Třikrát internet

Sdílej
 
Co je to popcorn? Přece pražená kukuřice, což ví každý, kdo byl aspoň jednou v kině. "Požitek" z popcornu mají i ti, kteří si ho nekoupí, protože během promítání filmu slyší, jak ho méně vychovaní diváci kolem chroupou. Málokdo už ovšem ví, že kukuřičná zrna pukají při pražení proto, že obsahují uvnitř malé množství vody. Ta se zahříváním roztahuje a působí na tvrdé jádro zrníčka, které nakonec praskne a jakoby se obrátí naruby.

DOBRÝ TIP: KŘUP A CHROUP

Co je to popcorn? Přece pražená kukuřice, což ví každý, kdo byl aspoň jednou v kině. "Požitek" z popcornu mají i ti, kteří si ho nekoupí, protože během promítání filmu slyší, jak ho méně vychovaní diváci kolem chroupou. Málokdo už ovšem ví, že kukuřičná zrna pukají při pražení proto, že obsahují uvnitř malé množství vody. Ta se zahříváním roztahuje a působí na tvrdé jádro zrníčka, které nakonec praskne a jakoby se obrátí naruby. Na povrch se tak dostane bílá škrobová hmota, která byla předtím schovaná ve slupce. Nevěřte tedy pověstem středoamerických indiánů, kteří tvrdili, že v kukuřičných zrncích jsou schování zlí duchové, i když je pravda, že praskání kukuřice někdy působí zlověstně. Pravda je také to, že američtí indiáni byli zřejmě první, kdo praženou kukuřici jedl. Aztékové například popcorn nejen jedli, ale také používali jako dekoraci. A možná právě díky popcornu se nakonec kukuřice stala jednou z nejrozšířenějších zemědělských plodin ve Spojených státech. Již v devatenáctém století ho v amerických městech prodávali pouliční prodavači, později se jeho prodej přesunul hlavně do biografů. Po nástupu televize spotřeba popcornu trochu poklesla, ale když si ho Američané začali připravovat doma v mikrovlnných troubách, tak to vedlo opět k jeho návratu na výsluní. Američané ročně snědí 19 miliard velkých (litrových) porcí popcornu, což vychází na 65 porcí na jednoho Američana. Tuto i další pozoruhodné informace se můžete dozvědět na "popcornové" stránce, která je k dispozici rovněž v české verzi. A kdo popcorn nemá rád, protože je to vlastně jen taková voňavá bílá hmota bez chuti (a navíc hrozně leze do zubů), může si na tomto webu aspoň zahrát popcornový tenis.
http://www.popcorn.cz

FÍGL: MONITOR POD LUPOU

Chcete si na monitoru něco pořádně prohlédnout? Použijte jednoduchou softwarovou lupu. Je to program, který funguje jako běžné zvětšovací sklo. Když ho spustíte, otevře se na monitoru okno, kde vidíte oblast kolem kurzoru - a to v požadovaném zvětšení od jedné do deseti. Myší si můžete najet tam, kde lupu chcete použít. Pokud kliknete pravým tlačítkem myši na okno programu, lze si nastavit jednotlivé parametry v menu. Software nazvaný Lens využijí hlavně grafici, kteří pracují s přesností až jednoho pixelu. Lupa se může hodit, když například potřebujete přesně "oříznout" nějaký obrázek, anebo když upravujete digitální fotografii. A kromě toho je to i docela dobrá hračka.
http://www.markuswelz.de/freeware/lens_09.zip

HRA: BOBY S TUČŇÁKEM
Konec zimy se blíží, takže je nejvyšší čas vyrazit si zasáňkovat. Jak známo, sáňkovat závodně je něco úplně jiného než se plácat na kopci někde za domem. Člověk musí mít pevné nervy, perfektní postřeh a taky pro strach uděláno. A co teprve tučňák! Možná jste si už všimli, že tučňáci jsou v poslední době na internetu mimořádně oblíbení. A tak je sáňkování pouze jednou z dlouhé řady her, ve kterých se opeřenci z jižního pólu objevují. Ovládání hry je jednoduché: šipkami zatáčíte či brzdíte, mezerníkem můžete měnit perspektivu, z níž sáňky svého tučňáka pozorujete. Na výběr jsou tři jezdci (kromě tučňáka ještě tučňačka a lachtan), tři úrovně (začátečníci, středně pokročilí a sáňkofrajeři) a tři tratě (kopec, vesnice a ledové jeskyně). Body navíc můžete získat chytáním ryb, které čas od času vyskakují z otvorů v ledu. Šťastnou jízdu!
http://www.hitentertainment.com/pingu/uk/crazysledging.html