Zvířata

Sdílej
 
Ve světě Star Wars se můžete setkat nejen s různými rasami inteligentních bytostí a špičkovými stroji, ale i se zvířaty, která jsou neméně zajímavá. Mnohá z nich se ve filmu jen mihnou, a než si je stačíte prohlédnout, už budou pryč.

Bantha BANTHA

Velký čtyřnohý tvor se šroubovitými rohy. Užívá se jako tažné zvíře. Umí se přizpůsobit jakýmkoli klimatickým podmínkám, a proto je rozšířen na mnoha planetách. Bantha je býložravec a může přežít bez jídla a vody celý měsíc. Obvykle se pohybuje velmi pomalu, ale v Galaxii se vyprávějí historky, že je velice rychlým běžcem. Bantí maso se zpracovává na potraviny, kůže a kožešina na oblečení a z kostí a rohoviny vyřezávají píseční lidé suvenýry.

DEWBACK DEWBACK

Domorodý tvor planety Tatooine. Je to velký statný čtyřnohý plaz, který se užívá jako tažné zvíře. Ve volné přírodě žije v těch nejdrsnějších podmínkách. Potravu hledá pod rozpálenými kameny, které převrací svými silnými předními končetinami. Dožívá se velmi vysokého věku. Dewback má výtečně vyvinutý sluch a zaznamená blížící se písečnou bouři, která bývá na Tatooine častým jevem, mnohem spolehlivěji než speciální technika.

EOPIES EOPIES

Společenský čtyřnohý tvor. Je užíván v pouštích Tatooine jako tažné zvíře. Jízda na eopiích je velice pohodlná, protože mají široký hřbet a hustou kožešinu. Podobně jako velbloudi vydrží dlouho bez vody, nevadí jim vysoké teploty a jsou velice houževnatí. Vlhkost čerpají z kyselého jídla. Dokáží jít pouští celou noc, zatímco jejich pán může spát přivázán na jejich hřbetě. Eopie produkují chutné a výživné mléko.

COLO CLAW FISH

COLO CLAW FISH

Hrůzný dravec z hlubin oceánů planety Naboo opředený mnohými bájemi místních obyvatel. V hloubkách, ve kterých žije, nemá téměř žádné přirozené nepřátele. Svou ohebnou čelistí plnou jedovatých zubů útočí na vše, co se hýbe. Na obrázku je osvětlen gunganskou ponorkou střední velikosti.

PEKO PEKO PEKO PEKO

Dva a půl metru dlouhý modrý pták je největší ozdobou oblohy planety Naboo. Podle tradic domorodých obyvatel znamená spatření více než dvou peko peků najednou mimořádně dobré znamení. Peko peko žije v bažinatých oblastech v korunách stromů. Živí se pro ostatní tvory jedovatými ořechy juty. Sameček zůstává věrný své družce po celý život a společně se straní ostatních párů. Peko peko není loven pro maso, které má kyselou chuť, ale pro krev, využívanou v lidovém léčitelství, a také pro ocasní pera, která jsou žádanou ozdobou příslušníků vyšší společnosti.

SHAAK

SHAAK

Tupé klidné zvíře žijící po celé planetě Naboo. Je to býložravec a pohybuje se ve stádech. Bažinám se vyhýbá, a proto jej lze snadno lovit. Shaak může žít i v zajetí. Má krátké slabé nohy, a tak se nehodí pro tažné práce. Je chován pouze pro maso.

NUNA

NUNA

Obrovský nelétavý pták z močálů planety Nanoo. Je to všežravec, nejčastěji se živí rostlinami z močálů, ale rád si pochutná i na malých obojživelnících, které chytá do svého ostrého zobáku. Dvě statné nohy z něho dělají skvělého běžce, v případě nebezpečí jimi dokáže i nepříjemně nakopnout. Bažiny opouští pouze v období sucha, kdy mokřiny vysychají. Tehdy se tento samotářský tvor i páří. Nuní maso je velice žádáno pro svou výtečnou chuť.

RONTO

RONTO

Inteligentní a silné tažné zvíře. Nelze ho však využít na delší expedice v pouštích Tatooine, protože potřebuje hodně vody a jídla. Jeho pán jej nemusí uvazovat, sám u něj oddaně zůstává a slouží mu po celý svůj život. Pro ostatní však bývá velmi nebezpečný. Využívá totiž své síly a velikosti a ve chvilkách nepozornosti okamžitě útočí.