Ptačí chřipka - virus mnoha tváří

Sdílej
 
Virus ptačí chřipky se ukrývá v divokých vodních ptácích, katastrofální následky mívá jeho rozšíření ve velkochovech domácí drůbeže. Letos zaútočil v jihovýchodní Asii, vyžádal si i několik lidských obětí. Mohl by vyvolat celosvětovou epidemii? Odpovídá RNDr. Ilja Trebichavský, CSc. , z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Virus ptačí chřipky se ukrývá v divokých vodních ptácích, katastrofální následky mívá jeho rozšíření ve velkochovech domácí drůbeže. Letos zaútočil v jihovýchodní Asii, vyžádal si i několik lidských obětí. Mohl by vyvolat celosvětovou epidemii? Odpovídá RNDr. Ilja Trebichavský, CSc. , z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Mohla by ptačí chřipka vyhubit celé ptačí druhy?
Vyhubení ptačích druhů nehrozí, protože u divokých ptáků ptačí chřipka většinou onemocnění nevyvolává. Koncentrace tisíců domácích ptáků do obrovských farem je něco nepřirozeného, co nemá v přírodě obdobu.

Je pro obranu před ptačí chřipkou nezbytné vybíjení celých chovů? Neexistuje účinná očkovací látka?

Foto
Očkování by bylo možné vyvinout, ale bylo by účinné jen proti jednomu typu viru. Vybíjení chovů je zatím jedinou účinnou zbraní. Vede však k ekonomické pohromě v zemích jihovýchodní Asie.

Je ptačí chřipka příbuzná s viry, které způsobují chřipku u člověka?
Ptačí a lidskou chřipku vyvolávají viry téhož druhu. Jednotlivé typy chřipkových virů se mezi sebou liší dvěma bílkovinami ve svém obalu. Chřipkové viry jsou velmi proměnlivé a mohou si mezi sebou vyměňovat genetický materiál, jenž tyto bílkoviny kóduje. Pokud vznikne nová kombinace bílkovin, lidé už nejsou imunní a šíří se celosvětová epidemie (pandemie). V minulém století byly tři: španělská chřipka, asijská chřipka a hongkongská chřipka. Ptačí chřipky vzbuzují respekt tím, že mají 15 různých typů jedné z těch dvou bílkovin.

Může virus ptačí chřipky přeskočit na člověka?
Původně se mělo za to, že ptačí chřipka je na člověka nepřenosná. Pokud však viry ptačí chřipky získají genetický materiál od virů lidské chřipky, mohou být nebezpečné. K první známé infekci lidí došlo roku 1997 v Hongkongu, kde ptačí virus usmrtil šest lidí z osmnácti nemocných. Roku 2003 vyvolal v Holandsku lehké onemocnění osmdesáti lidí a smrt veterináře postižené drůbežárny.

Nehrozí pandemie rozsahem připomínající španělskou chřipku?
Španělská chřipka nakazila roku 1918 polovinu lidstva a způsobila více obětí než první světová válka. Tu zřejmě ukončila, protože zastavila německou ofenzivu na Sommě. Navíc údajně ovlivnila nemocného amerického prezidenta Wilsona k ponížení poraženého Německa a zavinila tak vznik druhé světové války. Ptačí chřipkou se zatím nakazilo jen nepatrné množství lidí v drůbežárnách. Všechny pracovníky farem lze očkovat proti lidské chřipce, aby se zabránilo její kombinaci s viry ptačí chřipky. A v přírodě se člověk nemusí bát ani ptačí chřipky, ani ptáků. Vývoj chřipkových virů neustále sledují tisíce odborných pracovníků na celém světě, Světová zdravotnická organizace a Centrum pro kontrolu nemocí v Atlantě (USA) shrnují výsledky získané na celé planetě a činí okamžitá opatření. Díky rychlé výměně informací, moderní virologii a molekulární genetice dnes světová pohroma podobná španělské chřipce nehrozí.