Bavlník za oknem

Sdílej
 
Pěstování a rozmnožování v bytových podmínkách Bavlník se pěstuje jako jednoletá rostlina. Pro okrasné účely vyséváme semeno zbavené chlupů (bavlny) přímo do květináče o průměru 12 až 14 cm s běžnou zahradní zemí. Semena klíčí za 8 až 14 dní, první květy se objevují po 8 týdnech a tobolky dozrávají za další 2 až 3 měsíce. Pěstitelská péče obnáší především pravidelnou zálivku v teplých dnech a jednou týdně přihnojování po zavadnutí prvních květů.

Dokončení z minulého čísla

Pěstování a rozmnožování v bytových podmínkách
Bavlník se pěstuje jako jednoletá rostlina. Pro okrasné účely vyséváme semeno zbavené chlupů (bavlny) přímo do květináče o průměru 12 až 14 cm s běžnou zahradní zemí. Semena klíčí za 8 až 14 dní, první květy se objevují po 8 týdnech a tobolky dozrávají za další 2 až 3 měsíce. Pěstitelská péče obnáší především pravidelnou zálivku v teplých dnech a jednou týdně přihnojování po zavadnutí prvních květů.
V horkých dnech bavlník přežije i krátkodobý přísušek, ale za cenu odpadnutí nejstarších listů. Velmi se osvědčilo pěstování bavlníků ve volné kultuře na plném slunci balkonu nebo nějaké terasy. Na místě, kam svítí slunce celý den, brzdí světlo růst rostlin, takže zůstávají nižší, ale jsou mnohem kompaktnější. Naopak na zastíněném parapetu okna se rostliny nezdravě vytahují, přesto také kvetou a plodí. Semena bavlníku jsou klíčivá nejméně čtyři roky.