Zbrusu nové hračky

Sdílej
 
Na letošním norimberském veletrhu hraček proběhl vůbec první ročník soutěže Innovation Award, ve které budou od nynějška každý rok odměňovány nejoriginálnější a nejnápaditější hračky vstupující na trh. Přísná kritéria pro oceňování soutěžních hraček spočívají v hodnocení originality i zpracování hračky, její použitelnosti a pochopitelnosti pro děti, možností herního a soutěžního využití a samozřejmě také vhodnosti pro cílovou skupinu.

Na letošním norimberském veletrhu hraček proběhl vůbec první ročník soutěže Innovation Award, ve které budou od nynějška každý rok odměňovány nejoriginálnější a nejnápaditější hračky vstupující na trh. Přísná kritéria pro oceňování soutěžních hraček spočívají v hodnocení originality i zpracování hračky, její použitelnosti a pochopitelnosti pro děti, možností herního a soutěžního využití a samozřejmě také vhodnosti pro cílovou skupinu.
Z deseti kategorií byly letos uděleny ceny produktům v osmi z nich, které vidíte na obrázcích všude kolem. V kategoriích Zručnost a Nejlepší přítel odborná porota tento rok nenalezla žádného jasného výherce, což jen dokládá, že stovka soutěžících to u ní rozhodně neměla jednoduché. O to víc se můžete spolehnout na kvalitu novinek v osmi ostatních kategoriích, které vám nyní ABC odhaluje.

Puzzleball

Foto
(Vítěz v kategorii Kreativita)

Trojrozměrné puzzle? Budiž. Ale puzzle ve tvaru koule? To tu ještě nebylo! Proslulá "puzzlářská" firma Ravensburger skutečně vyrukovala s kulatým puzzlem, vyrobeným z vysoce odolného neohybatelného plastiku. Hrát s tímhle míčkem složeným z pěti set čtyřiceti kousků (v případě menšího puzzle je jich "jen" dvě stě čtyřicet) fotbal jsme raději nezkoušeli, ale viděli jsme ho alespoň zavěšený na provázku a rozhodně se netvářil, že by se chtěl rozsypat. Mezi nabízenými motivy nechybí zvířátka (papoušci či koťátka), příroda (ovoce či slunečnice) ani daleké kraje (Egypt - kulaté pyramidy stojí opravdu za to).

Skatekart
(Vítěz v kategorii Zábava)

Kolečkové brusle vás omrzely a kvůli skateboardu se vám nechce nosit kalhoty s rozkrokem u kotníků? Pak byste se mohli povozit na novince zvané Skatekart
- jednoduše řečeno jde o boby, pro které nepotřebujete sníh. Pohybují se na malých kolečkách a jezdec je ovládá vlastníma nohama (za pomoci rukou). Přestože se na nich sedí celkem pohodlně, pro prudší sjezdy doporučujeme helmu a chrániče.

Blue Moon
(Vítěz v kategorii Zkušenost)

V kategorii určené výrobkům, které člověka kromě zábavy také něco naučí, se karetní hra Blue Moon podle porotců umístila díky procvičování představivosti hráčů. Jedná se o strategickou hru, v níž každý hráč zastupuje jeden kmen z velké škály nabízených fantastických světů - ty se budou dále rozšiřovat v přídavcích, které budou ke hře vydávány dál a dál, dokud jich nebudete mít plný dům.

Dinosaurs of the Ice
(Vítěz v kategorii Svět miniatur)

Rozsáhlý herní projekt od firmy Playmobil nechce rozhodně nikoho tahat za ruku (a už vůbec ne za nos). Hráč může základního herního parku, zasazeného do průzkumných prací kdesi v mrazu a ledu, využít jak pro vytvoření vlastního akčního příběhu o pronásledování lidí dinosaury, tak pro přemýšlivou hru, při které vědci zkoumají podobu pravěkých bytostí a skládají je z jednotlivých kostí a kostiček.

Disney Train Adventure
(Vítěz v kategorii Týmová hra)

Že hernímu poli dominuje železniční dráha, po které jezdí mašinka s vagonky pořád dokola, na tom by ještě nebylo nic převratného. Jakmile se ale začnete zajímat o to, kolem čeho ten vláček vlastně jezdí, objevíte originální hru uprostřed trati, v jejímž rámci se skrývá her ještě několik, vesměs určených pro více hráčů. Z železnice se tak stává ideální týmová hra pro děti všech věků - ať už je tedy dvanáct let pouze vám, anebo celému vašemu týmu dohromady.

Cameleon Stones
(Vítěz v kategorii Výuka)

S tímhle na nás nechoďte, mozek už jsme si párkrát dostatečně zavařili u Rubikovy kostky. Nicméně hra Cameleon Stones je nejen podobně promyšlená, ale také podobně návyková jako proslulá "rubikovka". Její fígl spočívá v tom, že se snažíte (společně se svými kamarády nebo rodiči) seřadit jednotlivé hrací kostky do správné řady, přičemž se ovšem jejich barvy stále mění.

Kick-O-Mania
(Vítěz v kategorii Trend)

Zelená je tráva, fotbal to je hra a s blížícím se evropským šampionátem 2004 a Světovým pohárem 2006 je nyní ten nejlepší čas nastoupit do hračkářství s figurkami fotbalistů. Každý z třiceticentimetrových panáčků série Kick-O-Mania nese podobu a dres skutečného hráče, díky ohybatelným kloubům však není pouhou sběratelskou figurkou, ale fotbal se s ním dá skutečně hrát. Penalty můžete střílet na speciálním hřišťátku i na školní lavici.

Terex-Demag caterpillar crane CC 8800
(Vítěz v kategorii Technika)

Pozoruhodně přesná, a navíc funkční replika mobilního jeřábu uspokojí i ty nejnáročnější (a vzhledem k její ceně také nejbohatší) fanoušky technických modelů. Propracovaná je skutečně do detailů a jediným problémem jejích majitelů je asi to, zda si s ní hrát na pískovišti, nebo si ji raději nechat zavřít do bezpečné skleněné vitríny.