávající na lidské hlouposti. Proč ta nedůvěra? Odmítá je věda přijmout do svého lůna jen kvůli lenosti měnit zažitý pohled na svět? Bojí se konkurence? Nebo je to všechno trochu jinak?

HRANICE VĚDY

Věda se řídí jasně danými pravidly, bez nichž by nemohla dosáhnout úspěchů, jimiž se dnes chlubí. Jaká kritéria musí vědecká teorie splňovat? Lze si představit vědeckou teorii, která by pracovala např. s vlivem hvězd na lidský osud? Na to jsem se zeptal dr. Františka Koukolíka, lékaře a

Foto
popularizátora vědy, spoluautora knihy Základy stupidologie , která se mimo jiné zabývá absurditou v lidském myšlení a "antivědou": "Jedno z kritérií rozlišujících vědecké a nevědecké teorie říká: teorie lze rozlišit na testovatelné (falzifikovatelné) a netestovatelné (nefalzifikovatelné). Do rámce vědy patří první skupina teorií. Je nutné přesně definovat pojmy. Jak chcete definovat pojem lidský osud a pojem vliv hvězd ?"

ČERNÁ LABUŤ

Falzifikovatelnost hypotéz (a na nich založených teorií) jako kritérium vědeckosti zavedl rakouský filozof Karl Popper. Vědeckou hypotézu nelze jednou provždy dokázat, musí však existovat způsob, jak ji testovat - ověřovat, zda je v souladu s fakty. Hypotéza, kterou nelze testovat, a tedy ani vyvrátit (falzifikovat), není vědecká, stejně jako není vědecké držet se tvrzení, jež v testu neobstálo. Popper to ukázal na příkladu černé labuti. Prof. Cyril Höschl jej vysvětluje: "Jestliže někdo např. řekne, že všechny labutě jsou bílé a já mu ukážu černou, tak má dvě možnosti: buď opraví své původní tvrzení, což představuje vědecký přístup, nebo řekne, že černá prostě není labuť, což představuje dogmatický přístup." Šarlatán vyvrácenou hypotézu neopustí, raději překroutí fakta. Mezi záhadology neexistuje způsob, jak oddělit zrno od plev; každý může hlásat, co se mu zlíbí.

HRA SE SLOVY

Zvláště filutové, kteří z důvěřivých lidí tahají peníze (ať už za léčivé pyramidy nebo za astrologickou předpověď), dovedně kouzlí s jazykem. Používají vědeckých výrazů nesmyslným způsobem. Tvoří nová slova, jejichž význam nevysvětlují, takže jimi nesdělují vůbec nic. Vyjadřují se neurčitě, jejich výroky si lze vykládat různě. Trochu si zavěštím: Během tohoto roku dojde k roztržce mezi dvěma evropskými státy a jižní Asii postihne velká přírodní katastrofa. Ještě bych to měl okořenit výroky o konjunkci Luny se Saturnem. Právě takto pracuje spousta astrologů a věštců. Roztržka nemusí znamenat válku, ale třeba banální diplomatický spor, katastrofou mohou být záplavy, sesuv půdy, zemětřesení... Bylo by s podivem, kdyby k žádnému takovému neštěstí nedošlo. František Koukolík vysvětluje: "Kartářkám, astrologům atd. lidé v nejistém a nebezpečném světě rádi uvěří, protože jim jejich předpověď propůjčuje orientaci, snižuje hladinu úzkosti. Smysl obvykle neurčité předpovědi najdou lidé, kteří jí věří, vždy. Pokusy jasně dokazují: mezi hluboce lidské vlastnosti patří, že dokážeme najít smysl i tam, kde jevy žádný smysl nemají."

VYVRAŤTE MŮJ BLÁBOL!

Na internetových stránkách záhadologickáho WM magazínu (www.mwm.cz) jsem se dočetl, že "oficiální věda dodnes nevyvrátila ani jednu hypotézu či myšlenku paleoastronautiky, na niž tak vytrvale útočí. Stačí prostě všechny s jiným názorem označit za blázny a s logickou argumentací se už nikdo nemusí párat." To zkrátka není pravda. Věda množství hypotéz o dávných návštěvách mimozemšťanů vyvrátila. Ukázala na chyby a zkreslení, jichž se záhadologové dopustili. (Řadu příkladů najdete např. v knize Renaty a Jaroslava Malinových Zasáhli mimozemšťané a katastrofy do vývoje lidstva? z roku 1988.) Některá tvrzení vyvrácena nebyla - jednoduše proto, že je vyvrátit nelze (a nejsou tedy vědecká).
Zkuste např. vyvrátit tvrzení slavného záhadologa Ericha von Dänikena, že "hromový pták" z indiánských pověstí byl ve skutečnosti kosmická loď. Podobně bych vás mohl vyzvat: Dokažte mi, že jsem do tohoto textu nezašifroval tajný vzkaz pro svého mimozemského kamaráda z Betelgeuze! Věda nevyvrací všechna tvrzení nadšených fantastů. Stačí, že se místo fantazie řídí zjištěnými fakty a nabízí mnohem jednodušší a pravděpodobnější vysvětlení domnělých záhad.

NAVÁRIE U ROSWELLU

Nejslavnější létající talíř údajně havaroval v červenci 1947 u Roswellu v Novém Mexiku. Farmář Brazel tehdy na svém pozemku nalezl pozůstatky neznámého objektu. Podle americké armády šlo o výškový balon projektu Mogul, jenž měl registrovat případné zkoušky sovětských atomových zbraní. Byl to tajný projekt, oficiálně se proto mluvilo o meteorologickém balonu. Místní noviny otiskly zprávičky o UFO, ale událost brzy zapadla. Létající talíř se z balonu stal opět až koncem 70. let. Původní svědectví o nálezu kousků gumy, fólie, tuhého papíru a tyčí nahradily divoké spekulace o neznámých kovech, a dokonce o mrtvých mimozemských astronautech. Zvěsti o havarovaném (podle jiné verze sestřeleném) létajícím talíři nelze vyvrátit, neboť každý dokument, každé svědectví o tom, že se jednalo o vojenský balon, naráží na stále stejnou odpověď: vojáci pravdu tají, důkazy zfalšovali, svědky zastrašili.
Armáda k tomu lakonicky uvádí: "Kdybychom tehdy měli tak účinný systém utajení, že bychom dokázali utajit UFO, použili bychom ho i pro utajení atomového výzkumu před sovětskými špiony. Historie ukázala, že se nám to nepodařilo." Věř, kdo čemu chceš. Armádní zpráva o roswellském případu je (v angličtině) na www.af.mil/lib/roswell.html. Záhadologických stránek snadno naleznete tisíce.

PATLÁMA, PATLÁMA

"Patláma, patláma a žbrluch," mlžil alchymista, popisující ve filmu Pekařův císař výrobu kamene mudrců. Moderní koumáci se snaží napodobovat vědecký jazyk, aby svému bádání dodali punc serióznosti. Citujme z knihy Tajemné pyramidy ve službách člověka, pojednávající o léčivých účincích pyramid: "Energie vysokoenergetického pole atomů dosahuje (v Cheopsově pyramidě) hodnoty 10 nanometrů." Měřit energii v délkových jednotkách je přitom totéž jako tvrdit, že egyptské pyramidy byly postaveny před 4400 ampéry.