Wars and Warriors: Joan of Arc

Sdílej
 
Hry kombinující několik žánrů většinou dopadají katastrofálně - bývají překombinované a špatně hratelné. Najdou se ovšem i výjimky, mezi které patří také hra o Johance z Arku.

Hry kombinující několik žánrů většinou dopadají katastrofálně - bývají překombinované a špatně hratelné. Najdou se ovšem i výjimky, mezi které patří také hra o Johance z Arku.

Historické události
Přenesme se do středověké Francie poloviny patnáctého století, do doby stoleté války. Mladičká dívka se tenkrát v čele francouzských vojsk postavila anglickým dobyvatelům. Hra začíná jako vcelku obyčejná akce. Nejprve se chopíme role Johanky, Panny Orleánské, s níž budeme pobíjet desítky anglických pěšáků, halapartníků, lukostřelců a jiných řadových vojáků, později budeme ovládat další tři postavy (Jeana de Metz,

Foto
vládnoucího mečem i paklíčem, vévodu d'Alencon s halapartnou a ohromného rytíře La Hire s palcátem).

Od akce k taktice
Cesta k vítězství povede přes hromady nepřátel, na které budete narážet na každém kroku. Bojuje se stylem komb a za zabité protivníky získáváte zkušenosti, které rozdělujete mezi obvyklé vlastnosti, jako jsou životy, síla, obrana, pohyblivost a vůdcovství. A právě vůdcovství určuje, kolik může která postava ovládat řadových vojáků. Asi v polovině hry přibude několik dalších strategických prvků - zejména děla a obléhací stroje, verbování vojáků a možnost přepnout hru do pohledu z ptačí perspektivy a ovládat všechny jednotky včetně hrdinů jako v realtimové strategii.

Zdařilá kombinace
I když Joan of Arc obsahuje několik chyb a rozhodně ji nelze považovat za strategickou, natožpak historicky věrnou hru, přináší odlehčenou a zábavnou kombinaci akce s RPG a strategickými prvky - a jako takovou je třeba ji i brát.

Distribuce v ČR: CD Projekt